Czasy przejazdu
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Myślę że kluczowe jest tu DP i odcinek, na którym jeździsz. To opóźnienie powstaje raczej dalej i częściej w kierunku Ursynowa. Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji, bo N01 nie jeżdżę ani jako pasażer, ani jako kierowca. Ale widuję często i zawsze z ciekawości sprawdzam, jak mu idzie z czasemfik pisze:Jechałem N01 z Ursynowa na Ochotę (w DP, co prawda) dziesiątki razy i chyba ani razu nie byłem gorzej niż -2.
noidea
- fik
- Naczelne Chamidło
Pytanie było o:Adam G. pisze:To opóźnienie powstaje raczej dalej i częściej w kierunku Ursynowa.
i na tak postawione pytanie odpowiedziałem. Co się dzieje w stronę Ursynowa i na reszcie trasy, jest dla mnie enigmą.JacekM pisze:-10 na N01 (Dickensa Nowodwory)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Dlaczego czas przejazdu linii 112 z pętli do przystanku Karolin wynosi aż 2 minuty (dla N45 jest 1 minuta), a czas nie jest zależny od ruchu samochodów. O ile 1 minuta do przodu nie jest kłopotem, o tyle potem Karolin - Łęgi - znów są 2 minuty, a z Łęgi do Szeligowskiej - następne 3. W ten sposób jeśli nie będzie czerwonego na obu skrzyżowaniach i zatrzymania na przystanku ŁĘGI, to na Szeligowskiej lądujemy na +3.
Podobny problem jest na 713. Jeśli na Karolin przyjeżdża na 0, to na Ciepłowni melduje się na +3.
Podobny problem jest na 713. Jeśli na Karolin przyjeżdża na 0, to na Ciepłowni melduje się na +3.
Na 112 w DP w godzinach szczytu jest za dużo czasu na odc. Karolin -Żeromskiego. Wczoraj jeżdząc na 112/016 przy Nowym Bemowie byliśmy +4, i rozmawiałem z kierowcami i paru mi mówiło, że trzeba opóżniać odjazd o 1-2min.Georg pisze:Dlaczego czas przejazdu linii 112 z pętli do przystanku Karolin wynosi aż 2 minuty (dla N45 jest 1 minuta), a czas nie jest zależny od ruchu samochodów. O ile 1 minuta do przodu nie jest kłopotem, o tyle potem Karolin - Łęgi - znów są 2 minuty, a z Łęgi do Szeligowskiej - następne 3. W ten sposób jeśli nie będzie czerwonego na obu skrzyżowaniach i zatrzymania na przystanku ŁĘGI, to na Szeligowskiej lądujemy na +3.
Problem z sygnalizacją świetlną o której wspomniał Georg powoduje iż nie da się idealnie dopracować czasu przejazdu. Miałem ostatnio jedną linie 3 dni pod rząd i mogę śmiało powiedzieć iż nawet dobry czas potrafi zepsuć sygnalizacja świetlna ale stare prawo mówi bądź 3 minuty wcześniej na przystanku a twój autobus na pewno nie odjedzie bez ciebie. Nie sprawimy by autobus był zawsze punktualny musi być różnica, dochodząc do idealnej punktualności doprowadzimy do tego iż ludzie zaczną układać życie pod transport a tak nie można bo sytuacje losowe są częste w ruchu drogowym. Po za tym iż mamy wakacje i ruch samochodowy jest bardzo mały. Tragedia zacznie się we wrześniu.
Każdy z nas sam sobie wystawia wobec innych wizytówkę. Każdy dzień to próba..Chcesz coś zmienić zacznij od siebie.
Moje Hobby komunikacja ale szynowa w skali 1:87
Zapraszam
http://www.youtube.com/channel/UClpbPw3NAFyb183te5XHwYg
Zapraszam
Może przy Placu Bankowym? Dzisiejsze 520 i lewoskręt z Marszałkowskiej w Al. Solidarności. Łapie zielone z przystanku, zielonego na lewskręcie już nie łapie. Krótki odcinek, bardzo krótki. Gaz do dechy, a tu psikus, bo zielone świeci się... 10 sekund?Kacper R3 pisze:(...) iż nawet dobry czas potrafi zepsuć sygnalizacja świetlna (...)
