Komunikacja w Nieporęcie
Moderator: Wiliam
No jak nie wie to wszystko jasne. A nie nauczy się po dwóch dniach (jeśli już z zasady tak nie robi bo nie)?MichalJ pisze:No ale on tego nie wie.
Dlatego mówię o relacji z Parku Kaskada.MichalJ pisze:I nie wiem, po co miałby na pętli zdążać na 511, skoro mu zaoferowano 705.
Będę oryginalny i zostawię bez podpisu.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No właśnie. Przedtem też musiał.emyl pisze:Co pasażerowi daje wydłużenie 705, skoro dla bezpieczeństwa i tak musi doń dojechać, bo istnieje obawa, że może się nie zmieścić?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
[rant mode="on"]No, to jak nic teraz wychodzi, że trzeba jeszcze te 723 do św. metra wyciągnąć, żeby odseparować potoki już na Marymoncie. I Z20, a co.
[/rant]
A poważnie, to nie wiem, jakich trzeba dowodów jeszcze, by ZTM zakumał, że idiotyzmem było wycinanie 508 (a na pewno w taki sposób, w jaki to uczyniono). O tym, że zysk brygadowy wyszedł niemal żaden, to już przegadane zostało. Teraz się okazuje, że nawet wynikowe podbicie 509 nic nie dało, bo się to-to dopchało bardziej, niż wzrosła podaż. A - no i mamy taki dodatkowy plus ujemny, że duet 508+511 dawał częstszą opcję podjechania na tą Konwaliową, niż teraz samo 511. Mam tu na myśli to, że jak tacy przesiadkowicze na 705/723 zapchali 508, to kij z tym, zaraz będzie następne, albo 511, albo 186, na Tarchodwory się dostać zawsze jakoś dało. Teraz sytuacja się odwróciła (kto inny komu innemu podpierdziela miejsca) - i to jest mało fajne, bo podpierdzielane są miejsca w rzadkiej linii bezpośredniej za miasto.
Tak sobie szukając plusów dodatnich... Może z perspektywy mieszkańca Nieporętu jest i lepsze poczekać te paręnaście minut w 705 na pętli, niż nieco mniej na Modlińskiej na przystanku, nie wiem. Ale nawet jeśli, to jest to opcja tylko na pętli - to raz, po trasie jest już ryzyko sajgonu jak na Potoku; no i nie wiem, czy siedzenie w upchanym busie paręnaście minut dłużej jest takie fajne - to dwa... Nie, praktycznie to nie ma plusów dodatnich.
Chyba na KM w żadnym innym rejonie ZTM nie ma tak ewidentnie żadnego pomysłu, co na Modlińskiej i Jagiellońskiej. A oberwał na własne życzenie na tym Nieporęt.
A poważnie, to nie wiem, jakich trzeba dowodów jeszcze, by ZTM zakumał, że idiotyzmem było wycinanie 508 (a na pewno w taki sposób, w jaki to uczyniono). O tym, że zysk brygadowy wyszedł niemal żaden, to już przegadane zostało. Teraz się okazuje, że nawet wynikowe podbicie 509 nic nie dało, bo się to-to dopchało bardziej, niż wzrosła podaż. A - no i mamy taki dodatkowy plus ujemny, że duet 508+511 dawał częstszą opcję podjechania na tą Konwaliową, niż teraz samo 511. Mam tu na myśli to, że jak tacy przesiadkowicze na 705/723 zapchali 508, to kij z tym, zaraz będzie następne, albo 511, albo 186, na Tarchodwory się dostać zawsze jakoś dało. Teraz sytuacja się odwróciła (kto inny komu innemu podpierdziela miejsca) - i to jest mało fajne, bo podpierdzielane są miejsca w rzadkiej linii bezpośredniej za miasto.
