Quo vadis, MZA?
Może i szybciej by te wozy zniknęły, ale mało komu zrobi to różnicę, że pojeżdżą pół roku czy nawet rok dłużej.
Relobus miał kontrakt na 8 lat, zrealizował go w całości, umowa dobiega końca i tyle. Nad czym tu płakać? ZTM nie ma żadnego obowiązku przedłużania kontraktów, ajent nie może nastawiać się, że umowa zostanie lub powinna być przedłużona.
Relobus miał kontrakt na 8 lat, zrealizował go w całości, umowa dobiega końca i tyle. Nad czym tu płakać? ZTM nie ma żadnego obowiązku przedłużania kontraktów, ajent nie może nastawiać się, że umowa zostanie lub powinna być przedłużona.
-
- Kontakt:
Może jeszcze za wartość rynkową, co? XDmichael112 pisze: ↑25 lis 2024, 13:40Notabene, jakiś egzemplarz mógłby odkupić... KMKM, ponieważ są to pierwsze na sieci WTP autobusy z białymi wyświetlaczami.
Nie wiem, czy kierowcy także MZA będą tak zadowoleni, gdy im skrócą przerwy, obcinając liczbę brygad, a zostawiając bez zmian rozkład dla pasażerów. Jakoś te brakujące brygady będą musieli znaleźć, jeśli MZA nie da rady wziąć wszystkiego.konri pisze: ↑25 lis 2024, 17:05Może i szybciej by te wozy zniknęły, ale mało komu zrobi to różnicę, że pojeżdżą pół roku czy nawet rok dłużej.
Nad czym płakać? Myślę, że głównie nad pogorszeniem jakości usług.konri pisze: ↑25 lis 2024, 17:05Może i szybciej by te wozy zniknęły, ale mało komu zrobi to różnicę, że pojeżdżą pół roku czy nawet rok dłużej.
Od rosnącej średniej wieku taboru i pogorszenia wyposażenia (jak czasem muszę pojechac 156 czy 169 to jest dla mnie na prawdę unikalne doświadczenie zapachowo-organoleptyczne) przez sprawność tego wyposażenia (polecam poobserwować w lato ile autobusów jeździ bez klimy) po jakość obsługi (polecam spojrzeć na Młocinach jak są ubrani kierowcy ajentów, a jak komunalnego przewoźnika, o obsłudze pojazdu jak zapowiedzi głosowe na zewnątrz czy radiotelefon to nawet szkoda wspominac).
Według mnie dla wizerunku WTP lepiej byłoby zasoby zaangazowane
w zwiększenie planu MZA poświęcić na polepszenie jakości usług i dorównanie do poziomu ajentów. I to nie jest kwestia jednego pojedynczego kontraktu tylko całej strategii rozwoju WTP.
Oczywiście do tego kwestia zwiększeniu kosztów, czy argumentacja o brakach kierowców i taboru generalnie w obecnej sytuacji trasie sens.
No nie wiem, ja mam wrażenie, że komunikacja miejska jest w głębokim kryzysie (co jest pokłosiem covid-19) i szybko się chyba to nie skończy... MZA na zakupy liczy tylko na te z dofinansowaniem. Na tabor nie-elektryczny nie ma własnej kasy nawet.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Docelowo MZA ma przejąć wszystkie brygady czy będą przetargi dla ajentów na nowe pojazdy?
Ponoć mają być przetargi na ajentów.
- Żoliborzanin
- Kontakt:
Na stronie ZTM w zakładce postępowań można znaleźć 10 wstępnych ogłoszeń przetargów na obsługę linii komunikacyjnych (i przy okazji dwa kolejne wstępne na eLki) z czego 7 w 2025 roku, jedno w 2026 i dwa w 2028
Ktoś tam gdzieś na pętli twierdził że wróci arriva w konsorcjum z europą express i veolią transport. Jakieś krsy etc. były sprawdzane nawet 
Też się uśmiałem. Przecież wyświetlacze można zwyczajnie przełożyć z jednego wozu do drugiego. Najlepszym przykładem część SU18 z MZA, którym wymieniono wyświetlacze z pomarańczowych na białekonri pisze: ↑25 lis 2024, 15:44Dawno się tak nie uśmiałemmichael112 pisze: ↑25 lis 2024, 13:40Notabene, jakiś egzemplarz mógłby odkupić... KMKM, ponieważ są to pierwsze na sieci WTP autobusy z białymi wyświetlaczami.![]()
KMKM to nie jest skup autobusów, a kolekcja i tak jest już skrajnie duża w stosunku do miejsca garażowania.
Patrząc w ten sposób to każda seria autobusów ma coś nowego i wyjątkowego, a 94xx to zwykły SU12 do tego z marnym zestawem napędowym.

Ewnetualnie, jak tak niekórym Szanownym Miłośnikom szkoda serii 94xx, to może niech zrobią zrzutkę na jeden wóz, jak Arriva będzie się wyprzedawać.
-
MZA kupiło do OSK SU12E.
Pierwsza w historii MZA używka z Niemiec... można porównać wykonanie i stan z równolatkami 1901-10...
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
Używka z Niemiec która przez moment jeździła w Gryfie.