No to w druga stronę 111 jak nie ruszysz przy migającym "ludziku przejścia" z przystanku marne szanse na skręt w lewo w Senatorską.Na deser Tramwaj i piesi
No chyba że się trafi dwóch znających przepisy i cie puszczą ale przy standardowym popołudniu w piątek rzadkość. Takie sytuacje nie ujęte w rozkładzie powodują nie potrzebny stres, tam gdzie nie potrzeba masz 2 a tam gdzie trzeba 1 minutę na przejazd...A kosmos zaczyna się w nocy gdzie ścinają czas przejazdu jakby autobus jeździł na pusto bez przystanków stając tylko na przysłowiowe światełko czerwone na skrzyżowaniach. Dodam że młode pokolenie lubi grać na telefonach i często przysypia i w ostatniej chwili wysiada 
Każdy z nas sam sobie wystawia wobec innych wizytówkę. Każdy dzień to próba..Chcesz coś zmienić zacznij od siebie.
Zapraszam
Zapraszam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Naprawdę nie nadrobisz tego na dalszym odcinku? Naprawdę parę pand na Znanej umrze, jak wjedziesz na -2?Pawel_ pisze:Może przy Placu Bankowym? Dzisiejsze 520 i lewoskręt z Marszałkowskiej w Al. Solidarności. Łapie zielone z przystanku, zielonego na lewskręcie już nie łapie. Krótki odcinek, bardzo krótki. Gaz do dechy, a tu psikus, bo zielone świeci się... 10 sekund?Kacper R3 pisze:(...) iż nawet dobry czas potrafi zepsuć sygnalizacja świetlna (...)
Nie wiem czy to jest możliwe - akurat wczoraj na pętli Karolin stał NR. Więc trzeba było odjeżdżać punktualnie.Walas pisze:Na 112 w DP w godzinach szczytu jest za dużo czasu na odc. Karolin -Żeromskiego. Wczoraj jeżdząc na 112/016 przy Nowym Bemowie byliśmy +4, i rozmawiałem z kierowcami i paru mi mówiło, że trzeba opóżniać odjazd o 1-2min.Georg pisze:Dlaczego czas przejazdu linii 112 z pętli do przystanku Karolin wynosi aż 2 minuty (dla N45 jest 1 minuta), a czas nie jest zależny od ruchu samochodów. O ile 1 minuta do przodu nie jest kłopotem, o tyle potem Karolin - Łęgi - znów są 2 minuty, a z Łęgi do Szeligowskiej - następne 3. W ten sposób jeśli nie będzie czerwonego na obu skrzyżowaniach i zatrzymania na przystanku ŁĘGI, to na Szeligowskiej lądujemy na +3.
Nie. Ja jestem eko. Ja oszczędzam paliwo.Szeregowy_Równoległy pisze:Naprawdę nie nadrobisz tego na dalszym odcinku? Naprawdę parę pand na Znanej umrze, jak wjedziesz na -2?Pawel_ pisze: Może przy Placu Bankowym? Dzisiejsze 520 i lewoskręt z Marszałkowskiej w Al. Solidarności. Łapie zielone z przystanku, zielonego na lewskręcie już nie łapie. Krótki odcinek, bardzo krótki. Gaz do dechy, a tu psikus, bo zielone świeci się... 10 sekund?
Też jestem zwolennikem tego prawa. Ale - i chcę podkreślić to ale. Jak sobie wychodzę z domu czy z kawiarni - to mogę być 3 minuty wcześniej na przystanku i z reguły jestem. Ale w systemie promującym przesiadki to, czy będę na tym drugim przystanku, na którym się nie przesiadam, ode mnie już nijak nie zależy. Dlatego im więcej system polega na przesiadkach, tym bardziej powinien zwracać uwagę na czasy przejazu. Oczywiście tam, gdzie się da.Kacper R3 pisze:stare prawo mówi bądź 3 minuty wcześniej na przystanku a twój autobus na pewno nie odjedzie bez ciebie
[ Dodano: Pon 29 Lip, 2013 12:48 ]
Ale Kacper pisze o prawie naturalnym, które jest nadrzędne w stosunku do prawa stanowionego przez człowieka, o którym pisze KwZ.KwZ pisze:Kacper R3 napisał/a:
ale stare prawo mówi bądź 3 minuty wcześniej na przystanku a twój autobus na pewno nie odjedzie bez ciebie.
Prawo dotyczące tolerancji zostało poprawione i teraz dopuszczalne jest +1.
Popatrz, jaka franca!