Tak sobie szukając plusów dodatnich... Może z perspektywy mieszkańca Nieporętu jest i lepsze poczekać te paręnaście minut w 705 na pętli, niż nieco mniej na Modlińskiej na przystanku, nie wiem. Ale nawet jeśli, to jest to opcja tylko na pętli - to raz, po trasie jest już ryzyko sajgonu jak na Potoku; no i nie wiem, czy siedzenie w upchanym busie paręnaście minut dłużej jest takie fajne - to dwa... Nie, praktycznie to nie ma plusów dodatnich.
Chyba na KM w żadnym innym rejonie ZTM nie ma tak ewidentnie żadnego pomysłu, co na Modlińskiej i Jagiellońskiej. A oberwał na własne życzenie na tym Nieporęt.
Piszesz o sytuacji czysto teoretycznej, na której istnienie w tym konkretnym przypadku nie mamy żadnych dowodów.KwZ pisze:Tylko jeśli jesteś zwolennikiem nowego układu, to odpowiedz, co mają zrobić, gdy wszystkie miejsca zajmą im np. mieszkańcy Legionowa jadący do Konwaliowej?
Dyskusja na zasadzie "Co by było gdyby..." nie ma sensu.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Oczywiście, że najprościej byłoby zostawić duet 508/511, ponieważ zapewniały one naprawdę dobre i silne połączenie ciągu Modlińskiej z metrem, poza tym nie zapominajmy, że jest jeszcze S3/S9 które zapewnia dobrą alternatywę... Myślę, że najlepsze byłoby wydłużenie wszystkich linii: 705/734/735/736 w godzinach 6-8 do Marymontu (szczyt poranny) a pozostałe kursy powinny zostać bez zmian. (Rano faktycznie liczy się każda minuta, ludzie się spieszą więc w tych godzinach ma to sens).
Co do częstotliwości 509 to jest naprawdę imponująca i chwała za to że tworzy się silne linie, ale te wtyczki całodzienne to już przesada.
IMO lepiej by się sprawdziły na 186.
Kolejna sprawa to debilna trasa 503 - nie wiem co to za chory idiotyzm z tą linią do przez pl. Wilsona, do tego dublującą 2 stacje metra i tramwaje na Mickiewicza
Absurdalna niekonsekwencja ZTM
Wystarczyłoby skierować 503 przez Marymont - od razu zyskalibyśmy lepsze wypełnienie tej linii i dodatkowo 4 kursy na godzinę w tej relacji.
Do tego można by dodać jeszcze 114 jadące na Żerań przez Marymont i os. Potok
Co do tramwajów na Jagiellońskiej to prawdę mówiąc nie jest to absolutnie żadna alternatywa dla kogokolwiek (nie ważne czy są to mieszkańcy Tarchomina, Legionowa czy Nieporętu)
Nie ma praktycznie żadnej koordynacji 18 i 20 (w praktyce), do tego trasa i częstotliwość 18 jest jak dla mnie kompletne absurdalna - miejsce tej linii jest na Moście Gdańskim z częstotliwością co 5/8/8 - wtedy gwarantuję, że będzie z nich korzystać masa ludzi. Oczywiście wtedy można by sobie darować 20 na FSO, ponieważ ludzie i tak wybiorą 509 do Wileniaka
Do tego dochodzi wieczny burdel na pętli Żerań - nie wiem czy kiedykolwiek zostanie przywrócony stan sprzed remontu TT...
Co do częstotliwości 509 to jest naprawdę imponująca i chwała za to że tworzy się silne linie, ale te wtyczki całodzienne to już przesada.
Kolejna sprawa to debilna trasa 503 - nie wiem co to za chory idiotyzm z tą linią do przez pl. Wilsona, do tego dublującą 2 stacje metra i tramwaje na Mickiewicza
Do tego można by dodać jeszcze 114 jadące na Żerań przez Marymont i os. Potok
Co do tramwajów na Jagiellońskiej to prawdę mówiąc nie jest to absolutnie żadna alternatywa dla kogokolwiek (nie ważne czy są to mieszkańcy Tarchomina, Legionowa czy Nieporętu)
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
Skoro kiedyś Ci co chcieli się dostać do metra musieli się przesiadać, to teraz Ci co jechali w kierunku Pragi się przesiadają, a Ci co do metra jadą bez przesiadki.emyl pisze:Może dlatego, że mieszkańcy Nieporętu obiektywnie niczym nie różnią się od mieszkańców Jabłonnej i Legionowa? Albo może dlatego, że spora część z nich chciałaby się dostać na Pragę?
