O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 19 wrz 2010, 22:39

Obrazek

Kolejowe obligacje

Koleje Mazowieckie zamierzają wyemitować papiery wartościowe o wartości 100 mln euro.

Uzyskane fundusze zostaną przeznaczone na zakup nowego taboru i modernizację dotychczasowego.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,515893_ ... acje_.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

osioek

Post autor: osioek » 23 wrz 2010, 0:07

emzi pisze:To skutek ostatniego liczenia podróżnych. Podziękowania proszę kierować do Zielonego Mazowsza.
No cóż Panie Marku - gdyby Pan znał kulisy, wiedziałby Pan, że przyczyną takiego stanu rzeczy nie jest przeprowadzone przez Zielone Mazowsze liczenie podróżnych i płynące z niego wnioski, lecz konieczność "zaoszczędzenia" przez Koleje Mazowieckie xx dotacji na bieżący rok

[ Dodano: |23 Wrz 2010|, 2010 00:17 ]
[/b]Sprawdziliśmy. Sprzedaż biletów dowodzi, że odsetek uczniów i studentów oraz pasażerów dorosłych jest prawie taki sam i wynosi ok. 30 – 33 proc.

Życie Warszawy
[/quote]

Pogrubienie moje: Widać jak ZM "rzetelnie" robił te pomiary...

Bzdura!

Pasażerowie korzystający z ulg ustawowych (w tym uczniowie/studenci) stanowią mniejszość - w porównaniu z pasażerami "dorosłymi". Sprzedaż biletów przez Koleje Mazowieckie niczego nie dowodzi, uświadomcie to sobie - liczba osób korzystających z pociągów uruchamianych przez KM na podstawie uprawnień innych niż "sprzedaż biletów przez KM", w tym głównie na podstawie kart ZTM. jest ogromna - na przykład w większości pociągów do/z Otwocka karty ZTM stanowią 50-90% biletów!!!

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 27 wrz 2010, 8:50

W tym momencie z pociągiem 9810 Mińsk-Warszawa odjeżdżającym normalnie o 9:58 jest tak.
KM podaje że od 27 IX do 7 X odjeżdża o 9:45, dziś jest 27 IX
Hafas podaje że dziś jest odjazd o 9:58.

Jeśli odjedzie o 9:45 to ktoś powinien płacić odszkodowania...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 paź 2010, 16:20

SMS od brata:
16:09: O km sobie jaja robi. Jeden ezet do grodziska o 16 w piatek po polgodzinnej przerwie. skandal! :) nie moze zamknac drzwi z powodu tloku
16:11 Ale to byl EN71 zeby byc dokladnym
16:17 Jak ma 2 silnikowe to moze cos odrobie. depcze mu piety 19WE. tu swiatlo w jednym wagonie nie dziala zeby byl klimat
Z dedykacją dla zaślepionych nienawiścią do SKM ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

fidzio

Post autor: fidzio » 04 paź 2010, 7:55

Glonojad pisze: SMS od brata:
ma 2 silnikowe
Widzę że specjalistyczna wiedza nt kolei jest u was rodzinna :D

A co do składu, owszem zdarza się i nikt tego nie ukrywa ze tam gdzie powinny byc 2 EZT, jedzie jeden przy czym jest to odstępstwo od stanu normalnego. Natomiast w twojej ukochanej bezdomnej kolei 1 EZT to stan normalny a jazda w 2 sztuki jest wielkim wydarzeniem. I nie wciskaj mi że nie bo akurat z usług bezdomnej kolei korzystam.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2010, 10:24

fidzio pisze:
Glonojad pisze: SMS od brata:
ma 2 silnikowe
Widzę że specjalistyczna wiedza nt kolei jest u was rodzinna :D
Napisał nieprawdę? Nie, więc się od mojej rodziny odstosunkuj.

[ Dodano: |4 Paź 2010|, 2010 10:25 ]
fidzio pisze:Natomiast w twojej ukochanej bezdomnej kolei (...)
To nie jest moja ukochana kolej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 paź 2010, 16:17

Proszę nie uciekać do osobistych wycieczek - dyskutujemy merytorycznie!
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

skipper

Post autor: skipper » 05 paź 2010, 8:57

A mnie tak naszła, w zasadzie od wczoraj nachodzi, refleksja dotycząca takich Wielkich Akcji Powszechnego Spisu Podróżnych w ramach kolejnego Planu Pięcioletniego. Najpierw trąbią lokalne media, wśród ludu pracującego miast i wsi budzi się z wolna niedowierzanie, że ktoś z samej Warszawy (z Centralnej Dyrekcji znaczy) dostrzega trud tegoż ludu.

A tak bez dalszego sarkazmu. Dla mnie ostatnie badania robione przez ZM mają już wyłącznie wartość historyczną. Mam nieodparte wrażenie, że z różnych powodów liczba podróżnych rośnie systematycznie szybko przekraczając stany alarmowe.

Przeprowadziłem się niecały rok temu w okolice węzła w Czachówku, naturalną stacją dla mnie jest Czachówek Płd. (czyli ten w Gabryelinie).
Obserwacje:

1. Na początku 2010 "RADOMIAK" był dla mnie pociągiem luksusowym. W Czachówku czekało małe kilkadziesiąt osób, wszyscy siadali. W Piasecznie był już mały tłumek, niektórym też się jednak udawało usiąść. Spora część ludzi wysiada na Służewcu, na tak krótkiej trasie można spokojnie zaakceptować, że trochę ludzi stoi.
Stopniowo robiło się coraz gorzej ale wszyscy cieszyli się, że w ogóle przy -25 pociąg jedzie i to tylko pół godziny spóźniony. Potem zrobiło się ładniej, maturzyści przestali jeździć, studenci też w kratkę, ZM zaczęło robić badania, a potem to już luksus - wiadomo wakacje. Obecnie, po wakacjach "RADOMIAK" błaga o 6. wagon. Od wczoraj (początek roku akademickiego) już z Warki przyjeżdża ze stojącymi. W Czachówku Płd. regularnie dobrze ponad setka czekających. W Piasecznie ludzie już się muszą wciskać. A to flagowiec...

2. KM10720 - używany jako zastępstwo dla RADOMIAKA w razie "W" (wystarczy do Ustanówka podskoczyć bo jedzie prosto z Góry bez zmiany czoła "u nas"). Na początku roku w Piasecznie jeszcze dało się usiąść. Jechałem nim tydzień temu z Piaseczna właśnie. Może do Grodziska na 1xEN57 mu trochę brakowało ale jedyne wrażenie to "ścisk i duchota".

3. KM21228 - z Radomia. Dawno nie jechałem, znajomy wczoraj określił sytuacje w nim jako "nieco lepszą" od RADOMIAKA. Przed wakacjami mam wrażenie, że też było tam nieco luźniej.

Powrót:

1. "RADOMIAK" ktoś wymyślił, że nie zatrzymuje się w Czachówku Płd. w drodze do Radomia. Nie wiem co nim powodowało ale rezultat jest prosty: spora grupa pasażerów (szacuję obecnie na gdzieś 50) jedzie nim do Piaseczna i czeka (rozkładowe) 10 minut na Górę Kalwarię (KM143). Wolą tak, niż jechać rzeźnią na najbardziej zatłoczonym odcinku. Na DWZ w Radomiaku prawie wszyscy mogą usiąść. Z Piaseczna do Warki mam wrażenie, że część stoi.

2. KM143. Szkoda słów. Ostatnio regularnie 1xEN57. Pasowanie podróżnych min. H4. Wczoraj jechał 1xEN71, było minimalnie lepiej. Oczywiście pomijam, że skład zawsze robi wrażenie pt. "jedzie to co akurat udało się uruchomić" a obsługa biegająca z rozwianą grzywą od szafy do szafy nie należy do rzadkości.

Ale oficjalne pomiary nie wykazały zapewne większego ścisku, bo rzeczywiście wtedy go nie było...
Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt. Abraham Lincoln.

Awatar użytkownika
moonwalker

Post autor: moonwalker » 10 paź 2010, 13:43

A widzieliście na jakim papierze wydawane są teraz bilety okresowe? Do tej pory był to "solidny" gruby papier, a wczoraj zakupiony bilet miesięczny jest na takim cieniutkim papierku na jakim drukowane są bilety jednorazowe. Czy to w ramach oszczędności? A może to tylko u mnie w grodziskiej kasie?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 paź 2010, 14:52

Już kiedyś były takie cienkie bilety, o ile mnie pamięć nie myli... :-k

W Radomiu też są cienkie :(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Zari

Post autor: Zari » 10 paź 2010, 21:05

Dzisiaj RegioExpress w Mrozach raczył zjechać na niewłaściwy, jakież było zdziwienie wielu pasażerów mimo, że klapki pokazywały prawidłowo. Bez przebiegania przez tory się nie obyło. Przy okazji przed rozjazdami musiał poczekać jakiś towarowy gdyż jego tor był zajęty. Wie może ktoś co miał pokazać ten eksperyment?

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 11 paź 2010, 1:24

fidzio pisze:..nikt tego nie ukrywa ze tam gdzie powinny byc 2 EZT, jedzie jeden przy czym jest to odstępstwo od stanu normalnego. Natomiast...1 EZT to stan normalny a jazda w 2 sztuki jest wielkim wydarzeniem...
czasy składów trójEZTowych należą do zamierzchłej (i prawdopodobnie bezpowrotnej) przeszłości.
.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 11 paź 2010, 4:30

Szkoda że ZTM na początku rozkładu podawał które pociągi z Łukowa, Mrozów i Mińska (po jednym rano) będą miały 3 EZT... Ciekaw jestem czy brak takowych wpłynął jakoś na dotację od Stolicy?

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 11 paź 2010, 18:00

A dziś widziałem w Mińsku 2xEN71, czyli pojemność prawie trojaczka.

przewoz

Post autor: przewoz » 11 paź 2010, 19:14

No zdarzają się te podwójne, dziś takim właśnie jechałem (7.00 z Mińska).
Kurczę, mało tych 71-ek. Powinno być więcej.

ODPOWIEDZ