KM po ukoĹczeniu budowy pierwszej linii Metra
Moderator: Wiliam
a ja mam pytanie: jakie jest zapełnienie linii 181? i czy jest rzeczywiście potrzeba dublowania linii tramwajowej na marymonckiej.
wiem, że część studentów z dewajtis dojeżdża na młociny.
do tej pory myślałem, że po uruchomieniu metra główna linia z Cmentarza Północnego będzie jeździć do metra.
ja bym to widział tak, choć jest to zmodyfikowany starszy mój projekt
106 114 181 kasacja
ewentualna kasacja 155
156 ZAJEZDNIA STALOWA - ... - Most Grota - Wybrzeże Gdyńskie - Krasińskiego - Broniewskiego - trasa 303 - CM. PÓŁNOCNY (15/20/20)
167 SIEKIERKI-SANKTUARIUM - ... - Wolska - Połczyńśka - KAROLIN (12/15/15)
184 SZCZĘŚLIWICE - ... - Prymasa Tysiąclecia - Wolska - Elekcyjna - Górczewska - Księcia Janusza - Dywizjonu 303 - Radiowa - Wrocławska - Powstańców Śl. - Al. Reymonta - Przybyszewskiego - Kasprowicza - Przy Agorze - Marymoncka - Pułkowa - Żubrowa - Wóycickiego - CM. PÓŁNOCNY (10/10/12)
można się zastanowić nad wariantem Al. Reymonta - Żeromskiego - Al. Zjednoczenia - Kasprowicza (bo na Przybyszewskiego będzie 156/303) (dojazd do ratusza i stacji metra)
oraz w przez Księcia Bolesława i Osmańczyka - jak wiadomo szerokość drogi i progi zwalniające na razie wykluczają ten wariant
189 wydłużenie do METRA MŁOCINY Powstańców Śl. - Conrada - Sokratesa - METRO MŁOCINY (7,5/10/10)
524 BRÓDNO-PODGRODZIE - trasa 114 - Wysockiego - Odrowąża - Starzyńśkiego - Most Gdański - Słomińskiego - CH ARKADIA (7,5/10/15)
lub
114 BRÓDNO PODGRODZIE - ... - Al. Armii Krajowej - METRO MARYMONT (7,5/10/15)
W związku z likwidacją 181:
122 skierowanie przez Klaudyny
121 i 197 wydłużenie Podleśna - Gwiaździsta - Potocka - Mickiewicza - PL. WILSONA
Uzasadnienie:
- stworzenie silnej linii obwodowej - 189, która zastąpi również dojazd Chomiczówki do metra (114); wadą jest dublowanie ze 112
- 184 zapewni dojazd do metra wawrzyszew wraz z linią 156 z cmentarza i wrzeciona (przy agorze) oraz młocin; Księcia Janusza podyktowane jest wspólnym przystankiem na Górczewskiej;
- zastapienie 167 w relacji bemowo - wola - ochota (fakt, że na ochocie trasa jest kiepska);
- na broniewskiego będzie tylko 156 dowozowka do metra, bo są tramwaje (najlepiej stworzenie silnej 28, 33 i 35 i normalnej 22), jeżeli nie wystarczy można dać kursy w f na trasie Piaski - Pl. Wilsona (Al. Reymonta ma silne 112), ewentualnie można wyciągnąć socjalne 121;
- wadą jest brak połącznia kampusów i akademików UKSW, ale bez przesady (w przyszłosci, po wybudowaniu przystanków przy skarpie wydlużyć można 157 przez Wybrzeże Gdyńskiego do Młocin UKSW);
- 167 obsługa Karolina za ewentualną kasację 155, która nigdy już silną linią nie będzie (lepiej inwestować w 151 na Siedmiogrodzkiej)
- Marymoncka ma tramwaje i będzie 103 ze 121;
- wadą jest brak połaczenia Potoku (Klaudyny) z Marymoncką - będzie 121 i 197 z Podleśnej i Potockiej
- 524 ma na celu obsługę bródna do metra DW. GDAŃSKI, dokąd dojeżdżają tramwaje.
wiem, że część studentów z dewajtis dojeżdża na młociny.
do tej pory myślałem, że po uruchomieniu metra główna linia z Cmentarza Północnego będzie jeździć do metra.
