Dlatego warto pisać zm. A/zm. B/zm. C tak jest łatwiej
[Hydepark] Tramwaje Warszawskie
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Z opcji na 90 sztuk 45 miało być na wymianę taboru a 45 na zwiększenie stanu inwentarzowego.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Czyli albo podniesienie planu brygadowego albo 45 składów stopiątek by stało w zajezdniach: a zatem dla pasażera to samo, jak gdyby wymieniono tabor.
Nie do końca. Podniesienie planu na nowych trasach nie zdejmuje składów z miasta, więc pasażer dalej cierpi.
No już bez przesady. Pasażer to cierpi jak tramwaj nie przyjedzie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Gdyby wykupiono opcję, byłoby 45 składów 105tek mniej, ja bym się na tym skupił, a nie na słowach. Biorąc pod uwagę, że na jednej linii tramwajowej jeździ przeciętnie 10-15 brygad, to znacząca liczba. Takie teraz mamy czasy, rosyjskie wagony z wyświetlaczami też mogą wrócić po wydłużeniu metra na Karolin, kiedy będzie podniesienie planu w metrze.
-
Myślę że to by była wartość absolutnie wystarczająca, aby pasażerowie innych tras nie odczuli spadku komfortu po tym jak skierowano część Hyundai'ów na linię do Wilanowa. O ile oczywiście termin ich wprowadzenia do ruchu by się zbiegł z otwarciem trasy.
Nie jest przypadkiem tak, że próbuje się powrócić do koncepcji monitoringu w starszych wagonach? Od kilku miesięcy jeden ze składów ma zamontowaną kamerę, ostatnio widziałem, że jeden z ubootów też zyskał monitoring. To wszystko oczywiście w dość skromnej formie, no ale zawsze cośMisiekK pisze: ↑14 paź 2024, 7:05Natomiast monitoring w 105N jak uczy doświadczenie w z innych miast działa średnio (było podejście do instalacji w Warszawie, ale.... temat tak samo zarzucono). Natomiast ponieważ przyjdzie nam eksploatować te pojazdy przez kolejne lata (i to zapewne wiele lat) temat powinien zostać ogarnięty.
Za każdym razem gdy coś się stanie w takim pojeździe jest wielkie poruszenie, zbieranie ofert i drapanie się po głowie czemu tak drogo. Ostatecznie stanęło na samych kamerach toru jazdy, ale bym się do tego nie przywiązywał za mocno oprócz jakiś pojedynczych testów. Generalnie wszystkie mi znane rozwiązania na takich wagonach działają słabo i nie są warte włożonych środków.Bywalec pisze: ↑26 paź 2024, 19:43Nie jest przypadkiem tak, że próbuje się powrócić do koncepcji monitoringu w starszych wagonach? Od kilku miesięcy jeden ze składów ma zamontowaną kamerę, ostatnio widziałem, że jeden z ubootów też zyskał monitoring. To wszystko oczywiście w dość skromnej formie, no ale zawsze coś
-
KTJ nie obejmuje zasięgiem wnętrza składu. Czytałem ciekawy artykuł odnośnie odczytu obrazu z kamer toru jazdy, po wypadku. Mądra komisja wie, na co patrzeć, np zza piątego krzaka po prawej stronie w trzydziestej ósmej minucie zero sekund, wyjdzie pieszy. Jak prowadzący mógł go nie zauważyć? Może w tej sekundzie spojrzał na wskaźniki pulpitu, a może obserwował sygnalizatory. Po fakcie każdy jest mądry.
miłośnik 13N
Jeśli monitoring miałby rozstrzygać kwestie wypadkowe to minimum powinna być KTJ oraz KM. I z racji na wiele kontrowersji kamera na ostatnie drzwi w drugim wagonie, ale wiadomo, to znacząco podniosłoby koszty bo dodatkowo trzeba byłoby zamontować podgląd dla motorniczego.
W innej kwestii - wiadomo co z przetargiem na nowy tabor, który miał być ogłoszony w I kwartale tego roku? Rok się za chwilę kończy a przetargu jak nie było tak nie ma.
W innej kwestii - wiadomo co z przetargiem na nowy tabor, który miał być ogłoszony w I kwartale tego roku? Rok się za chwilę kończy a przetargu jak nie było tak nie ma.
Nic. Mam wrażenie, że to była kaczka pod wybory, SIWZ też do konca chyba nie powstał. Wniosku o środki z KPO też się nie złożyło.
Jak to wygląda z organizacją pracy motorowych?
wszystkie linie metra na bialoleke!
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
Czasami zaczyna tu, czasami kończy tam.
-
Coś dziś rano zjeżdżało z lawety za bramą R-1. Swing jakiś oczywiście, w locie nie dopatrzyłem się numeru taborowego.