KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Kra

Post autor: Kra » 16 cze 2009, 10:48

Bastian pisze:Tak, potrzebne linie powinny być silne. A czy ta taka potrzebna? :-k
No i ile tych wozów jeszcze byś chciał wpompować w Bielany?
Nieograniczoną ilość ;-) A na poważnie to nie tyle są potrzebne kolejne linie tylko przywileje dla busów, tramów a to stała śpiewka wyborcza i potem ... (tu słowa mało cenzuralne). A 303 to tak samo kiepski pomysł jak stare 303, a wiesz czym ZTM by zdobył "+" - takim dobrym 116 (obecnie beznadziejnym), dobrymi przesiadkami od metra (np. Słodowiec - wiem nie sprawa ZTM ale generalnie olewka ze strony miasta). Uważam pomysł 103 i 303 za błędny, to 303 raczej powinno mieć częstotliwość 103 i odwrotnie (ale może się mylę).
Bastian pisze:Chyba normalne, że po wprowadzeniu dużego projektu obserwuje się sytuację, zbiera wnioski i postulaty, po czym wprowadza korekty? Tak, żeby udało się całą dzielnicę przemeblować bez zastrzeżeń, to chyba jeszcze nie było.

Poza tym - ile tego gmerania było, nie przesadzaj.
Szanuję Waszą pracę, co Wam jeszcze się chce =D> a zmiany naprawdę mnie już dawno zmęczyły, zaczęły się od Pl. Wilsona i ciagną się latami - to jest moja perspektywa, a przykłady - przerzucanie 114, "wojna pozycyjna" o 520, "zabawa" z E-1 (no tu już od stacji Dworzec Gdański), policz ile to lat i uwierz, iż naprawdę może to zmęczyć.

Pozdrawiam i sukcesów

fraktal

Post autor: fraktal » 16 cze 2009, 11:03

Kra pisze:409 szkoda - a taki był fajny dojazd do Kampinosu na wycieczki i znowu wybiorę auto (widmowe 110 w DS to ..., a przesiadanie się po raz kolejny dzięki) - choć rozumiem i szanuję przyczyny, oszczędzajmy w mieście na czym się da.
409 do Kampinosu? Zawsze miałem wrażenie, że to linia raczej na Cmentarz. Ale skoro już jesteśmy przy tym, to jak się jedzie na wycieczkę, to zawsze można wydrukować rozkład i przyjść konkretnie na dany autobus (bo na czasie raczej Ci nie zależy), gorzej jak chcesz załatwić sprawę w urzędzie bądź w przychodni (a do tego ma służyć rzekomo 303). Załatwiwszy sprawę idziesz na przystanek, niestety 303 odjeżdża Ci sprzed nosa, i masz przed sobą 28 minut czekania na przystanku.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 cze 2009, 11:14

Trudno w obecnej sytuacji brygadowo - finansowej o podbijanie częstotliwości na linii socjalnej, z której mieszkaniec skorzysta parę razy w roku...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

fraktal

Post autor: fraktal » 16 cze 2009, 11:18

Glonojad pisze:Trudno w obecnej sytuacji brygadowo - finansowej o podbijanie częstotliwości na linii socjalnej, z której mieszkaniec skorzysta parę razy w roku...
Na bazarek to się jeździ co tydzień, a nie parę razy w roku. ;-) Po drugie, do przychodni rehabilitacyjnej na Broniewskiego też się raczej nie jeździ parę razy w roku, lecz częściej, choć nieregularnie i z długimi przerwami.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 cze 2009, 11:25

chodzi mi raczej o średnią na jednego mieszkańca :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 cze 2009, 11:42

Bastian pisze:
Glonojad pisze:No to może, skoro niedasię 189, to wchłonąć 106 przez 184
Póki nikt nie jest w stanie sensownie podać jakiegokolwiek terminu wykonania torowiska na Powstańców Sląskich, póty nie bardzo jest sens wykonywać jakieś nerwowe ruchu na tym ciągu...
Dlaczego nerwowe :?: Wzmocnienie 184 kosztem 106 to raczej powrót do stanu względnie pierwotnego. Moim zdaniem to nic nerwowego - nazwałbym to raczej całkiem rozsądną i w miarę stabilną decyzją (szczególnie, że tramwaj to raczej odległa przyszłość).

106 i 184 (w zamyśle twórców, pomysłodawców, inicjatorów) miały kursować co 7,5/10 na przemian. Kosztem bardzo dobrego 184 utworzono nową - wówczas naprawdę interesującą relację (Okęcie - Włochy - Bemowo). Dziś można śmiało powiedzieć, że zmiana w zamyśle słuszna niestety się nie sprawdziła (a mówię to tym bardziej smutnym głosem, że sam byłem ogromnym orędownikiem kierowania 106 na Okęcie). Na tym wszystkim najbardziej ucierpiał ciąg Powstańców Śląskich i samo 184, które ze względnie silnej linii obwodowej stało się trupem kursującym rzadko i do tego z inną częstotliwością niż 106. Dalej jestem przeciwny puszczaniu 189 na Chomiczówkę ale jednocześnie naprawdę nie widzę sensu utrzymywania 106 przy życiu. Szkoda - bardzo zawiodłem się na idei tego połączenia ;(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 cze 2009, 12:19

R-11 Kleszczowa pisze:szczególnie, że tramwaj to raczej odległa przyszłość
No właśnie nie wiadomo, czy będzie za półtora roku, czy za piętnaście. Jak będzie wiadomo, to i będzie wiadomo, co robić ze 106, 184 itp.

Nie da się ukryć, ciąg Powstańców Śląskich traci przez tę wieczną tymczasowość...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 16 cze 2009, 12:25

Muszę przyznać, że dobry moment wybraliście na skrócenie 106, bo kończy się rok akademicki i studencki UKSW dojeżdżają z akademików przy ratuszu bemowskim nie będą mieli jak się zorganizować w protesty. Ale ogólnie uważam, że te małe zmiany to krok w dobrą stronę.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

mariow

Post autor: mariow » 16 cze 2009, 13:48

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:szczególnie, że tramwaj to raczej odległa przyszłość
No właśnie nie wiadomo, czy będzie za półtora roku, czy za piętnaście. Jak będzie wiadomo, to i będzie wiadomo, co robić ze 106, 184 itp.

Nie da się ukryć, ciąg Powstańców Śląskich traci przez tę wieczną tymczasowość...
nawet jesli tramwaj byłby za 2 lata to nie znaczy że ten ciag ma trwać w stanie tymczasowości. można coś zrobić i teraz ;)

chyba że żywa wciąż jest koncepcja 189 ....
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 cze 2009, 14:23

Przeciwnie, gdyby tramwaj miał tam pojechać za półtora roku, to nie należy tam puszczać 189 (ani niczego innego dobrego). Przykro mi bardzo, ale ludzie męczący się mniej się skarżą, niż ludzie, którzy coś dostaną, a potem stracą - parę lekcji już było i trzeba z nich wyciągnąć wnioski. Póki nie będzie konkretów o tramwaju, póty nie będzie decyzji, jak obsługa tego ciągu będzie wyglądać. Ryzyko dania czegoś, co się potem przez 3 lata będzie wyrywało metodą zarzynania, jest w tym mieście zbyt wielkie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

mariow

Post autor: mariow » 16 cze 2009, 14:32

no niestety akurat masz 100% rację z tą trudnością pozniejszego odbierania

pytanie kiedy bedzie cos wiadomo w sprawie tramów
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 cze 2009, 14:38

Bastian pisze:Przeciwnie, gdyby tramwaj miał tam pojechać za półtora roku, to nie należy tam puszczać 189 (ani niczego innego dobrego).
Czyli w sumie dobrze, że do tego wydłużenia nie doszło :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 16 cze 2009, 16:23

Tak przy okazji to ciekawi mnie jedna techniczna kwestia. Jak 303 zmieści się na pętli ze 103 i 181 gdzie w szczycie stoją na raz 2 przeguby i solówka zajmując wszystko na amen?
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

mariow

Post autor: mariow » 16 cze 2009, 16:25

R-11 Kleszczowa pisze:
Bastian pisze:Przeciwnie, gdyby tramwaj miał tam pojechać za półtora roku, to nie należy tam puszczać 189 (ani niczego innego dobrego).
kontrowersyjne, acz ja żałuję
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 cze 2009, 19:54

Colony pisze:Jak 303 zmieści się na pętli ze 103 i 181
Nie jestem pewien, czy 303 nie będzie stać pod "Wisłą". A za tydzień 103 pójdzie won...
R-11 Kleszczowa pisze:
Się przekonamy. Jeżeli ten tramwaj pojedzie za 15 lat, to stało się fatalnie. W chwili, gdy wypłynęła możliwość, że jednak będzie wkrótce, przestaliśmy walczyć o 189. A teraz się to zmienia co kilka tygodni... :roll:

ODPOWIEDZ