ja bym to widział tak, choć jest to zmodyfikowany starszy mój projekt
106 114 181 kasacja
ewentualna kasacja 155
156 ZAJEZDNIA STALOWA - ... - Most Grota - Wybrzeże Gdyńskie - Krasińskiego - Broniewskiego - trasa 303 - CM. PÓŁNOCNY (15/20/20)
167 SIEKIERKI-SANKTUARIUM - ... - Wolska - Połczyńśka - KAROLIN (12/15/15)
184 SZCZĘŚLIWICE - ... - Prymasa Tysiąclecia - Wolska - Elekcyjna - Górczewska - Księcia Janusza - Dywizjonu 303 - Radiowa - Wrocławska - Powstańców Śl. - Al. Reymonta - Przybyszewskiego - Kasprowicza - Przy Agorze - Marymoncka - Pułkowa - Żubrowa - Wóycickiego - CM. PÓŁNOCNY (10/10/12)
można się zastanowić nad wariantem Al. Reymonta - Żeromskiego - Al. Zjednoczenia - Kasprowicza (bo na Przybyszewskiego będzie 156/303) (dojazd do ratusza i stacji metra)
oraz w przez Księcia Bolesława i Osmańczyka - jak wiadomo szerokość drogi i progi zwalniające na razie wykluczają ten wariant
189 wydłużenie do METRA MŁOCINY Powstańców Śl. - Conrada - Sokratesa - METRO MŁOCINY (7,5/10/10)
524 BRÓDNO-PODGRODZIE - trasa 114 - Wysockiego - Odrowąża - Starzyńśkiego - Most Gdański - Słomińskiego - CH ARKADIA (7,5/10/15)
lub
114 BRÓDNO PODGRODZIE - ... - Al. Armii Krajowej - METRO MARYMONT (7,5/10/15)
W związku z likwidacją 181:
122 skierowanie przez Klaudyny
121 i 197 wydłużenie Podleśna - Gwiaździsta - Potocka - Mickiewicza - PL. WILSONA
Uzasadnienie:
- stworzenie silnej linii obwodowej - 189, która zastąpi również dojazd Chomiczówki do metra (114); wadą jest dublowanie ze 112
- 184 zapewni dojazd do metra wawrzyszew wraz z linią 156 z cmentarza i wrzeciona (przy agorze) oraz młocin; Księcia Janusza podyktowane jest wspólnym przystankiem na Górczewskiej;
- zastapienie 167 w relacji bemowo - wola - ochota (fakt, że na ochocie trasa jest kiepska);
- na broniewskiego będzie tylko 156 dowozowka do metra, bo są tramwaje (najlepiej stworzenie silnej 28, 33 i 35 i normalnej 22), jeżeli nie wystarczy można dać kursy w f na trasie Piaski - Pl. Wilsona (Al. Reymonta ma silne 112), ewentualnie można wyciągnąć socjalne 121;
- wadą jest brak połącznia kampusów i akademików UKSW, ale bez przesady (w przyszłosci, po wybudowaniu przystanków przy skarpie wydlużyć można 157 przez Wybrzeże Gdyńskiego do Młocin UKSW);
- 167 obsługa Karolina za ewentualną kasację 155, która nigdy już silną linią nie będzie (lepiej inwestować w 151 na Siedmiogrodzkiej)
- Marymoncka ma tramwaje i będzie 103 ze 121;
- wadą jest brak połaczenia Potoku (Klaudyny) z Marymoncką - będzie 121 i 197 z Podleśnej i Potockiej
- 524 ma na celu obsługę bródna do metra DW. GDAŃSKI, dokąd dojeżdżają tramwaje.
Łapy precz od 114, udało się raz stworzyć porządną linię i jej nie osłabiać przez parę miesięcy, to od razu zakusy się zaczynająpatryk148 pisze:- na broniewskiego będzie tylko 156 dowozowka do metra, bo są tramwaje (najlepiej stworzenie silnej 28, 33 i 35 i normalnej 22), jeżeli nie wystarczy można dać kursy w f na trasie Piaski - Pl. Wilsona (Al. Reymonta ma silne 112), ewentualnie można wyciągnąć socjalne 121;
Zresztą - myśl realnie - nie widziałeś jakie się larum po 195 i 122 na Żoliborzu i Bielanach podniosło - ciekawe co by było po takim holocauście jak proponujesz
I kolejny edit: na placu Wilsona nie można krańcować kolejnych linii.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
z poprzedniego posta jakoś to nie wynika. Zresztą nie podoba mi się także zamiana 114 z 184 na Młocinach - imho 184 jest bardziej niepunktualne i nieprzewidywalne od 114.patryk148 pisze:ale 114 w relacji chomiczówka - bródno p jak najbardziej mogłoby istnieć.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
fik pisze:167 na Karolin mogłoby pretendować do częstotliwości proponowanej dla 303...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
To akurat IMHO nie problem - obwody powinny się zazębiać.patryk148 pisze:wadą jest dublowanie ze 112
I to jest właśnie czynnik dyskwalifikujący. Jakakolwiek siekiera z Ochoty na Wolę musi jechać z Grójeckiej, a po odpowiedniej stronie tejże ulicy brak rozsądnych pętli. Z kolei Karolin dla 167 to totalne krzaki.patryk148 pisze:zastapienie 167 w relacji bemowo - wola - ochota (fakt, że na ochocie trasa jest kiepska)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Domino2001
Takie coś znalazłem na TVN Warszawa...
