KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

desert_eag

Post autor: desert_eag » 03 maja 2009, 0:09

A ja trochę z innej beczki:
Chciałbym pochwalić Tęgie Mózgi z Zarządu za zmodyfikowanie rozkładu 116 w taki sposób, że zarówno w DePe jak i w DeeSie wieczorem nie ma większych luk w częstotliwości niż 15 minut.
Żeby nie było za różowo to zganię Wyżej Wymienionych za niechlubne zbicie ostatniego kursu 116 z pierwszym kursem N44 tak, że od Krakowskiego do Przybyszewskiego jadą praktycznie razem. Sytuacja taka ma miejsce od dobrych kilku lat, toteż nie znajduję usprawiedliwienia dla takiego niechlujstwa.

mariow

Post autor: mariow » 03 maja 2009, 0:09

JacekM pisze:
mariow pisze:Ad.2 widzisz, kompletnie sie nie zgodzę. Dw. Gdanski jest po prostu daleko, o wiele lepiej byłoby dowieźć do najbliższej stacji. mam znajomych na Piaskach którzy wlasnie mowią że przydałoby sie coś porządnego do Starych Bielan bo jest tam najbliżej a dojazd 103 jest słaby. 122 i 170 niech sobie dowożą ale z rejonów Powązek.
No pewnie, jak będę jechał np. do Świętokrzyskiej to bardzo mi się opłaca cofać do Starych Bielan :roll:
oczywiście - dojazd do St. Bielan z Galla Anonima (hipotetycznie) 4 min,z Piasków mniej a metro niecałe 13 min. Ani 122 ani 170 z przesiadkami nie bedziesz szybciej, zwłaszcza w szczycie. róznice moze nie są olbrzymie ale absolutnie nie uwazam rozkładania potoków do metra za cos złego - wręcz przeciwnie

[ Dodano: |3 Maj 2009|, 2009 00:15 ]
Bastian pisze:
mariow pisze:natomiast ja bym sie zastanowił nad zwiekszeniem znaczenia np stacji Stare Bielany jako miejsca do którego można dowieźć ludzi. przychodzi mi do głowy takie 203 (o byc moze lepszej czestotliwości) które by mogło pojechac:
WAWRZYSZEW (Fort) - ...- Kasprowicza w prawo (dowóz do Wawrzyszewa zamiast Młocin) - Zjednoczenia - Jarzębskiego-Kochanowskiego-i na Nowe Bemowo
Skąd byś wziął tyle mikrobusów? I co, mikrobusem z Bemowa do metra? Absurd.
przeciez to nie byłby jedyny dojazd ;) tylko dodatkowy - no i najbardziej myslałem jednak o Piaskach
Bastian pisze:
mariow pisze:przydałoby sie coś porządnego do Starych Bielan bo jest tam najbliżej a dojazd 103 jest słaby
Na czym polega jego słabość? Jak linia co 10-12 minut w szczycie jest słaba, to co ile miałoby kursować twoje 203? :>
myslałem że jest co 15' a widze ze co 12' 8-( - ale 103 bym wrócił na poprzednią trasę jak pisalem ;).
co 10' :P. tak jak Ursus ma 207 i jest super
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
kaaban

Post autor: kaaban » 03 maja 2009, 0:15

JacekM pisze:
mariow pisze:Ad.2 widzisz, kompletnie sie nie zgodzę. Dw. Gdanski jest po prostu daleko, o wiele lepiej byłoby dowieźć do najbliższej stacji. mam znajomych na Piaskach którzy wlasnie mowią że przydałoby sie coś porządnego do Starych Bielan bo jest tam najbliżej a dojazd 103 jest słaby. 122 i 170 niech sobie dowożą ale z rejonów Powązek.
No pewnie, jak będę jechał np. do Świętokrzyskiej to bardzo mi się opłaca cofać do Starych Bielan :roll:
To zależy, jak po południu to lepiej jechać do gdańskiego i metrem albo 35, ale jak w godzinach szczytu to zanim tramwaj dowlecze się do gdańskiego, przeczeka swoje na babce to jednak trochę mija. Jeszcze gdański jest przeładowany, za dużo ludzi jest tam dowożonych (doskonale widać to rano i popołudniu). A tak do starych bielan jest kawałeczek i szansa na miejsce siedzące (-o<
mariow pisze:
co 10' :P. tak jak Ursus ma 207 i jest super
no linie dowozowe i rozwozowe od metra i obciągów jak są rzadziej niż co 10min są bez sensu

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 maja 2009, 0:40

mariow pisze:przeciez to nie byłby jedyny dojazd ;) tylko dodatkowy
To ja, mając wozy, wolę wzmocnić dojazd podstawowy, zamiast wysyłać je gdzieś, gdzie będzie dodatkowy (-(
mariow pisze:ale 103 bym wrócił na poprzednią trasę jak pisalem ;) .
co 10' :P .
W życiu nie będziesz miał linii co 10 minut na starej trasie 103. Nie taka relacja, nie taki potok.
mariow pisze:absolutnie nie uwazam rozkładania potoków do metra za cos złego - wręcz przeciwnie
Możesz rozkładać, gdy masz tyle wozów, by każdy z dojazdów uczynić atrakcyjnym częstotliwościowo. Z kolei wtedy część wozów się po prostu marnuje. Często pewnego rozdziału dowozu nie da się uniknąć, lecz nie powinno się z nim przesadzić.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mariow

Post autor: mariow » 03 maja 2009, 0:59

Bastian pisze:
mariow pisze:ale 103 bym wrócił na poprzednią trasę jak pisalem ;) .
co 10' :P .
W życiu nie będziesz miał linii co 10 minut na starej trasie 103. Nie taka relacja, nie taki potok.
zle sie wyraziłem bo to były odpowiedzi na 2 pytania

to co 10' tyczyło sie dowozówki (potencjalnego 203) z Piaskow do Starych Bielan. 103 na starej trasie oczywiscie ze nie.

jesli mówisz o wzmacnianiu istniejących to prosze bardzo ale pytanie czy 103 na obecnej trasie przez Powązki potrzebuje takiej czestotliwości ....
PURA VIDA!

