Zmiana taryfy - 2008

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 20 mar 2008, 10:40

:ziewa:

BP, NMSP
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Teokryt

Post autor: Teokryt » 20 mar 2008, 10:49

Frencher pisze:Tylko nurtuje mnie jedno :arrow: jakim prawem ZTM śmie publicznie mówić, że on buduje transport aglomeracyjny :?: Bo działania ZTM-u to obecnie tylko i wyłącznie są ukierunkowane na jego degradację.
Chyba wypadało by to nagłośnić jakoś. Bo to nie jest sprawa kilku groszy. Miał być bilet i system aglomeracyjny a robi sie stricte miejski finansowany przez podmiejskich.
Czy ktoś ma statystykę ile osób dojeżdża do warszawy podmiejskimi do warszawy? Taka przybliżona.
Może sikom by zrobił badania nt. komunikacji w gminach około warszawskich. Może dzięki temu było by publicznie widać ze koszty utrzymania komunikacji są znacznie zawyżone.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 mar 2008, 11:18

Frencher pisze:jakim prawem ZTM śmie publicznie mówić, że on buduje transport aglomeracyjny
A ktoś inny go buduje? Bo prywaciarze mogą co najwyżej budować transport w aglomeracji, nie aglomeracyjny.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Tm

Post autor: Tm » 20 mar 2008, 11:25

geograf pisze:Hmmm... co powiesz na bilet 20-minutowy za 2 złote?
To uzupełnienie, ale nie zastępstwo dla jednorazówki. W tym czasie ledwo się można wyrobić np. z Piaseczna do Głoskowa, a nie za bardzo widzę różnicę między taką podróżą, a przejazdem z Bródna na os. Derby.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 20 mar 2008, 11:43

Bastian pisze:
Frencher pisze:jakim prawem ZTM śmie publicznie mówić, że on buduje transport aglomeracyjny
A ktoś inny go buduje? Bo prywaciarze mogą co najwyżej budować transport w aglomeracji, nie aglomeracyjny.
Taa... budowanie transport aglomeracyjnego nie tylko kosztem, ale i z zyskiem na okolicznych gminach i jej mieszkańcach. Ciekawe gdzie jeszcze na cywilizowanym świecie praktykuje się taki model ](*,) Bo z tego co wiem jest wprost odwrotnie.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Teokryt

Post autor: Teokryt » 20 mar 2008, 12:59

Ot brak polityki aglomeracyjne niedługo zadziała. I tylko w negatywny sposób. Więcej wsiobusów lub wzmożony ruch samochodowy...
chciałbym żeby za rok od podwyżki zrobić badania ile osób przesiadło się na samochody i dlaczego.
Obrazek

sadster

Post autor: sadster » 21 mar 2008, 18:41

Witam ;) Czy nikt z Was nie zauważył, że wraz z podwyżkami będzie wprowadzony nowy
bilet elektroniczny systemu mifare? Niby nic, ale na tym bilecie ma być nasze zdjęcie i dane
osobowe. Tym razem nie my osobiście, ale ztm będzie je tam nadrukowywać, czy nie widzicie
w tym daleko posuniętej inwigilacji w to kto gdzie i kiedy przebywa?
Czy mam teraz przeskakiwać na bramkami w metrze, żeby nie można było ustalić gdzie
jeżdżę? Moim zdaniem jest to duuża sprawa. Teraźniejsze karty były bardzo dobre, samemu
się wpisywało swoje dane i tylko było wiadomo, że TA karta była danego dnia, tu, tu i tu, ale
nie było wiadomo kto to, a teraz?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 mar 2008, 18:56

Dotyczy to tylko nowych kart przecież... Zresztą podobne systemy istnieją w innych miastach, gdzie często trzeba wysyłać wnioski ze zdjęciami
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

sadster

Post autor: sadster » 21 mar 2008, 21:19

Czyli nie będę musiał kupić nowej karty?
I każdą starą którą mam w domu będę mógł kiedy będę chciał tak wykorzystać? :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 mar 2008, 22:54

Oczywiście.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 21 mar 2008, 22:57

To jak kiedy jeździmy za darmo?
SE pisze: Bilety muszą być tanie!

Znani warszawiacy popierają akcję "Super Expressu"

Po tym, jak w poniedziałek na łamach "Super Expressu" wydrukowaliśmy wniosek do Rady Miasta o uchylenie uchwały podwyższającej ceny biletów, w naszej redakcji rozdzwoniły się telefony. Mieszkańcy stolicy popierają naszą akcję i chcą zasypać biuro rady tymi wnioskami. Za tańszymi biletami są również gwiazdy estrady, radia i telewizji.

Podwyżki, które mają obowiązywać od 2 czerwca, przerażają warszawiaków. Stołeczni radni uchwalili, że ceny biletów mają podskoczyć prawie o 20 proc. Okazuje się, że jazda zdezelowanymi autobusami i tramwajami to luksus, na który nie wszystkich będzie stać.

Ponownie drukujemy wniosek, który należy wypełnić i przysłać do naszej redakcji. Wszystkie dokumenty przekażemy do Biura Rady m.st. Warszawy.

Maryla Rodowicz (62 l.), piosenkarka:

- Superakcja! Nie powinno się podnosić cen za bilety. W Warszawie wszystko jest bardzo drogie. A drogie bilety, które trzeba przecież kupować co miesiąc, są olbrzymim obciążeniem dla domowych budżetów.
Krzysztof Tyniec (53 l.), aktor:
Najpierw komfort, potem podwyżki

- Podniesienie cen biletów to bardzo zły pomysł. Pasażerowie muszą najpierw podróżować w komfortowych warunkach. Dopiero wtedy można wprowadzać podwyżki.
Robert Leszczyński (41 l.), DJ, dziennikarz muzyczny:
Warszawska komunikacja jest fatalna

- Popieram was! Od zawsze jeżdżę komunikacją miejską i uważam, że jakość usług oferowanych w stolicy jest bardzo zła.
autor: MarK
http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place ... position=1

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 mar 2008, 23:02

A może trzeba było podwyżkę skalkulować tak, by nie była ona na "by nie było gorzej", ale na "aby było lepiej" - na przykład, na przetarg na 100 przegubowych ajencyjnych brygad - a potem, po pewnych przecież protestach, "z bólem serca" (nawet i prawdziwym) zejść do poziomu "by nie było gorzej"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 mar 2008, 23:02

Szkoda, że jeszcze nie zadali takiej Rodowicz pytania kiedy ostatnio korzystała z komunikacji miejskiej ](*,) ](*,) ](*,) Żal czytać.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

pasażer

Post autor: pasażer » 22 mar 2008, 0:54

Wytlumaczy mi ktoś, jak to będzie z opłatami po przekroczeniu 2 stref. Mając bilet z 1 strefy. wystarczy dopłata czy potrzebny jest nowy bilet.

mariow

Post autor: mariow » 22 mar 2008, 9:47

pasażer pisze:Wytlumaczy mi ktoś, jak to będzie z opłatami po przekroczeniu 2 stref. Mając bilet z 1 strefy. wystarczy dopłata czy potrzebny jest nowy bilet.
jezeli masz karte miejska na wawe tylko to dokasowujesz bilet za 2zł na 20 min na ten przyklad lub za 2,80 na 40 min.

a moze sie zdarzyc i tak ze jedziesz np z Okecia do Janek, nie masz karty miejskiej. wowczas kasujesz od razu za 2,80 i starcza.
PURA VIDA!

ODPOWIEDZ