Komunikacja miejska na zielonej Białołęce

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 sty 2012, 16:21

Rozciągnięcie tak, ale pytanie, gdzie się ulokuje środek ciężkości. M2 pod Jerozlimskimi wobec lokalizacji tramwajów i linii średnicowej to już zupełnie byłoby bez sensu...
KwZ pisze:Zwróć uwagę, że najdroższa powierzchnia biurowa jest przy rondzie ONZ.
No właśnie - dlatego nie pisałbym, że na Świętokrzyskiej nic nie ma. Jest pasmo wciąż budujących się wwyż biurowców. Właśnie tu, a nie w ciągu Alej.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 sty 2012, 16:48

To że tam, a nie w ciągu Alej, może mieć coś wspólnego z dostępnością gruntów, więc to nie takie oczywiste. Ale generalnie się zgadzam.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 25 sty 2012, 22:23

MeWa pisze:
Łukasz pisze:Jakoś nie przypominam sobie, żebym musiał po coś jechać akurat do Metra Świętokrzyska
Jakoś nie przypominam sobie też, żebym musiał po coś jechać akurat do Metra Centrum (poza oczywiście miejscem spotkania). A na Świętokrzyskiej już owszem - poczta główna.
Nie wiem po co ktoś z Pragi miałby jeździć na Pocztę Główną, skoro poczta na Targowej jest całodobowa.
ŁK

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 25 sty 2012, 23:31

A z Woli (np. póki co z Prostej)?
Dobra teraz ZB. Zamknięcie Głębockiej może nastąpić najwcześniej w 3 kwartale 2012. Na razie tymczasowa organizacja ruchu wykonana przez MPWiK i przedstawiona do opiniowania do dzielnicy, czy do IR została delikatnie mówiąc mocno skrytykowana.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 sty 2012, 1:28

KwZ pisze:To że tam, a nie w ciągu Alej, może mieć coś wspólnego z dostępnością gruntów, więc to nie takie oczywiste. Ale generalnie się zgadzam.
Ale dostępność gruntów odnosisz do czego? Bo nie bardzo załapałem :)
Łukasz pisze:
MeWa pisze:Jakoś nie przypominam sobie też, żebym musiał po coś jechać akurat do Metra Centrum (poza oczywiście miejscem spotkania). A na Świętokrzyskiej już owszem - poczta główna.
Nie wiem po co ktoś z Pragi miałby jeździć na Pocztę Główną, skoro poczta na Targowej jest całodobowa.
Nie zmenia to niczego w kwestii istotności patelni, której nie wykazałeś.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 sty 2012, 2:23

MeWa pisze:Ale dostępność gruntów odnosisz do czego? Bo nie bardzo załapałem :)
Mniemam, że tam są dostępne grunty, więc tam rosną wieżowce.

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 26 sty 2012, 9:09

tarantula01 pisze: Dobra teraz ZB. Zamknięcie Głębockiej może nastąpić najwcześniej w 3 kwartale 2012. Na razie tymczasowa organizacja ruchu wykonana przez MPWiK i przedstawiona do opiniowania do dzielnicy, czy do IR została delikatnie mówiąc mocno skrytykowana.
Dzięki za info. Czyli będzie conajmniej pół roku spokoju między oddaniem TT i zamknięciem Głębockiej.
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”

http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 sty 2012, 14:49

KwZ pisze:
MeWa pisze:Ale dostępność gruntów odnosisz do czego? Bo nie bardzo załapałem :)
Mniemam, że tam są dostępne grunty, więc tam rosną wieżowce.
No ale co ta konstatacja zmienia w kwestii zapewnienia komunikacji i nowego city? :)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 sty 2012, 14:52

Niewiele. Najwyżej, że proces będzie postępował :) EoOT.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 30 sty 2012, 1:49

Obrazek

ZTM skrócił trasę. Bródno straciło dojazd na Pragę

Skrócona trasa linii 176 doskwiera nie tylko mieszkańcom Choszczówki. Dojazd na pl. Hallera straciło też Bródno. List czytelniczki.

Piszę w sprawie zmiany trasy linii autobusowej 176 - po mniej więcej 40 latach przestała dojeżdżać do placu Hallera. Z Choszczówki dojeżdża tylko do ul. Suwalskiej na Bródnie, gdzie kończy trasę. Bródno (od strony Wysockiego i mostu Grota) straciło nie tylko jedyne połączenie autobusowe z rondem Starzyńskiego i placem Hallera, ale przede wszystkim alternatywę na okoliczność awarii tramwajów, co zdarza się dość często, zwłaszcza w zimie. Obecnie, jeśli tramwaje utkną na Odrowąża, nie ma żadnej alternatywy dojazdowej do ronda Żaba - autobus 176 jako jedyny dojeżdżał do ronda Żaba, gdzie można było się przesiąść w autobus jadący dalej na Pragę czy do centrum lub do ronda Starzyńskiego i placu Hallera.

