Bilety i bramki w metrze
Moderator: JacekM
Wszystko ok i rozumiem decyzję, zwłaszcza ze nieraz idąc z walizą na to kląłem. Tylko nie bardzo widzę po co ktos na wozku inwalidzkim albo matka z wozkiem dziecinnym w pojedynke (takim glebokim, ktorego samemu sie nie zniesie) mialby wchodzic przez bramke, skoro zejście po schodach może być dla takiej osoby równie mało osiągalne jak przejście przez kołowrotek. Pytanie tylko o egzekwowanie tego. Jak ma być przepis sobie, a życie-zwłaszcza w szczycie-sobie, to jest to nie bardzo. Ale jak ma to byc rzeczywiście dla okreslonych kategorii, to jak najbardziej jestem za, zresztą zawsze brałem sobie do serca napis "korzystanie w nieuzasadnionych przypadkach jest karalne" i zawsze miałem uzasadnienie (bagaż, dziecko), żeby sobie tę bramkę otworzyć.
O zmianie stanowiska "wadzy" o 180 stopni juz nie wspominam, bo dopiero co była akcja z oświetleniem ulic (nb-dzięki dla redakcji osy za nieodpuszczenie i tego tematu)- najpierw wykłady o ruchu obrotowym Ziemi i oświetleniu z witrym sklepowych i chwilę później zmiana godzin włączania i wyłączania latarni
O zmianie stanowiska "wadzy" o 180 stopni juz nie wspominam, bo dopiero co była akcja z oświetleniem ulic (nb-dzięki dla redakcji osy za nieodpuszczenie i tego tematu)- najpierw wykłady o ruchu obrotowym Ziemi i oświetleniu z witrym sklepowych i chwilę później zmiana godzin włączania i wyłączania latarni
Popatrz, jaka franca!
- MeWa
- Cukiereczek
Nie ma możliwości egzekwowania tego - jedynie chyba poprzez ustawienie na stałe pracownika przy każdym wyjściu.drapka pisze:Pytanie tylko o egzekwowanie tego. Jak ma być przepis sobie, a życie-zwłaszcza w szczycie-sobie, to jest to nie bardzo. Ale jak ma to byc rzeczywiście dla okreslonych kategorii, to jak najbardziej jestem za
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Nigdy w życiu nie musiałem otwierać sobie wyjścia awaryjnego. Ludzi skłania do tego nie konieczność, a zwyczajne lenistwo. No bo jak nazwać sytuację, w której koleś z rowerem przechodzi przez wyjście awaryjne, jeśli 10m obok jest winda?
W sytuacji w której wchodzenie przez wyjścia awaryjne jest dozwolone, powinno się natychmiast zlikwidować bramki. Nikomu już nie będzie chciało się przez nie przechodzić.
W sytuacji w której wchodzenie przez wyjścia awaryjne jest dozwolone, powinno się natychmiast zlikwidować bramki. Nikomu już nie będzie chciało się przez nie przechodzić.
noidea
- MeWa
- Cukiereczek
ZTM tego nie przewiduje. W ogóle - co zabawne - osoby z biletem komórkowym albo zintegrowanym kolejowym nie zostały uprawnione do korzystania z wyjść awaryjnych. ZTM poleca im... pobieranie darmowych wejściówek. Wot, udogodnienie.Adam G. pisze:Taniej byłoby chyba zamontować bramkę z drzwiami dla bagażu/rowerów itp.px33 pisze:A nie można po prostu ustawić przy tych wejściach po 2 kanarów (którzy przy okazji mogliby też np. podchodzić do osób przeskakujących bramki)?
Więcej na temat punktu widzenia ZTM-u:
http://www.rynek-kolejowy.pl/37410/_Bra ... zebne_.htm
- MeWa
- Cukiereczek
Super są te nowe bramki na Ratuszu
Nie wiem komu gratulować!
W godzinach szczytu faktycznie nie ma kolejki przed bramkami. Przesunęła się pięć metrów dalej - teraz ludzie tłoczą się przed schodami. Dostawienie bramek nie rozwiązało żadnego problemu, jedynie go przesunęło - i to w strefę potencjalnie bardziej niebezpieczną.
W godzinach szczytu faktycznie nie ma kolejki przed bramkami. Przesunęła się pięć metrów dalej - teraz ludzie tłoczą się przed schodami. Dostawienie bramek nie rozwiązało żadnego problemu, jedynie go przesunęło - i to w strefę potencjalnie bardziej niebezpieczną.