Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

reserved

Post autor: reserved » 31 sty 2017, 22:35

Emyl pisze:Czyli że można od tak wypowiedzieć umowę Raszynowi? :>
A można ot tak wypowiedzieć umowę Pruszkowowi? Bo ja tu widzę, że zarzucacie mi, że wbrew woli Raszyna rozwalam mu nocną komunikację, a sami to robicie w przypadku Pruszkowa i Piastowa. Więc się dziwię temu.

Lipa

Post autor: Lipa » 31 sty 2017, 22:53

MJ pisze:Moim zdaniem można wycofać N85 z poza warszawskiego odcinka na rzecz lepszej obsługi Ursusa, a do Pruszkowa/Piastowa puścić np. całotygodniowe N55, które byłoby skomunikowane z N85 na Ursusie-Ratusz dzięki czemu czas podróży z Pruszkowa został by skrócony. Dla mieszkańców Pruszkowa jadącym bardzo rano do pracy da większy komfort, bo pomijając Tour de Ursus będą mogli wstać 20 min później.
MJ pisze: Jeśli pomysł reseveda wszedłby w życie to proponuję mu przeprowadzkę do Raszyna.
Z tego co wiem to dyskusja w tym temacie dotyczy poprawienia komunikacji w nocy, a nie jej destrukcji.
Dokładnie to samo można powiedzieć o Twoim pomyśle wycofania N85 z podwarszawskiego odcinka i zastąpienia go lokalnym N55 z Pruszkowa przez Piastów do Ursusa. Wtedy proponuję przeprowadzkę do Piastowa lub Pruszkowa... i tak możemy sobie proponować.
Podsumowując: nie ma to polegać na pogarszaniu obsługi jednym kosztem innych - wręcz przeciwnie, dlatego próbuję znaleźć optymalne rozwiązanie, z którego korzyści już wymieniłem kilka postów wcześniej.

reserved

Post autor: reserved » 31 sty 2017, 23:00

Chyba nijak się nie da poprawić komunikacji nocnej w jakiejkolwiek miejscowości bez dodania kolejnej linii. No nijak się nie da... Przy obecnej liczbie brygad chyba obecna sytuacja jest optymalna. A jeśli chcemy poprawić komunikację, myślę że musimy coś dołożyć.

Lipa

Post autor: Lipa » 31 sty 2017, 23:15

Tym bardziej, że obecna propozycja ZTM, która zacznie obowiązywać od jutra traktuje trochę po macoszemu Pruszków, do którego dojazd będzie trwał już chyba dobre 70 minut, a w weekend pewnie i dłużej.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 31 sty 2017, 23:22

reserved pisze:
Emyl pisze:Czyli że można od tak wypowiedzieć umowę Raszynowi? :>
A można ot tak wypowiedzieć umowę Pruszkowowi? Bo ja tu widzę, że zarzucacie mi, że wbrew woli Raszyna rozwalam mu nocną komunikację, a sami to robicie w przypadku Pruszkowa i Piastowa. Więc się dziwię temu.
Kto? Ja nic nie robię.

reserved

Post autor: reserved » 31 sty 2017, 23:23

Emyl pisze:
reserved pisze: A można ot tak wypowiedzieć umowę Pruszkowowi? Bo ja tu widzę, że zarzucacie mi, że wbrew woli Raszyna rozwalam mu nocną komunikację, a sami to robicie w przypadku Pruszkowa i Piastowa. Więc się dziwię temu.
Kto? Ja nic nie robię.
Aha, czyli Twój post musiał mi się przewidzieć. To przepraszam.

