Tak - wiadomo to od dawna, forum jest pod pełną inwigilacją, i nie tylko zarządcy komunikacjiVLnt7 pisze:czy jeśli panowie z ZTM czytają plotki na takich forach (bardzo mało aktywnych), to czy czytają też WAWKOM?
SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Szkoda.michalek^ pisze:
Jedyną zmianą w układzie linii SKM, jaka zostanie wprowadzona w grudniu będzie "uporządkowanie" trasy linii S3, która będzie kursowała wyłącznie przez Dworzec Centralny.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W związku z tym pewnie znikną oznaczenia S3S/S3C będzie tylko jedno: S3.
Swoją drogą, dziwna sprawa, jedna z najważniejszych "jedynie słusznych" stacji ma takie dane, ZTM dementuje... Może po prostu prace koncepcyjne są jeszcze w trakcie. Gdyby zaś większy ruch nocny przesunięto z autobusów na SKM, na pewno źle się to odbije na stanie technicznym i czystości taboru (zdarzyło mi się pary jechać nocą i nie są to fajne klimaty).
Swoją drogą, dziwna sprawa, jedna z najważniejszych "jedynie słusznych" stacji ma takie dane, ZTM dementuje... Może po prostu prace koncepcyjne są jeszcze w trakcie. Gdyby zaś większy ruch nocny przesunięto z autobusów na SKM, na pewno źle się to odbije na stanie technicznym i czystości taboru (zdarzyło mi się pary jechać nocą i nie są to fajne klimaty).
-
Michalk001
- MeWa
- Cukiereczek
Ale to faktycznie podała stacja? Bo ja tylko widziałem artykuł na forum, który równie dobrze mógł być dla żartu napisany.Jacek Z. pisze:Swoją drogą, dziwna sprawa, jedna z najważniejszych "jedynie słusznych" stacji ma takie dane
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Trudno powiedzieć. Na razie nie udało mi się dotrzeć ani do takiej informacji na stronie TVN Warszawa, ani do tekstu na stronie ZTM zacytowanego przez jednego z Kolegów. Pozostaje pytanie: czy jeśli ZTM na coś odpowiada, to to istnieje, czy też może być tylko zabłąkaną (dez)informacją forumową?MeWa pisze:Ale to faktycznie podała stacja? Bo ja tylko widziałem artykuł na forum, który równie dobrze mógł być dla żartu napisany.
Ogłoszenie o zamówieniu - http://skm.bip.um.warszawa.pl/NR/rdonly ... kredyt.pdf[url=http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosci/9745/SKM-zaciagnie-kredyt-na-stacje-postojowa.html]Kurier Kolejowy[/url] pisze:SKM zaciągnie kredyt na stację postojową
Stołeczna Szybka Kolej Miejska ogłosiła chęć zaciągnięcia kredytu inwestycyjnego do wysokości 26,8 mln zł na sfinansowanie prac modernizacyjnych na terenie stacji techniczno-postojowej Warszawa- Szczęśliwice.
SKM zamierza spłacać zobowiązanie przez okres 11 lat - od 1 grudnia 2012 r. do 31 grudnia 2023 r. Spłata kapitału będzie następowała w ratach miesięcznych, płatnych w ostatnim dniu roboczym każdego miesiąca. Oferta składana po przeprowadzeniu negocjacji z wykonawcami musi być zabezpieczona wadium w wysokości 100 tys. zł. Jedynym kryterium oceny jest cena. Oferty można składać do 25 września 2012 r. do godz. 10.00.
Umowę na dzierżawę części terenu stacji postojowej Warszawa Szczęśliwice pomiędzy SKM a PKP S.A. podpisano pod koniec czerwca tego roku. Porozumienie zostało zawarte na okres 20 lat.
W pierwszej kolejności konieczne jest wyremontowanie infrastruktury torowej i sieci trakcyjnej. Równolegle SKM chce zapewnić swoim pracownikom zaplecze socjalne. Rozważane jest wykorzystanie do tego celu kontenerów biurowych. Znacznie większe środki pochłonie remont i modernizacja hali całopociągowej, która wymaga dostosowania do potrzeb taboru przewoźnika.
Na początkowym etapie stacja będzie wykorzystywana przede wszystkim do postojów nocnych eksploatowanego taboru. Większość infrastruktury koniecznej do uruchomienia zaplecza technicznego wymaga pilnego remontu i modernizacji.
Szacuje się, że cały program inwestycyjny będzie kosztował SKM ponad 30 mln zł i zostanie przeprowadzony w ciągu najbliższych trzech lat.
Stołeczny przewoźnik od rozpoczęcia działalności nie miał własnego zaplecza technicznego. Obecnie obsługą techniczną ośmiu pojazdów 14WE na zasadzie outsourcingu zajmują się Koleje Mazowieckie, natomiast nad sprawnością pojazdów typu 19WE, 35WE i 27WE czuwają producenci taboru, czyli Newag i Pesa. Spółka od dawna szukała terenu na własne zaplecze, w którym składy będą utrzymywane. Po długich negocjacjach porozumiała się z PKP S.A. w sprawie zaplecza na Szczęśliwicach.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A czemu Szczęśliwice gorsze?
[ Dodano: |1 Wrz 2012|, 2012 16:03 ]
[ Dodano: |1 Wrz 2012|, 2012 16:03 ]
Zamiast tych kretynizmów powinno być jedno silne S2, a na lotnisko z Legionowa itd. KM przez Centralną.primoż pisze:Zamiast tych kretynizmów powinno być jedno S3 jadące wespół z S2 przez DWŚ.Michalk001 pisze: I bardzo dobrze - zamiast tego kretyństwa powinno być S3 i S4.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Zamiast tych kretynizmów powinno być jedno silne S2, a na lotnisko z Legionowa itd. niech się ludzie przesiadają. Rozwalanie ruchu podmiejskiego na dwa dworce tylko z powodu małej garstki osób, która chce pojechać na lotnisko to IMO głupota.Glonojad pisze:Zamiast tych kretynizmów powinno być jedno silne S2, a na lotnisko z Legionowa itd. KM przez Centralną.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Też tak uważałem, ale doszedłem do wniosku, że przyspieszone połączenie via Centralny z Modlina to by jednak mogło sobie być. KMów.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem, czy dla garstki - nie zapominaj o dojeździe na Służewiec. A przez średnicę dalekobieżną nikomu nie zaszkodzi raczej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Aktualnie jest to garstka, pociągi ze Służewca po południu pełne nie wyjeżdżają, a w tych z lotniska są miejsca leżące.