Nie tylko ja jestem oburzona tą zmianą, zwłaszcza teraz, gdy został zamknięty plac Wileński i musimy korzystać z objazdów i licznych przesiadek. Co tak naprawdę było powodem tej zmiany trasy? Argument podany na stronie internetowej ZTM: "W celu poprawy punktualności i regularności kursowania" wydaje się niedorzeczny. Należałoby raczej zwiększyć częstotliwość kursowania linii 176.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... Prage.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

radeom

Post autor: radeom » 30 sty 2012, 12:48

Bernard pisze:alternatywę na okoliczność awarii tramwajów
Taaa, osiołek na 176 okazałby się zbawieniem dla wszystkich pasażerów tramwajów. :lol:

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 30 sty 2012, 13:10

Kłamstwo powtórzone 1000 razy itd.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 07 lut 2012, 8:08

Obrazek

Poranny koszmar na osiedlu Derby

Dwa autobusy nie przyjechały, a kierowca trzeciego wyprosił ludzi i pojechał pustym wozem, czwarty nie poczekał na pasażerów, a piąty wlókł się jak żółw – mieszkańcy os. Derby nie mieli jak dojechać wczoraj do pracy

Na ul. Skarb­ka z Gór usta­wio­ne są dwa przy­stan­ki. Z jed­ne­go od­jeż­dża au­to­bus li­nii 132 do sta­cji me­tra Ma­ry­mont, z dru­gie­go – po dru­giej stro­nie uli­cy – 527 na Wo­lę.

Na oby­dwu przy­stan­kach wczo­raj ra­no cze­ka­ły tłu­my pa­sa­że­rów.

– Nie przy­je­chał „132" o godz. 8.30 ani o 8.50 – opo­wia­da pan Ju­lian, nasz sta­ły czy­tel­nik, któ­ry przez za­to­ry au­to­bu­so­we spóź­nił się wczo­raj po­nad go­dzi­nę do pra­cy. – Na przy­stan­kach zbie­ra­ło się co­raz wię­cej osób, a au­to­bu­su nie by­ło wi­dać – re­la­cjo­nu­je.

W koń­cu po godz. 9 pod­je­chał au­to­bus. Zmar­z­nię­ci pa­sa­że­ro­wie we­szli do środ­ka. Nie­ste­ty kie­row­ca ich wy­pro­sił, tłu­ma­cząc, że nie za­bie­ra pa­sa­że­rów.

– Nie wy­tłu­ma­czył nam, dla­cze­go nie chce nas za­brać ani co się sta­ło z po­przed­ni­mi kur­sa­mi

– opo­wia­da wzbu­rzo­ny pan Ju­lian. – Burk­nął tyl­ko, że ma­my wy­sia­dać. Tak też zro­bi­li­śmy.

Po prze­ciw­nej stro­nie uli­cy po­ja­wił się au­to­bus li­nii 527.

By­ła godz. 9.09. Pa­sa­że­ro­wie, wie­dząc, że pla­no­wo od­jeż­dża on o godz. 9.15, po­bie­gli na dru­gi przy­sta­nek.

– Tym­cza­sem kie­row­ca wy­pu­ścił lu­dzi i od­je­chał sześć mi­nut przed cza­sem – opo­wia­da­ją pa­sa­że­ro­wie. – Prze­cież nie da­ło się nie za­uwa­żyć, że bie­gnie do nie­go kil­ka­dzie­siąt osób – re­la­cjo­nu­ją miesz­kań­cy Der­bów.

Pa­sa­że­ro­wie od­je­cha­li ko­lej­nym au­to­bu­sem tej li­nii.

– To był kosz­mar, au­to­bus wlókł się jak żółw, by­ło w nim okrop­nie zim­no, kie­row­ca nie ko­rzy­stał z „go­rą­ce­go przy­ci­sku", tyl­ko otwie­rał drzwi na każ­dym przy­stan­ku – wspo­mi­na żona pana Ju­liana, Antonina.

Dro­ga do Śród­mie­ścia za­ję­ła pra­wie go­dzi­nę. – Mi­mo że po­jazd miał ol­brzy­mie opóź­nie­nie, na pl. Zam­ko­wym cze­kał po­nad sie­dem mi­nut – opo­wia­da pa­ni Bar­ba­ra, któ­ra nie zdą­ży­ła na waż­ne spo­tka­nie u sie­bie w fir­mie. – Oczy­wi­ście z otwar­ty­mi wszyst­ki­mi drzwia­mi. Kie­row­ca tłu­ma­czył, że mu­si po­cze­kać na zmien­ni­ka. Ma­ło co lu­dzie go nie zlin­czo­wa­li.

Co by­ło po­wo­dem ta­kich opóź­nień?

– W tym cza­sie na mo­ście Gro­ta-Ro­wec­kie­go był wy­pa­dek – tłu­ma­czy Pa­weł Ka­im, dy­rek­tor fir­my ITS Mi­chal­czew­ski, któ­ra ob­słu­gu­je część kur­sów li­nii 132. – Au­to­bu­sy sta­ły w kor­ku na­wet dwie go­dzi­ny. Nie by­ło jak się z nie­go wy­do­stać.

A co z kie­row­cą, któ­ry nie po­cze­kał na pa­sa­że­rów? – Oka­zu­je się, że wca­le nie od­je­chał przed cza­sem, tyl­ko przez kor­ki na Bia­ło­łę­ce był dzie­więć mi­nut spóź­nio­ny – mó­wi Adam Sta­wic­ki, rzecz­nik Miej­skich Za­kła­dów Au­to­bu­so­wych. – Kie­row­ca wy­pu­ścił więc pa­sa­że­rów, po­zwo­lił wejść tym, któ­rzy by­li na przy­stan­ku, i ru­szył, by nad­ro­bić spóź­nie­nie.
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/10, ... Derby.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 07 lut 2012, 12:32

Ten wstęp jest za***isty ;D
ŁK

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 07 lut 2012, 14:10

Cały list jest taki... ](*,)

ODPOWIEDZ