A jednak w TVNie są tacy, co nie myślą populistycznie...TVN Warszawa pisze:Komunikacyjne pieniactwo
roody102
wydawca portalu TVN Warszawa
18.06.2009
Fajnie jest mieszkać w mieście, gdzie linie mają stałe trasy i się nie zmieniają. Przyjeżdża się do takiego po 10 latach, a tam nadal z lotniska do hotelu jeździ ten sam autobus (to się akurat i w Warszawie udało). Ale to jest zasadniczo przywilej miast, które się już przesadnie nie rozbudowują. A Warszawa zmienia się w oczach i nie ma takiej możliwości, by linie się nie zmieniały.
W dodatku u nas każdy chce mieć autobus spod domu do pracy. I nie rozumie, że jednym się ujmuję, by dać gdzieś innym, co nie mają w ogóle. Mieszkam na pograniczu Bielan i Żoliborza, i też na ostatnich zmianach najlepiej nie wyszedłem, ale nie psioczę, bo to nie ma sensu. Zmieniłem zwyczaj, chodzę na inny przystanek, łapię inną linię. Ja mam dalej - ktoś ma bliżej.
Ursynów na zmiany związane z metrem fukał, psioczył i jęczał 10 lat. ZTM musiał je wprowadzać etapami, przemycać pojedyncze korekty przy okazji remontów, poprawiać latami. Efekt? Dziś nikt nie narzeka, że autobusy są ustawione tak, by przede wszystkim dowieźć do metra. Mało kto pamięta, że kiedyś było inaczej.
Na północy miasta można było tego uniknąć - dać im wprowadzić kompleksowy projekt zmian za jednym zamachem, potem poprawić to, co się najsłabiej sprawdzi i byłoby fajnie. Ale nie - zawsze znajdzie się taka grupka, co musi swoje wyrwać. Jedni wyrwą, to zaraz lecą inni "po swoje". I tak ze spójnego projektu zmian zostaje kilka przypadkowych elementów. A potem ci sami krzykacze pierwsi lecą z pretensjami, że te zmiany to ni przypiął, ni wypiął. I nie rozumieją, że sami sobie taki los zgotowali.
Gadanie, że ludzie się przyzwyczaili, że linia jest kultowa i związana z miejscem to jakiś absurd. Chociaż jak trasa tej linii się tak radykalnie zmienia, to w sumie numer 520 też można by zastąpić jakimś innym, żeby faktycznie ktoś przez przyzwyczajenie nie pojechał na Wolę, zamiast na Bielany.
Ale ludzi, którzy nie rozumieją, że komunikacji nie planuję się pod czubek ich własnego nosa ZTM w ogóle nie powinien słuchać.
http://www.tvnwarszawa.pl/28780,4740324 ... tykul.html
Autorem tego komentarza jest jeden z userów dawnego fztm-u, o ile mnie pamięć nie myli. Poza tym myślę, że w TVN Warszawa jest dużo osób, których prywatne poglądy z populizmem nie mają nic wspólnego. Problem w tym, że produkt końcowy oferowany dla telewidzów nie zawsze to odzwierciedla, bo chodzi o to, by ludzie oglądali program.
A ja mam pytanie o 103. Z Powązek tyle ludzi tym jeździ do Wilsona, że 122 nie wystarcza? A jeśli jeżdżą, to czy np. nie dałoby się i czy nie lepiej by było gdyby zamiast autostradą, gdzie nic nie ma, pojechały Elbląską do Krasińskiego? Google pokazuje, że dużo bloków jest przy Elbląskiej. Z 1 listopada też o ile pamięć mnie nie zawodzi
.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Pierwsze primo: obecna trasa 103 nie jest docelowa ani optymalna.TGM pisze:A ja mam pytanie o 103. Z Powązek tyle ludzi tym jeździ do Wilsona, że 122 nie wystarcza? A jeśli jeżdżą, to czy np. nie dałoby się i czy nie lepiej by było gdyby zamiast autostradą, gdzie nic nie ma, pojechały Elbląską do Krasińskiego? Google pokazuje, że dużo bloków jest przy Elbląskiej. Z 1 listopada też o ile pamięć mnie nie zawodzi.
Drugie primo: nie jeździ tyle ludzi.
Trzecie primo: nie ma takiej możliwości, ponieważ nie ma lewoskrętu Krasińskiego
Czwarte primo: jest trochę tych bloków, ale ludzie od lat nastu drepczą do Powązkowskiej i Broniewskiego i już musi tak pozostać. A jest parcie na to, by bliżej do komunikacji miał jakiś mieszkaniec "Warszawy" z ulicy Juranda ze Spychowa czy okolic, gdzie ledwo dwa libera się mijają, a nie mieszkańcy rejonów którzy mieli do niedawna około 10 linii autobusowych i parę tramwajowych, z których nagle większość wyparowała bo parę kilometrów dalej pojawiła się stacja metra.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Piąte primo - nieszczególne parametry ma rondko, które pojawiło się na skrzyżowaniu Elbląskiej z Przasnyską.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow