Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sty 2011, 22:03

volviak pisze: Tyle tylko, że tramwaj według analiz ekonomicznych będzie nieopłacalny bez tego typu zabudowy i kółko się zamyka.
Źródło? Studium zostało wykonane w oparciu o aktualne wytyczne Studium Uwarunkowań, a nie proponowane przeze mnie dogęszczenie willami miejskimi.
Poza tym nie wiem, czy ludzie z osiedli z willami miejskimi chętnie jeździć będą tramwajem.
W Niemczech jakoś jeżdżą. Drezno bynajmniej z samych ddrowskich blokowisk się nie składa...
Przykłady - myślę, że ochocka Marina będzie najbliższa tego typu założeniom - pokazują, że jest to jedna z najbardziej zatwardziałych grup użytkowników samochodów.
Źródło?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 11 sty 2011, 23:26

Glonojad pisze:
Poza tym nie wiem, czy ludzie z osiedli z willami miejskimi chętnie jeździć będą tramwajem.
W Niemczech jakoś jeżdżą. Drezno bynajmniej z samych ddrowskich blokowisk się nie składa...
http://www.youtube.com/watch?v=UTlrk2N1 ... re=related

Może i się powtarzam, ale to niestety prawda ;-)
Nie porównuj Polski do Niemczech a tym bardziej polskiego społeczeństwa do niemieckiego bo wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle :D

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 12 sty 2011, 15:42

Glonojad pisze:
volviak pisze: Tyle tylko, że tramwaj według analiz ekonomicznych będzie nieopłacalny bez tego typu zabudowy i kółko się zamyka.
Źródło? Studium zostało wykonane w oparciu o aktualne wytyczne Studium Uwarunkowań, a nie proponowane przeze mnie dogęszczenie willami miejskimi.
A to ciekawe, biorąc pod uwagę, że zaniechania inwestycyjne wzgl. niektórych tras wiodących przez znacznie bardziej zabudowane rejony tłumaczone są szeroko pojętą nieopłacalnością (swego czasu chyba nawet tramwajowa obwodnica Pragi). Chyba, że studium inaczej definiuje opłacalność niż jako opłacalność ekonomiczną.
Glonojad pisze:
A w Amsterdamie bodaj 20% podróży odbywa się na rowerach, i? U nas jest jednak inna kultura i wyrosłe z PRL-u przekonanie jeśli mnie stać, jeżdżę samochodem, choćby to było nieopłacalne.
Glonojad pisze:
Przykłady - myślę, że ochocka Marina będzie najbliższa tego typu założeniom - pokazują, że jest to jedna z najbardziej zatwardziałych grup użytkowników samochodów.
Źródło?
Proszę:
Trzy Lata Lecha Kaczyńskiego w Warszawie - według tego artykułu na Marinie zamieszkuje ok. 5000 osób (nic lepszego niestety nie znalazłem). Biorąc pod uwagę, że osiedle dysponuje zasadniczo czterema wyjazdami (na Żwirki, Do Fortu, Miłobędzka i Etiudy Rewolucyjnej) dającymi łącznie przepustowość ok. 2000 pojazdów/h (sama Miłobędzka coś koło 900), a na wyjazdach i tak tworzą się korki, to przy napełnieniu ok. 1,2 osób/samochód (zwykle się przyjmuje chyba 1,4 ale niech tam) daje nam to ok. 2400 osób. Biorąc pod uwagę, że godziny wyjazdów do pracy są rozstrzelone o jakieś półtorej godziny (7.00-8.30) daje nam to ok. 3200-3500 osób dojeżdżających do pracy autem. 30-36% podróży komunikacją w szczycie to raczej niewiele.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 26 sty 2011, 16:46

Na pytanie o projekt....
Burmistrz Wawra pisze:Czekamy na propozycje ZTM do tej pory nic nie wpłynęło, dzisiaj
pracownik kontaktował się z ZTM i mają niebawem nadesłać propozycję.
W momencie w którym wpłyną poinformujemy Pana.
Oj męczę ich, męczę. :-# :^o
Zastanawia mnie to niebawem , co to może znaczyc, dzień , dwa, tydzień, miesiąc.
Bo nie wiem, kiedy mam ponownie odpisac ponaglając ich. 8-(

Awatar użytkownika
niedofizyk

Post autor: niedofizyk » 27 sty 2011, 20:53

Mało kto zauważył, a tym czasem zmieniono rozkład 315 i zepsuto jakąkolwiek koordynację ze 115 na odcinku Wiatraczna-DWL - teraz jadą jeden za drugim w obie strony. W jakim celu to zrobiono? I czy w aktualnych rozważaniach o reformie wawerskiej jest jakiś plan zrobienia z tym porządku?
9. A poza tym czasem kręcą się tu jakieś autobusy...

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 27 sty 2011, 20:56

niedofizyk pisze:Mało kto zauważył, a tym czasem zmieniono rozkład 315 i zepsuto jakąkolwiek koordynację ze 115 na odcinku Wiatraczna-DWL - teraz jadą jeden za drugim w obie strony. W jakim celu to zrobiono? I czy w aktualnych rozważaniach o reformie wawerskiej jest jakiś plan zrobienia z tym porządku?
Ja postulowałem oficjalnie u Burmistrza , żeby z Marysina na Grochów stworzyc jedną linie zamiast 3. A co za tym idzie pojechałaby chyba do Wschodniego.

Awatar użytkownika
niedofizyk

Post autor: niedofizyk » 27 sty 2011, 21:06

Ale przez Dwernickiego czy przez sześciokąty?
9. A poza tym czasem kręcą się tu jakieś autobusy...

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 27 sty 2011, 21:10

niedofizyk pisze:Ale przez Dwernickiego czy przez sześciokąty?
Jak to tam będzie ZTM pasowac, tak będzie.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 sty 2011, 13:29

Jak się dowiedziałem projekt dla Wawra i częściowo Wesołej i Rembertowa jest w fazie ostatnich ustaleń wewnętrznych w ZTM i w najbliższych dniach ma byc upubliczniony.
Z tego co można wywnioskowac z pism , chyba nie będzie konsultacji z mieszkańcami w takiej formie jak w roku 2009. Tylko z zarządem dzielnicy. Dla mnie to dobrze....

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 sty 2011, 14:17

Pytanie, ile z tego projektu zostanie zrealizowane - bo nawet najlepszy projekt po kilku "kosmetycznych" zmianach potrafi już nie być spójny :-k

Szczególnie martwi mnie Aleksandrów, który "musi" mieć dwie linie. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 28 sty 2011, 16:13

Krzysiek_S pisze:nie będzie konsultacji z mieszkańcami w takiej formie jak w roku 2009. Tylko z zarządem dzielnicy. Dla mnie to dobrze....
To bardzo niedobrze. Tak nie robi cywilizowana komunikacyjnie Europa.

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 28 sty 2011, 16:17

I będzie jak za czasów "liberum veto", jeden gość nie będzie mieć podjazdu pod dom i całą reformę szlag trafi.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 sty 2011, 16:23

mgr Jarek pisze:Tak nie robi cywilizowana komunikacyjnie Europa.
Patrząc wstecz, to myślę, że akurat w przypadku Wawra daje to szanse na uporządkowanie komunikacji... :-k
bartoni722 pisze:I będzie jak za czasów "liberum veto", jeden gość nie będzie mieć podjazdu pod dom i całą reformę szlag trafi.
Upraszczasz bardzo mocno, ale to inny temat. Tzw. mitologia liberum veto :>
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 28 sty 2011, 16:43

bartoni722 pisze:I będzie jak za czasów "liberum veto", jeden gość nie będzie mieć podjazdu pod dom i całą reformę szlag trafi.
To już było w 2009 roku, tyle, że mieszkańcy tak powiedzieli.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 sty 2011, 16:50

mgr Jarek pisze:To bardzo niedobrze. Tak nie robi cywilizowana komunikacyjnie Europa.
Napisałem chyba , tak można wywnioskowac po odpowiedziach z ZTM i od Burmistrza, a jak będzie to zobaczymy...

Zablokowany