Skróćmy więc linie 511, 705 i 735 do Żerania, zamieńmy 516 w jakąś bardzo silną linię dla Nowodworów i Tarchomina (kosztem obecnego dojazdu tej części Warszawy bezpośrednio do metra), zamieńmy Z20 w linię stałą kosztem brygad na 120, i obdarujmy wszystkich po równo tym dobrodziejstwem dojazdu z Żerania tramwajem do centrum i na Pragę.emyl pisze:Zresztą mieszkamy w mieście, które jest nasze wspólne, dlatego jeżeli coś mamy, to lepiej, żeby to nie stało odłogiem. Musimy maksymalnie wykorzystać to, co mamy. Nie twierdzę, że tramwaje są bardziej atrakcyjne od metra, ale z pewnością są dlań pewną alternatywą. Zresztą, jak pisałem wyżej, nikt nikomu nie każe jeździć tymi tramwajami, można się przesiąść w 511. Ale dlaczego odbierać komuś możliwość korzystania z nich poprzez utrudnienie dojazdu?
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
- fik
- Naczelne Chamidło
A potem na Żeraniu zakrańcujemy jeszcze 725, niech wszyscy mają po równo.Frencher pisze:
Skróćmy więc linie 511, 705 i 735 do Żerania, zamieńmy 516 w jakąś bardzo silną linię dla Nowodworów i Tarchomina (kosztem obecnego dojazdu tej części Warszawy bezpośrednio do metra), zamieńmy Z20 w linię stałą kosztem brygad na 120, i obdarujmy wszystkich po równo tym dobrodziejstwem dojazdu z Żerania tramwajem do centrum i na Pragę.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Grochem o ścianę.Frencher pisze:Skróćmy więc linie 511, 705 i 735 do Żerania, zamieńmy 516 w jakąś bardzo silną linię dla Nowodworów i Tarchomina (kosztem obecnego dojazdu tej części Warszawy bezpośrednio do metra), zamieńmy Z20 w linię stałą kosztem brygad na 120, i obdarujmy wszystkich po równo tym dobrodziejstwem dojazdu z Żerania tramwajem do centrum i na Pragę.
Nie ma też żadnych dowodów, że nie występuje, idąc tym tropem.Frencher pisze:Piszesz o sytuacji czysto teoretycznej, na której istnienie w tym konkretnym przypadku nie mamy żadnych dowodów.
Dyskusja na zasadzie "Co by było gdyby..." nie ma sensu.
Tak!fik pisze:A potem na Żeraniu zakrańcujemy jeszcze 725, niech wszyscy mają po równo.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Aha, a w kierunku Pragi to do czego się przesiadają? Przecież wciąż o tym jest mowa: mieli dobre przesiadki do metra (Konwaliowa) i na Pragę (Żerań). Teraz mają bezpośredni dojazd do metra (ale nie bez wad, jak się tu pisze), zaś znacznie gorzej na Pragę - niezabieralne 509 (no dobra, jeszcze 302Frencher pisze:Skoro kiedyś Ci co chcieli się dostać do metra musieli się przesiadać, to teraz Ci co jechali w kierunku Pragi się przesiadają, a Ci co do metra jadą bez przesiadki.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Co za kretyńska bzdura.... Przesiadają się na 509 lub 302aqqaqq pisze: Niektórzy SKM, KM na PKP Żerań, ale to zależy dokąd jadą i o której.
Na PKP Żerań tylko bardzo pojedyncze jednostki...
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi