(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

esm

Post autor: esm » 09 paź 2009, 15:48

Chyba nie nadążam za rozwojem naukowego podejścia do KM, bo jak uchodzi zastępowanie tramwaju (33) autobusem (117)? Może w ogóle zaorajmy linie tramwajową i wrzućmy dodatkowy pas ruchu na Puławską? Kierowcy się ucieszą.

A dalej:
- Zbieżność tras 117 i 33 nie jest kompletna,
- 117 powinno zostać pocięte na dwie osobne linie; jeśli 117 ma choć częściowo zastępować 33, to taki ruch zostanie zablokowany na lata.

W temacie przebudowy skrzyżowania to już zupełnie brak słów :-?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 paź 2009, 15:53

esm pisze:- 117 powinno zostać pocięte na dwie osobne linie
Moim zdaniem trzy :]

Ale powiedzmy, że środkową załatwia 138 ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 09 paź 2009, 23:57

pawcio pisze:
mariow pisze:a czemu 28 nie do Gocławka?
Brygady.
Odnosze wrażenie, że ktoś od dawna chce "wygasić potok" Gocławek - Targowa. Jedna słaba linia to przesada, tam tłumy ludzi jeżdżą. Wywalić 46 albo skrócić do "odwróconej pętli" jak było dawniej jeśli musi być. Ale chyba nie musi, bo na PAT weszły przecież 2 częste linie autobusowe. Starczyłoby też na powrót 36 na Wyścigi, bo dojazd do M>Wilanowska będzie słabiutki.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2009, 20:50

Solówki na 23 które jedzie na Bemowo i składy na 13, zawracającym na Kole. Ja tu widzę jednak błąd.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

fidzio

Post autor: fidzio » 10 paź 2009, 20:59

Dla mnie osobiście likwidacja 33 to jest jakaś porażka. Był to dla mnie bardzo dobry dojazd z ul. Wołoskiej do skrzyżowania Lotników/Puławska gdzie mogłem się przesiąść na 193 i dojechać na Nowoursynowską. W chwili obecnej pozostaje mi 117 z oszałamiajacą punktualnością i częstotliwością jazdy. Nie mówiąc o tym że przejazd autobusem w godzinach porannych ulicą wołoską jest dłuższy niż 33 na podobnym odcinku. Jeżeli jednak chcę jechać tramwajem to musze przesiadać się 3 razy. Obserwując rotacje tras lini tramwajowych w ostatnich miesiąćach dochodzę do wniosku że ludzie pracujący w ZTM to debile (kiedyś myślałem, że oni są tylko na kolei). W sumie kiedyś Gierek, później Buzek zapisali się w historii Polski zmieniająć podział administracyjny widać w ZTM-ie też myślą że jak zmienią układ lini tramwajowych w W-wie też zapiszą się do historii...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2009, 21:09

Jeśli będą możliwości techniczne i tabor, mogłoby na Wyścigi pojechać w zastępstwie 16. Ale na pewno nie linia co 5 minut, bo, powiedzmy sobie szczerze, i na linię co 10 minut tam nie ma potoku.

Uważam jednak, że ton i język Twojej wypowiedzi jest niedopuszczalny.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

fidzio

Post autor: fidzio » 10 paź 2009, 21:26

Glonojad pisze:Jeśli będą możliwości techniczne i tabor, mogłoby na Wyścigi pojechać w zastępstwie 16. Ale na pewno nie linia co 5 minut, bo, powiedzmy sobie szczerze, i na linię co 10 minut tam nie ma potoku.
Niech sobie jeździ nawet i co 15 ale niech będzie
Uważam jednak, że ton i język Twojej wypowiedzi jest niedopuszczalny.
Przykro mi ja nie jestem w stanie w sposób normalny określić takich pomysłów jak skracanie 36 do Wilanowskiej a wydłużanie 10 (kolejny kwiatek z likwidacją 19-stki) do Wyścigów. Tempo i zakres zmian jest takie że nawet motorniczowie się skarżą że przychodzą do pracy i nie są pewni tego dokąd dzisiaj będą jechać, generalnie zmiany powinny służyć polepszaniu oferty a nie jej pogarszaniu, nie tak?

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 10 paź 2009, 21:27

Po co te solówki są jeszcze trzymane na R-2 i R-3? I tak w najbliższym czasie nie będa potrzebne w swojej okolicy. Najlepiej je przerzucić na Żuliborz a złączyć w składy nadmiar solówek i już wtedy mamy conajmniej 3 składy więcej na linie. Tramwaje Śląskie na porządku dziennym przerzucaja składy w zależności od tego czego w KZK im się zachce, a u nas wagony są przyspawane do zajezdni?
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2009, 21:30

fidzio pisze:
Glonojad pisze:Jeśli będą możliwości techniczne i tabor, mogłoby na Wyścigi pojechać w zastępstwie 16. Ale na pewno nie linia co 5 minut, bo, powiedzmy sobie szczerze, i na linię co 10 minut tam nie ma potoku.
Niech sobie jeździ nawet i co 15 ale niech będzie
To by było dopiero bezsensowne. Czy zrobiłbyś połącznie socjalne na autobuach przegubowych co 10 minut? Bo mniej więcej taką podaż by ten socjal oferował.

fidzio

Post autor: fidzio » 10 paź 2009, 21:40

To by było dopiero bezsensowne
Ś.P 33 miało taką częstotliwość i było dobrze.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2009, 21:47

Nie, było pustawo od Wołoskiej na zachód, poza tym w szczycie jeździło co 10 minut od prawie czterech lat.

Zmiany tego typu są niezbędne, co zostało potwierdzone m.in. w obowiązującej strategii i polityce transportowej miasta. Winą ZTM jest wyłącznie to, że zmiany pełzają i są ograniczone głupimi dogmatami.

esm

Post autor: esm » 10 paź 2009, 23:01

Glonojad pisze:Nie, było pustawo od Wołoskiej na zachód, poza tym w szczycie jeździło co 10 minut od prawie czterech lat.

Zmiany tego typu są niezbędne, co zostało potwierdzone m.in. w obowiązującej strategii i polityce transportowej miasta. Winą ZTM jest wyłącznie to, że zmiany pełzają i są ograniczone głupimi dogmatami.
Głupie to jest założenie, że 10 na Wyścigach jest bardziej przydatna od 33. A co jest niezbędne i co zostanie potwierdzone to zdecydują pasażerowie.

mariow

Post autor: mariow » 11 paź 2009, 13:12

zgadzam się z tym co pisze Glon. To nie jest relacja na linię co 5 min dlatego od dawna była forsowana również tu silna linia z Młocin (Huty) do Kieleckiej. A jednocześnie zawsze wtedy się mówiło że w zamian 16stka by pojechała na Wyścigi (do Wilanowskiej).
Pózniej ta koncpecja poszła w stronę 16stki do Woronicza, pod pretekstem tego że w przyszłości skrzyżowanie Woronicza/Wołoska nie bedzie dostosowane do skretu liniowego.
Trudno się jednak z tym zgodzić że musi to nastapic już, tym bardziej że przecież i tak 16stka tam skręca! Dwukrotna przesiadka na dawnej relacji 33 (poza godzinami szczytu) albo mówienie o zastąpieniu relacji autobusem 117 jest wg mnie przegięciem.
Co zapewne wzbudza tym wiekszą wsciekłość na ZTM takich pasazerów którzy podrózowali np miedzy Broniewskiego a Puławską i mieli dopiero co dwie linie 19 i33 a teraz nie mają żadnej (do niedawna nawet trzy bo jeszcze 35).
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 paź 2009, 13:32

esm pisze: Głupie to jest założenie, że 10 na Wyścigach jest bardziej przydatna od 33.
Bo co? Bo Ty tak mówisz? LOL.
A co jest niezbędne i co zostanie potwierdzone to zdecydują pasażerowie.
Uuu, ale argumentacja, normalnie z butów wyskoczyłem. Podpowiem, jakbyś napisał czcionką 48 pt i wytłuścił to by to ani o jotę mądrzejsze nie było.

[ Dodano: |11 Paź 2009|, 2009 13:40 ]
mariow pisze: Co zapewne wzbudza tym wiekszą wsciekłość na ZTM takich pasazerów którzy podrózowali np miedzy Broniewskiego a Puławską i mieli dopiero co dwie linie 19 i33 a teraz nie mają żadnej (do niedawna nawet trzy bo jeszcze 35).
Ilu takich pasażerów jest i skąd pewność, że jest ich więcej, niż na przykład z Broniewskiego na aleję JPII, którzy dzięki ucięciu 33 zyskali kilka minut na każdej podróży każdy z nich.

mariow

Post autor: mariow » 11 paź 2009, 14:10

z pewnością nie jest ich wiecej ale piszesz jakbym negował skrócenie 33. przecież jasno napisałem że b.dobrze ze je ścięto i zwiekszono czestotliwośc ale w zamian za to 16stka powinna pojechać. i to dotyczy kwestii samego Mokotowa. fakt że źle włączyłem w to kwestię Broniewskiego. a raczej jej nie dokończyłem. moja wina. to juz takie rozwazania na temat układu o wiele lepszego kiedy to 35 pojechałoby jako 15stka na Marymont a 36 jako 19stka na Nowe Bemowo przez Broniewskiego.
PURA VIDA!

ODPOWIEDZ