Komunikacja na Targówku

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 17 cze 2013, 23:28

m72 pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Argumenty, że babcie jeżdżą pod Mirowską też są z dupy.
A kto mówi o babciach?
Z rana całe rzesze ludzi jadą do biurowców z JP2.
No właśnie, niektórzy chyba zapomnieli, że ciąg JP2 to nie tylko przesiadka w tramwaj - to również punkt docelowy. Poza tym, linie w centrum nie cierpią na nadmiar sensownych relacji skrętnych. 160 taką relację utrzymuje.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 cze 2013, 23:32

Takie półpuste już w tym miejscu 160 potrafi jednak całkiem "sensownie" przyblokować tramwaje...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 17 cze 2013, 23:45

Naprawdę to się dobrze wpisuje w dyskusję o 171. Ciągle nie rozumiem, dlaczego 160 NIE MOŻE skręcać nigdzie z WZ, a 171 MUSI jechać gdzieś w prawo z WZ, najlepiej przez ścisłe centrum, w dodatku gdzieś na Torwar, stojąc 15 minut przy patelni.

Połączenie 160 ze 171 wygląda niemal idealnie - 160 dostałoby wyższą częstotliwość, a na odc. Targówek - Bemowo Ratusz 160+190 robiłyby za metrobus.
ŁK

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 18 cze 2013, 1:24

Daniel_FCB pisze:
m72 pisze: A kto mówi o babciach?
Z rana całe rzesze ludzi jadą do biurowców z JP2.
No właśnie, niektórzy chyba zapomnieli, że ciąg JP2 to nie tylko przesiadka w tramwaj - to również punkt docelowy.
Który można osiągnąć przesiadając się w tramwaj. Czasowo, przy dogodnej przesiadce, wychodzi na to samo, albo i szybciej. Jak 512 miałem w zeszłym tygodniu, to widziałem trzy sztuki 160 stojące do lewoskrętu w JP2. To ma być sensowniejsze niż wysiąść pod KFC i przejść przez jedną jezdnię, a następnie wsiąść w któryś z miliona jeżdżących tam tramwajów? Ci, co jechali moim 512 zdążyli wyjść i iść precz, a dwa z tych trzech 160 dalej tam stały. Chociaż to Targówek, tam mieszkają niewidzialni ludzie podobno zapełniający 517.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ashir

Post autor: ashir » 18 cze 2013, 7:00

Tak, ja też widziałem ostatnio po południu 3x160 przed Kinem Femina w kierunku Dw. Centralnego, musiało to wyniknąć ze stylu jazdy kierowców, bo autobus jechał w przeciwpotoku, w dodatku większości po buspasie. Jednak poza jakimiś szczególnymi sytuacjami to 160 jeździ punktualnie. Rano owszem wolniej jedzie po Al. Jana Pawła II od Hali Mirowskiej do Ronda ONZ, ale bez przesady. Ile traci? 2-3 minuty? Owszem skręt przy Kinie Femina jest gorszy, na nim też się traci czas, ale też głównie rano, o innej porze, nawet po południu nie ma problemu, żeby skręcić na najbliższym cyklu, czy nawet trafić na zielone i od razu skręcić. Po południu kiedyś stała Grzybowska, teraz jest tam o wiele lepiej, autobus przejeżdża płynie tą ulicą i potem skręca w Al. Jana Pawła II, gdzie czasem trzeba chwilę postać, a czasem nie. Generalanie jednak czas przejazdu jest rozciągnięty na tym odcinku, więc nie wpływa zbytnio na opóźnienie. Zapewne też wiesz, że postoje 160 na Dw. Centralnym wynoszą ok. 4-7 min., więc wszelkie opóźnienia pociągałyby za sobą nie punktualne ruszenie z Dw. Centralnego, a jednak tak nie jest. Aha, rozumiem, że jadąc na Dw. Centralny i w tamte okolice chcesz zachęcić jednak mnie do korzystania wyłącznie z linii 517? :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 cze 2013, 7:29

Zwłaszcza "od razu skręci" jak nawet torów nie zwolni, bo na JPII jest korek na wylocie z Feminy...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Georg

Post autor: Georg » 18 cze 2013, 8:17

ashir pisze:Aha, rozumiem, że jadąc na Dw. Centralny i w tamte okolice chcesz zachęcić jednak mnie do korzystania wyłącznie z linii 517?
Nie. Do przesiadki w tramwaj przy Feminie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 cze 2013, 10:00

Nie widuję większego blokowania Feminy przez skręcające 160. Ani rano, ani po południu.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 18 cze 2013, 10:54

Łukasz pisze:Naprawdę to się dobrze wpisuje w dyskusję o 171. Ciągle nie rozumiem, dlaczego 160 NIE MOŻE skręcać nigdzie z WZ, a 171 MUSI jechać gdzieś w prawo z WZ, najlepiej przez ścisłe centrum, w dodatku gdzieś na Torwar, stojąc 15 minut przy patelni.

Połączenie 160 ze 171 wygląda niemal idealnie - 160 dostałoby wyższą częstotliwość, a na odc. Targówek - Bemowo Ratusz 160+190 robiłyby za metrobus.
No właśnie. Owszem, 160 na Centralny jest wygodne, ale stoi w korku (polecam jechać o 16-17 z Centralnego na Targówek: prędzej piechotą na Bankowy można dojść z Grzybowskiego, niż stać w korku na Grzybowskiej i JPII). A 171 na Marszałkowskiej to dubel tramwajów, który stoi w korku w Centrum. 160+171 to chyba najlepsze rozwiązanie, które pozwoli zaoszczędzić niemało brygad, a w końcu przecież są cięcia...
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 18 cze 2013, 11:18

Dubel tramwajow? Na dlugosci 3 przystankow? Dobre sobie.

A to wasze 160+171 nie bedzie dublem? Bedzie na calej dlugosci Solidarnosci, z tym ze dzisiejsze 171 ma relacje skretna wiec zadnej linii nie dubluje. A nowe 160+171 lacznie z 190 by dublowalo 20, 23, i 26 od Wilenskiego do Kercelaka.

Wlasnie, jezeli przesiadki sa tak zbawienne bo tyyyyyyyle brygad mozna odzyskac, to dlaczego nie skrocic wszystkich linii od zachodu (typu 171, 190, linia ze Znanej) do Kercelaka, przesiadka do tramu i juz. Tak samo od wschodu, wszystko ze wschodu konczy na Wilenskim (oczywiscie umownie, petla na Hallera, czy Kijowskiej) i przesiadka w tram. Zreszta ze wschodu tak bylo, to dlaczego zachod ma miec lepiej. Jezeli wschod moze sie dwa razy przesiadac w dojezdzie do ZP Centrum to dlaczego nie moze tego robic zachod.

ashir

Post autor: ashir » 18 cze 2013, 17:38

Glonojad pisze:Zwłaszcza "od razu skręci" jak nawet torów nie zwolni, bo na JPII jest korek na wylocie z Feminy...
Od razu skręci, jak trafi na zielone, a tramwaje już przejechały czy po prostu żaden nie jedzie. Tak, poza szczytem można bardzo sprawnie skręcić na tym skrzyżowaniu.
Georg pisze:Nie. Do przesiadki w tramwaj przy Feminie.
No właśnie nie, na Centralny to już bym pojechał 517, a nie jechać najpierw załadowanym autobusem do Kina Feminy, a potem załadowanym tramwajem. W imię czego miałbym skorzystać z takiej oferty?
Bastian pisze:Nie widuję większego blokowania Feminy przez skręcające 160. Ani rano, ani po południu.
Gdyby były korki to 160 jeździłoby notorycznie spóźnione i nieregularnie, bo postoje ma dosyć krótkie, w szczególności na Dw. Centralnym. Jedyne zastrzeżenie jakie mam do tej linii to za niska częstotliwość przez większość DP i na pewnych odcinkach rozwleczone czasy przejazdu, trasa jest bardzo dobra, czego dowodem jest bardzo dobra frekwencja, również na odcinku: Kino Femina - Dw. Centralny.
Dantte pisze:No właśnie. Owszem, 160 na Centralny jest wygodne, ale stoi w korku (polecam jechać o 16-17 z Centralnego na Targówek: prędzej piechotą na Bankowy można dojść z Grzybowskiego, niż stać w korku na Grzybowskiej i JPII).
No właśnie ja mam okazję jeździć i czegoś takiego nie stwierdzam, Grzybowska owszem stała kiedyś, ale już nie stoi. A nawet jak stała to się zwykle więcej niż 2-3 minuty nie traciło. Na Al. Jana Pawła II też zwykle ruch idzie płynny. Nie wiem w ile byś doszedł na Metro Ratusz Arsenał 09, ale raczej nie w tyle co przejedzie autobus.

A dla osób twierdzących, że pernametnie 160 stoi w korku w Śródmieściu mam takie pytanie to jakim cudem potem rusza punktualnie z Dw. Centralnego, jeśli rozkładowo postój trwa ok. 5 minut? Magia jakaś czy co? 8-(

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 18 cze 2013, 22:03

Dantte pisze:
Łukasz pisze:Naprawdę to się dobrze wpisuje w dyskusję o 171. Ciągle nie rozumiem, dlaczego 160 NIE MOŻE skręcać nigdzie z WZ, a 171 MUSI jechać gdzieś w prawo z WZ, najlepiej przez ścisłe centrum, w dodatku gdzieś na Torwar, stojąc 15 minut przy patelni.

No właśnie. Owszem, 160 na Centralny jest wygodne, ale stoi w korku (polecam jechać o 16-17 z Centralnego na Targówek: prędzej piechotą na Bankowy można dojść z Grzybowskiego, niż stać w korku na Grzybowskiej i JPII). A 171 na Marszałkowskiej to dubel tramwajów, który stoi w korku w Centrum. 160+171 to chyba najlepsze rozwiązanie, które pozwoli zaoszczędzić niemało brygad, a w końcu przecież są cięcia...
Jak już się zabierać za duble tramwajów to 517 ( Kijowska - pl. Narutowicza ) chyba dubluje tramwaje na dłuższym odcinku niż 171.

Georg

Post autor: Georg » 18 cze 2013, 22:47

517 obecnie pełni zastępstwo za 25, które łączyło Wileniak z Al. Jerozolimskimi. Zrobienie coś z 517 będzie możliwe jak wybudują stacje Metro Dw. Wileński i W-wa Ursus Niedźwiadek.

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 18 cze 2013, 22:58

Georg pisze:517 obecnie pełni zastępstwo za 25, które łączyło Wileniak z Al. Jerozolimskimi. Zrobienie coś z 517 będzie możliwe jak wybudują stacje Metro Dw. Wileński i W-wa Ursus Niedźwiadek.
Tyle, że frekwencja w tym zastępstwie jest niższa niż w omawianym 171 na Marszałkowskiej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 cze 2013, 0:46

Po pierwsze 517 to dłuższy odcinek, a po drugie 25 raczej już nie wróci. 517 stanowi pewną rekompensatę za utrudnienia na Wileńskim, ale Targówek do centrum ma i tak 160.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

ODPOWIEDZ