Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 mar 2009, 23:51

Zmodernizowanie linii 205 uwzględniającej obsługę Żoliborza Oficerskiego przez skierowanie jej ulicami od CH Arkadia: Słomińskiego – Międzyparkowa - Krajewskiego – Gen. Zajączka – Mickiewicza – Al. Wojska Polskiego – Popiełuszki - Rondo Zgrupowania AK Radosław i przystanek końcowy przy CH Arkadia. Jednocześnie proponujemy dodanie nowych przystanków usytuowanych w Alejach Wojska Polskiego na wysokości ulicy Bitwy pod Rokitną (powrotny: ul. Kozietulskiego);
Ciekaw jestem porównania czasu dojazdu spod Arkadii na pl. Inwalidów w porównaniu z obecną trasą. Przy okazji: jakich nowych przystanków? Mam wrażenie, że trasa prowadzi tylko w jedna stronę, choćby dlatego, że w drugą po prostu się nie da? Swoją drogą w stanowisku sprzed miesiąca radni wnioskowali o skierowanie 205 przez pl. Inwalidów - pl. Wilsona - Krasińskiego - Wisłostradę - Krajewskiego - Zajączka. Ja się już zgubiłem.
Wprowadzenie linii autobusowej zastępującej nieczynną linię tramwajową.
Przecież po to powstało 205 :> Dokąd ta linia? Jeszcze 205 do pl. Bankowego bym sobie mógł wyobrazić, ale nic więcej... I ta linia miała by być oprócz 520 z dodatkowymi przystankami? O ile Bielany jeszcze rozumiem, to po diabła 520 Żoliborzowi? Miało w tej dzielnicy cztery przystanki (WŁOŚCIAŃSKA, SADY ŻOLIBORSKIE, POPIEŁUSZKI i PL. WILSONA), każdy z nich ma tramwaj lub metro na Marszałkowską.
Przygotowanie wprowadzenia linii mikrobusowej obsługującej placówki edukacyjne i ochrony zdrowia na terenie Dzielnic Żoliborz i Bielany.
Patrząc na plan miasta jestem w stanie się doszukać chyba ze dwóch - trzech ulic, gdzie zbiorkomu nie ma, a technicznie mógłby się zmieścić: Przasnyska, Potocka, powiedzmy Elbląska. Gdzie jeszcze dzielnica by chciała jeździć?
Utworzenie linii mikrobusowej na trasie: parking przy Cmentarzu Wojskowym – Elbląska – Włościańska – metro Marymont – Słowackiego – Krasińskiego – parking przy Cmentarzu Wojskowym.
Dla kogo?

Żenada. Na szczęście koordynator przewozów ma prostą metodę rozmawiania z radnymi: "to z której linii ściągamy te wozy?"
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 27 mar 2009, 23:58

Bastian pisze:o jaką inną stację chodzi w przypadku 110? :-s
Ależ bzdury. Nawet nie wiedzą, że 110 jeździ do Marymontu i o to postulują, heh. Mam nadzieje, ze ZTM się nie ugnie, i nagle nie zmieni trasy 708 ;) Do luftu z takimi pomysłami.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Kra

Post autor: Kra » 28 mar 2009, 9:03

Bastian pisze:Przy okazji: jakich nowych przystanków? Mam wrażenie, że trasa prowadzi tylko w jedna stronę, choćby dlatego, że w drugą po prostu się nie da?
Hm, chyba jednak da się w obydwie strony, chyba, że ktoś ostatnio zlikwidował jakieś nawroty przed mostem Gdańskim?
A co do przystanków - to fakt, może byłby jakiś przydatny pomiędzy Mickiewicza a Stołeczną.
Co do pętli 110 to oczywiście kompromitacja ](*,)
O jakich postulatach RD pisze w swoim oświadczeniu?

I tak przy okazji - po co ktoś jednak uruchmił ten podwójny przystanek tramów przy Potockiej w kierunku Huty, i co z tym drugim?

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 28 mar 2009, 9:39

Kra pisze:Jednocześnie proponujemy dodanie nowych przystanków usytuowanych w Alejach Wojska Polskiego na wysokości ulicy Bitwy pod Rokitną (powrotny: ul. Kozietulskiego);
To zdanie mnie ciekawi. Czy to nie Żoliborz powinien te przystanki przygotować?

