(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Podejrzewam, że to jest potok rzędu 5-10 osób na skład. Nie więcej, bo tramwaje na przystankach śródmiejskich (powiedzmy, wewnątrz obwodnicy śródmiejskiej) maja wymiany łącznie koło 90%...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
15-30.Glonojad pisze:Podejrzewam, że to jest potok rzędu 5-10 osób na skład.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Nie chcę schodzić poniżej Twego poziomu wypowiedzi. Co do pierwszej kwestii: Na Wyścigach wystarczy jedna silna linia na Puławską i 33 - co w sumie zapewni dobrą komunikację z Metro Wilanowska, gdzie można poszukiwać innych przesiadek. W obecnym kształcie de facto pozbawiono Wyścigi komunikacji z Wołoską, co przy przedłużeniu 10 wydaje się to być jeszcze większą kpiną.Glonojad pisze:Bo co? Bo Ty tak mówisz? LOL.esm pisze:Głupie to jest założenie, że 10 na Wyścigach jest bardziej przydatna od 33.Uuu, ale argumentacja, normalnie z butów wyskoczyłem. Podpowiem, jakbyś napisał czcionką 48 pt i wytłuścił to by to ani o jotę mądrzejsze nie było.A co jest niezbędne i co zostanie potwierdzone to zdecydują pasażerowie.
Przecież sami pasażerowie to wywalczyli...fidzio pisze:skracanie 36 do Wilanowskiej a wydłużanie 10 (kolejny kwiatek z likwidacją 19-stki) do Wyścigów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
A mnie wydaje się to trochę dziwne. Każdy dobrze wie, że po trasie dzisiejszego 33 jeździłe właśnie 16, jak dobrze pamiętam z zajebistą częstotliwością. W 2004 roku ją wycofano z odcinka Piaski - Rondo Babka twierdząc, że jest ona nie potrzebna. Teraz daje się 33, troszeczke ją wydłuzając do Metra Młociny (w porównianiu do starej trasy 16. skąd ta zmiana 
Mnie zostanawia coś innego. Dlaczego 23 jeździ co 7-8 minut w weekend. Uważam, że lepiej by było osłabić trochę 23 a zaoszczędzone brygady dać na 24 podkręcając.
Mnie zostanawia coś innego. Dlaczego 23 jeździ co 7-8 minut w weekend. Uważam, że lepiej by było osłabić trochę 23 a zaoszczędzone brygady dać na 24 podkręcając.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie, to bardzo złe posunięcie, bo "dzięki" takiemu rozwiązaniu jadąc z Marszałkowskiej na Puławską (S) ma się gorszą jakość połączenia, niż jadąc z Puławskiej na Woronicza (sic!).
Podstawą MUSI być silna linia lub układ dwóch linii skoordynowanych na stałe. No właśnie. Skoro o koordynacji mowa - to rodzi kolejne trudne pytanie, jak koordynować. Jak się skoordynuje 4 i 10 na półtakt, to potem 10 z 36 pojedzie stadem. Jak się zrobi odwrotnie, to wtedy z dwóch tramwajów na Al. Lotników oba przyjadą razem.
Generalnie, im podpobniejsze do siebie przebiegi linii, tym łatwiejsza koordynacja (twierdzenie to wprost zmierza do konkluzji, że nałtawiejsza koordynacja jest na liniach o przebiegu tożsamym, czyli na linii silnej
).
Powiem więcej - gdyby nie kwestia "co pojedzie po wiadukcie Andersa", prostym skierowaniem 4 na Ochotę i 35 na Mokotów można by zrobić silną linię Piaski - Stawki - Marszałkowska - Puławska, stanowiącą kręgosłup tej ostatniej trasy. Gdyby.
Podstawą MUSI być silna linia lub układ dwóch linii skoordynowanych na stałe. No właśnie. Skoro o koordynacji mowa - to rodzi kolejne trudne pytanie, jak koordynować. Jak się skoordynuje 4 i 10 na półtakt, to potem 10 z 36 pojedzie stadem. Jak się zrobi odwrotnie, to wtedy z dwóch tramwajów na Al. Lotników oba przyjadą razem.
Generalnie, im podpobniejsze do siebie przebiegi linii, tym łatwiejsza koordynacja (twierdzenie to wprost zmierza do konkluzji, że nałtawiejsza koordynacja jest na liniach o przebiegu tożsamym, czyli na linii silnej
Powiem więcej - gdyby nie kwestia "co pojedzie po wiadukcie Andersa", prostym skierowaniem 4 na Ochotę i 35 na Mokotów można by zrobić silną linię Piaski - Stawki - Marszałkowska - Puławska, stanowiącą kręgosłup tej ostatniej trasy. Gdyby.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tu, w tej nadmiernej prostocie, też jest ukryty jeden szkopuł, a ściślej dwa szkopuły. Są to 1 i 25...Glonojad pisze:prostym skierowaniem 4 na Ochotę
Co do kwestii koordynacji, w tym na Wyścigach, oczywiście się z tobą zgadzam
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż, dogmat o "nie może mieć kilka linii tych samych obu pętli" jest dla mnie tylko tym - dogmatem. Ma pewne znaczenie informacyjne (tj. przydałaby się informacja "przez" na tablicach) ale tak poza tym... Ochota to główny generator z tej strony miasta, Bródno - z tamtej, do tego leżą po przekątnej więc jedną prostą supersilną linią się ich nie połączy.
Nawiasem, gdyby 4 miało zastąpić 35, to by pojechało na Okęcie, więc z 1 i 25 by nie miało wspólnych końcówek
Nawiasem, gdyby 4 miało zastąpić 35, to by pojechało na Okęcie, więc z 1 i 25 by nie miało wspólnych końcówek
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie chodzi mi ani o dogmat, ani o wspólne pętle, ani o infomację pasażerską itp. Te linie po prostu "żerowałyby" na sobie wzajemnie.