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 03 maja 2009, 10:05

mariow pisze:oczywiście - dojazd do St. Bielan z Galla Anonima (hipotetycznie) 4 min,z Piasków mniej a metro niecałe 13 min. Ani 122 ani 170 z przesiadkami nie bedziesz szybciej, zwłaszcza w szczycie.
Piaski to nie tylko ZP Piaski i Galla Anonima (-X
mariow pisze:ale absolutnie nie uwazam rozkładania potoków do metra za cos złego - wręcz przeciwnie
No pewnie, wracając do domu - gdzie wysiąść? Loteria :-? Dziękuję, praktykowałem to już przez jakieś 2 lata i nie było to zbyt przyjemne =;
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 maja 2009, 10:22

mariow pisze:103 na obecnej trasie przez Powązki potrzebuje takiej czestotliwości ....
Na obecnej zdecydowanie nie, ale przynajmniej nie zżera nie wiadomo ilu mikrobusów, w przeciwieństwie do twojego 203 :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 03 maja 2009, 10:26

:idea: 520 jest konieczną alternatywą dla metra :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 maja 2009, 10:36

Nie jest konieczną, nie jest alternatywą, nie dla metra. Reszta się zgadza.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 03 maja 2009, 10:43

Nie zapominajcie, że są ludzie którzy z metra nie mogą kożystać :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

mariow

Post autor: mariow » 03 maja 2009, 11:23

Bastian pisze:
mariow pisze:103 na obecnej trasie przez Powązki potrzebuje takiej czestotliwości ....
Na obecnej zdecydowanie nie, ale przynajmniej nie zżera nie wiadomo ilu mikrobusów, w przeciwieństwie do twojego 203 :-s
ale każda linia zżera tabor - w koncu to norma. a ta miałaby czemus służyc w koncu ....

ok, wiec jaka jest inna propozcycja żeby uatrakcyjnic dojazd np z oklolic petli Piaski do Starych Bielan jako do najbliższej stacji?

ja cały czas patrze przez pryzmat 207 które sie swietnie spisuje w Ursusie, i gdzie masa ludzi wychodzi na niego rano zeby dojechac do stacji wiedząc że bedzie w ciagu 10 min i o stałej porze a nie że gdzies utknie w korkach w innej czesci miasta

[ Dodano: |3 Maj 2009|, 2009 11:25 ]
JacekM pisze:
mariow pisze:oczywiście - dojazd do St. Bielan z Galla Anonima (hipotetycznie) 4 min,z Piasków mniej a metro niecałe 13 min. Ani 122 ani 170 z przesiadkami nie bedziesz szybciej, zwłaszcza w szczycie.
Piaski to nie tylko ZP Piaski i Galla Anonima (-X
nigdzie tego nie stwierdziłem, podałem przykłady
JacekM pisze:
mariow pisze:ale absolutnie nie uwazam rozkładania potoków do metra za cos złego - wręcz przeciwnie
No pewnie, wracając do domu - gdzie wysiąść? Loteria :-? Dziękuję, praktykowałem to już przez jakieś 2 lata i nie było to zbyt przyjemne =;
jeżeli bys miał czestą linię min co 10' to by ci było kompletnie obojetne gdzie wysiąść
PURA VIDA!

desert_eag

Post autor: desert_eag » 03 maja 2009, 11:49

Sindbad pisze:Nie zapominajcie, że są ludzie którzy z metra nie mogą kożystać :idea:
:idea: Kożystać może nie mogą, ale korzystać już pewnie tak :idea:
:idea: A jeśli nie, to zapraszamy do tramwaju :idea: Czy z niego też korzystać nie mogą? :-s :idea:
mariow pisze:jeżeli bys miał czestą linię min co 10' to by ci było kompletnie obojetne gdzie wysiąść
[nierealne]Noooo, jeśli już dysponujemy taką ilością wozów, że w trzech alternatywnych miejscach funkcjonuje dowozówka co 10 minut[/nierealne] to ja już wolę mieć silną co 6' w jednym miejscu, nawet tym bardziej oddalonym.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 03 maja 2009, 16:33

Sindbad pisze:Nie zapominajcie, że są ludzie którzy z metra nie mogą kożystać
Tak samo jak ludzie, którzy nie mogą korzystać ze słowników. Dla jednych trzeba złamać zasady kształtowania transportu miejskiego, dla drugich zasady ortografii.

Jacek Marszałek

Post autor: Jacek Marszałek » 03 maja 2009, 17:05

Pisałem emila do pana Jarosława Słonia o linii 103 że powinna wrócić na trasę Metro Młociny-Dw.Wschodni{Kijowska}. Pan Jarosław też jest zdania że trasa linii 103 Metro Młociny-Dw.Wschodni{Kijowska}była dobra.

Awatar użytkownika
kaaban

Post autor: kaaban » 03 maja 2009, 19:18

Jarek pisze:
Sindbad pisze:Nie zapominajcie, że są ludzie którzy z metra nie mogą kożystać
Tak samo jak ludzie, którzy nie mogą korzystać ze słowników. Dla jednych trzeba złamać zasady kształtowania transportu miejskiego, dla drugich zasady ortografii.
czasem wystarczy pomyśleć a nie głupio wytykać błędy i nabijać bezsensowne posty (-(

ODPOWIEDZ