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 31 sty 2017, 23:59

Lipa pisze:
MJ pisze:Moim zdaniem można wycofać N85 z poza warszawskiego odcinka na rzecz lepszej obsługi Ursusa, a do Pruszkowa/Piastowa puścić np. całotygodniowe N55, które byłoby skomunikowane z N85 na Ursusie-Ratusz dzięki czemu czas podróży z Pruszkowa został by skrócony. Dla mieszkańców Pruszkowa jadącym bardzo rano do pracy da większy komfort, bo pomijając Tour de Ursus będą mogli wstać 20 min później.
MJ pisze: Jeśli pomysł reseveda wszedłby w życie to proponuję mu przeprowadzkę do Raszyna.
Z tego co wiem to dyskusja w tym temacie dotyczy poprawienia komunikacji w nocy, a nie jej destrukcji.
Dokładnie to samo można powiedzieć o Twoim pomyśle wycofania N85 z podwarszawskiego odcinka i zastąpienia go lokalnym N55 z Pruszkowa przez Piastów do Ursusa. Wtedy proponuję przeprowadzkę do Piastowa lub Pruszkowa... i tak możemy sobie proponować.
Podsumowując: nie ma to polegać na pogarszaniu obsługi jednym kosztem innych - wręcz przeciwnie, dlatego próbuję znaleźć optymalne rozwiązanie, z którego korzyści już wymieniłem kilka postów wcześniej.
Jeżeli trasa N85 zostałaby wydłużona w Ursusie na odcinku Ursus-Niedźwiadek - Ursus-Ratusz, a przesiadka ze skomunikowaniem byłaby już w miejscu, gdzie się kończy krążenie N85 po Ursusie, czyli przy wyżej wspomnianym Ratuszu chętnie bym korzystał skoro moja podróż na odcinku Centrum - Pruszków byłaby krótsza niż jest obecnie. Także nie rozumiem co jest złego w ofercie zaproponowanej przeze mnie? Sam wracam często N64, którego krążenie po Pradze i Bródnie wk... niemiłosiernie i chciałbym aby trasa była bardziej "wyprostowana" jednak nie ma innej linii, która by ją zastąpiła z wycofanych rejonów. Natomiast gdybym dostał linię lokalną na trasie np. Wileński - Choszczówka w najkrótszej wersji (11 Listopada - Wysockiego - Marywilska - Ołówkowa - Raciborska) to z miłą chęcią bym korzystał.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 01 lut 2017, 3:58

Zaraz się dowiesz, że proponowanie przesiadek w nocy jest antyludzkie. Kiedy postulowałem skrócenie N22 do Gocławia i puszczenie przez Wawer linii na solinkę w imię oszczędzenia przeciążonym jedynie na śródmiejsko-saskokępnym odcinku przegubowcom wycieczek po zadupiu, też przeczytałem, że to niszczenie komunikacji.

ashir

Post autor: ashir » 01 lut 2017, 7:45

Bo po części tak jest, a przesiadki nie zachęcają do takiej podróży. ;)

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 01 lut 2017, 8:14

Emyl pisze:Zaraz się dowiesz, że proponowanie przesiadek w nocy jest antyludzkie. Kiedy postulowałem skrócenie N22 do Gocławia i puszczenie przez Wawer linii na solinkę w imię oszczędzenia przeciążonym jedynie na śródmiejsko-saskokępnym odcinku przegubowcom wycieczek po zadupiu, też przeczytałem, że to niszczenie komunikacji.
Ja chociaż proponowałem coś w zamian, a nie zostawiałem biednego Pruszkowa i Piastowa na pastwę losu, tak jak ktoś chciał to zrobić z Raszynem.
ashir pisze:Bo po części tak jest, a przesiadki nie zachęcają do takiej podróży. ;)
Jeżeli jest skomunikowanie i z przesiadką jest krótsza trasa to czemu nie?

rudy

Post autor: rudy » 01 lut 2017, 8:42

Lipa pisze:Ja proponuję zastępstwo za N85, a nie za N35. Obecną pokręconą trasą N85 jedzie do PKP Ursus aż 35 minut. N38 do PRALKI tylko 17 minut, czyli do PKP Ursus jechałoby z Centrum dokładnie tyle samo co N85. Oczywiście należałoby zamienić godziny odjazdów N38, tak aby jechał naprzemiennie z N35. Wtedy N85 mogłoby zostać "uwolnione" ze Starego Ursusa i pojechać prosto przez Traktorzystów, dzięki czemu udałoby się odzyskać 8 minut z czasu przejazdu.
Wedle strony ZTM 19 minut, ale to drobiazg :wink: .

Mnie przyszło do głowy coś takiego - a gdyby to przedłużone z Pralki N38 pojechało trasą, o której pisał reserved, czyli przez POW do Piastowa i Pruszkowa, a N85 zostało skrócone do Niedźwiadka :?: Może to dałoby możliwość zrobienia sensownej trasy w Piastowie :?:
Pozdrawiam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 01 lut 2017, 9:17

ashir pisze:Bo po części tak jest, a przesiadki nie zachęcają do takiej podróży. ;)
Zwłaszcza w nocy. Zwłaszcza po spozyciu. To prawda.
ŁK

MichalJ

Post autor: MichalJ » 01 lut 2017, 9:45

Przecież nocna komunikacja jest właśnie oparta na przesiadce przy dworcu. To w dzień jest mnóstwo linii zewsząd dowsząd, w nocy każdy ma do siebie w zasadzie jedną linię i musi do niej dojechać i się przesiąść.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 01 lut 2017, 10:16

No nie wiem, ja mam w nocy sporo miejsc z lepszym dojazdem bezpośrednim niż w dzień. Więc ta teza służy raczej obosiecznie.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 01 lut 2017, 10:23

To musi być jakieś bardzo specyficzne miejsce, że nocna linia dojeżdża w więcej miejsc niż 5 czy 10 czy 15 linii dziennych. Mówiłem o podróży typowej/przeciętnej.

ODPOWIEDZ