PS. Al. Wojska polskiego to "aleja" czy "Aleje"?

fraktal

Post autor: fraktal » 28 mar 2009, 10:15

Kra pisze:I tak przy okazji - po co ktoś jednak uruchmił ten podwójny przystanek tramów przy Potockiej w kierunku Huty, i co z tym drugim?
A czy to nie chodzi o to, by teraz piątka miała wspólny przystanek z 17 i 36, jadącymi w stronę Bielan? Ale ponieważ ja jeżdżę tramwajami bardzo rzadko, to nawet nie wiem, w którym miejscu został umieszczony ten nowy przystanek (z autobusu nie zwróciłem na to uwagi).
Solaris U10 pisze:PS. Al. Wojska polskiego to "aleja" czy "Aleje"?
Oczywiście aleja Wojska Polskiego (w skrócie al. Wojska Polskiego). Jeżeli moja intuicja jest prawdziwa, to kolejna kompromitacja dla radnych Żoliborza, bo mieszkaniec Bielan wie lepiej, jak się nazywa ulica w ich dzielnicy. :razz:

Harry

Post autor: Harry » 28 mar 2009, 11:46

I tak przy okazji - po co ktoś jednak uruchmił ten podwójny przystanek tramów przy Potockiej w kierunku Huty, i co z tym drugim?
Zdaje się po to, żeby jadąc w stronę huty była możliwość przesiadki w 5 na jednym przystanku, a w stronę centrum, żeby można było wysiąść z 5 i czekać na inny tram też na jednym przystanku.

Wernyhora

Post autor: Wernyhora » 28 mar 2009, 15:13

Piotrek pisze:Mam nadzieje, ze ZTM się nie ugnie, i nagle nie zmieni trasy 708 ;) Do luftu z takimi pomysłami.
Akurat zmiana trasy 708 na obecną nie była, w mojej opinii, korzystna. Mam koleżankę, która chodzi do szkoły przy Staffa i dojeżdżała do niej właśnie 708, kupując bilet na jedną linię. Teraz oprócz konieczności przesiadki (co wiąże się z większymi kosztami) do metra (w nieciekawej redakcji, bo autobus de facto cofa się jadąc Kasprowicza - rozsądniejsze byłoby, gdyby jechał Nocznickiego) lub do innego autobusu (w 110 na Popiela - co 15 minut; w 116 na Bogusławskiego z koniecznością przejścia przez skrzyżowanie - nie jest to na pewno udogodnienie). Liczba miejsc postojowych na pętli Metro Marymont może być pewną przeszkodą, ale ZTM poradziłby sobie.
Harry pisze:
Zdaje się po to, żeby jadąc w stronę huty była możliwość przesiadki w 5 na jednym przystanku, a w stronę centrum, żeby można było wysiąść z 5 i czekać na inny tram też na jednym przystanku.
To jest ogólnie zagadka. Jadąc w kierunku Marymontu z 5 do 17 lub 36 można przesiąść na dowolnym przystanku od Zgr. AK "Kampinos" do Parku Kaskada. Natomiast sam przystanek Metro Marymont 09 obowiązuje tylko dla wysiadających dla 5 - jego cel jest jasny: ułatwienie przesiadki do metra. Tylko czy rzeczywiście bardzo ułatwia?
Bezsensowny zaś jest przystanek Metro Marymont 08 (obowiązujący dla 5, 17, 36), bo istnieje dokładnie dla nikogo. Z 36 lub 17 przesiąść się można do 5 przez 10 następnych przystanków, a ten postój spowalnia tylko jazdę tych tramwajów.
Podejrzewam, że na samej pętli Metro Marymont skasowali przystanek i te dwa nowe miały to rekompensować.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 mar 2009, 16:39

Wernyhora pisze:Podejrzewam, że na samej pętli Metro Marymont skasowali przystanek i te dwa nowe miały to rekompensować.
Zgadza się. Ale i tak są absurdalne... :roll:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 28 mar 2009, 17:07

Wernyhora pisze: Akurat zmiana trasy 708 na obecną nie była, w mojej opinii, korzystna. Mam koleżankę, która chodzi do szkoły przy Staffa i dojeżdżała do niej właśnie 708, kupując bilet na jedną linię. Teraz oprócz konieczności przesiadki (co wiąże się z większymi kosztami) do metra (w nieciekawej redakcji, bo autobus de facto cofa się jadąc Kasprowicza - rozsądniejsze byłoby, gdyby jechał Nocznickiego) lub do innego autobusu (w 110 na Popiela - co 15 minut; w 116 na Bogusławskiego z koniecznością przejścia przez skrzyżowanie - nie jest to na pewno udogodnienie). Liczba miejsc postojowych na pętli Metro Marymont może być pewną przeszkodą, ale ZTM poradziłby sobie.
Aha, czyli lepiej byłoby wydłużyć do Wilsona, przywracając stary rozkład? Super :roll:
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Kra

Post autor: Kra » 28 mar 2009, 23:11

Bastian pisze:
Wernyhora pisze:Podejrzewam, że na samej pętli Metro Marymont skasowali przystanek i te dwa nowe miały to rekompensować.
Zgadza się. Ale i tak są absurdalne... :roll:
Czyli na przystanku 73 już nie można wsiąść do tramwaju?
A swoją drogą to ZTM miewa nieraz idiotyczne pomysły z przystankami. A sam przystanek 08 zauważyłem przypadkiem jadąc 13, miałem wrażenie, iż motorniczy też był zdziwiony bo gwałtownie hamował :D

Harry

Post autor: Harry » 29 mar 2009, 11:19

Bastian pisze:Zgadza się. Ale i tak są absurdalne... :roll:
Może powinny być na żądanie? ;-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 mar 2009, 12:07

Glon ci odpowie ;)

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 29 mar 2009, 15:27

Wernyhora pisze:Akurat zmiana trasy 708 na obecną nie była, w mojej opinii, korzystna.
Ja mam opinię zgoła odmienną. Okej, rozumiem, że w pewny rejon nie ma się teraz dojazdu bezpośredniego, ale bez przesady. Wysiadając na Bogusławskiego, naprawdę długo nie czeka się rano na 110 czy 116. raczej wszyscy mają karte miejską (na jedną linię tak jak wspomniałeś no to mniejszość, a nie można wszystkim ugodzić), więc można też podjechać tramwajem a potem przykładowo 112. Dodatkowo przecież masz szkolne kursy poranne. Możliwości jest sporo i nie sądzę by był to problem. A dla większości mieszkańców bezpośredni dojazd do metra jest najważniejszy, i taka jest prawda. Szczególnie z dużo lepszą częstotliwością niż wcześniej, a w przypadku wydłużenia do Marymontu, z pewnościa by się pogorszyła. A wtedy i pewnie 110 znów byłoby ciachnięte. Tak więc 708 do Młocin jest dla mnie jak najbardziej słuszne i oczywiste bez chyba zbędnej dyskusji.

Aha, co do Nocznickiego generalnie się zgadzam, choć z czasem zaczynam co raz bardziej doceniać punkt przesiadkowy Bogusławskiego i te 4 minuty nadrabiania już nie specjalnie mnie denerwują.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Wernyhora

Post autor: Wernyhora » 30 mar 2009, 23:44

JacekM pisze:Aha, czyli lepiej byłoby wydłużyć do Wilsona, przywracając stary rozkład? Super :roll:
Powrotu do starego rozkładu nie ma. Przypominam, że zwiększenie częstotliwości związane było z kasacją 726. Poza tym na pl. Wilsona jest tendencja do likwidowania pętli.

Natomiast rzeczywiście przy wydłużaniu 708 do Marymontu, o ile czas dojazdu do metra byłby porównywalny albo niższy (uwzględniając, że jesteśmy trzy lub cztery stacje dalej; nie wiem z kolei, jak rano z przejezdnością Żeromskiego), o tyle częstotliwość na pewno nieco ucierpiałaby.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 mar 2009, 14:16

Przede wszystkim to na Marymoncie nie ma miejsca. Już 132 weszło na słowo honoru.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