[PL] Infrastruktura drogowa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
To jest tragedia. Dobrze, że jakoś się dogadali z Kulczykiem w sprawie A2 Nowy Tomyśl - Świecko, bo też by mogła być powtórka z odwołań i odszkodowań, a odcinek na A2 ma więcej niż 60 km z Grudziądza do Torunia
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie ukrywam, że się cieszę 
GDDKiA pisze:Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad informuje, że zakończył merytoryczną ocenę wariantów przebiegu odcinka drogi S8 przez teren województwa łódzkiego. Zgodnie z decyzją podjętą w piątek, 1 czerwca 2007 r., droga ekspresowa S8 będzie przebiegała trasą Wrocław-Syców-Kępno-Piotrków Trybunalski-Warszawa.
Jednocześnie, zdając sobie sprawę, że dobra droga jest istotnym elementem rozwoju każdego regionu, niezależnie od ustalonego przebiegu S8, Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad podjął decyzję o przebudowie dróg nr 12 i 14, tak by stworzyć nowoczesne połączenie drogowe dla Pabianic, Łaska, Zduńskiej Woli i Sieradza, które stanowią dziś tzw. „wąskie gardła” drogowe. Już w tym roku przeznaczymy na ten cel pierwsze środki finansowe.
Budując S8 w ustalonym wariancie, tak by ciężki ruch tranzytowy odbywał się po tej drodze, proponujemy więc równoczesną budowę równoległej do dzisiejszych dróg 12 i 14 dwujezdniowej trasy o parametrach zbliżonych do drogi ekspresowej, z bezkolizyjnymi skrzyżowaniami, która zostanie połączona zarówno z autostradą A1, jak i drogą S8.
Wybrany wariant leży w Transeuropejskim Korytarzu Transportowym, który jest naturalnym przebiegiem dla drogi S8. Jego długość, a zatem szybkość tranzytu przez Polskę jest podstawowym kryterium budowy każdej drogi ekspresowej czy autostrady. Trasy kategorii „S” lub „A” budowane są przede wszystkim po to, by skupiały rosnący ruch tranzytowy, odciążając w ten sposób drogi lokalne.
Jak wynika z przeprowadzonych badań i analiz wybór innego wariantu obciążony byłby wieloma negatywnymi aspektami.
1. Koszty i finansowanie inwestycji. Istotnym argumentem przemawiającym za wybranym wariantem jest stanowisko Komisji Europejskiej. Stwierdza ona (w piśmie przesłanym do Ministerstwa Rozwoju Regionalnego), że dofinansowanie z Funduszu Spójności drogi S8 jest możliwe wyłącznie w przebiegu dziś ustalonym. Ponieważ budowa S8 pochłonie kilka miliardów złotych, nie ma realnej możliwości sfinansowania jej z innego unijnego funduszu.
2. Niższa prognoza ruchu tranzytowego i ciężarowego. Z badań wynika, że przyjęcie innego wariantu przebiegu trasy S-8 spowodowałoby mniejsze wykorzystanie tej drogi przez kierowców, zarówno samochodów osobowym jak i ciężarowych, co stoi w sprzeczności z celem, dla którego powstaje ta trasa.
3. Konkurencyjny przebieg wobec autostrady A2. Na pewnym odcinku (o długości ok. 100 km) przebieg trasy S8 (bezpłatnej) byłby równoległy z przebiegiem autostrady A2 (płatnej). Poza względami ekonomicznymi (nieuzasadniona budowa dwóch równoległych dróg najwyższych kategorii) spowodowałoby to niewątpliwie zbyt duże natężenie ruchu na S8 przy jednoczesnym niewykorzystaniu przepustowości A2.
4. Zakłócenie ciągu dwóch planowanych dróg ekspresowych S12 i S74, które łączą się z S8 na węźle Piotrków.
5. Wydłużenie i nienaturalny przebieg trasy.
6. Komplikacje dotyczące opłat za tranzyt. Powstałaby konieczność wniesienia opłaty na odcinku tożsamym z autostradą A1 lub nastąpiłyby komplikacje systemu poboru opłat na A1 ze względu na poprowadzenie bezpłatnej S8 po 18-kilometrowym odcinku płatnej A1.
7. Kolizja z obszarem Natura 2000 (dolina rzeki Grabia).
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
-
plocmaster
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Mam nadzieję, że nie. Tam faktycznie potrzebna jest lepsza droga, niż obecna DK14, ale nie kosztem układu drogowego i połączenia wschodu z zachodem kraju (przez S12 + S8, które to w wariancie południowym spotykają się pod Piotrkowem).plocmaster pisze:GP 2x2 z węzłami — oj, coś czuję, że skończy się na remoncie tego, co jest.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Dziennik pisze:Polskie autostrady to fuszerka
Czy potrafimy wybudować przyzwoitą autostradę? Na te pytanie twierdząco odpowiedział wczoraj w "The Wall Street Journal Polska" Dariusz Słotwiński, szef firmy drogowej Strabag. To w takim razie dlaczego takich nie budujemy? Bo technologia stosowana w Polsce i presja na niskie ceny powodują, że trasy po oddaniu do użytku trzeba poprawiać w nieskończoność.
Autostrada A-4 to jedna z najważniejszych tras w Europie. Jest elementem transeuropejskiego korytarza transportowego Berlin-Wrocław-Katowice-Lwów-Kijów. Istniejący już fragment z Katowice do Krakowa miał być jednym z najlepszych w Polsce. Tymczasem nikt, kto choć raz pokonał 61-kilometrowy odcinek, w takie zapewnienia nie uwierzy.
"Nie pamiętam, aby kiedykolwiek autostrada A-4 była na całym odcinku przejezdna bez utrudnień. No może na początku, kiedy była bezpłatna. A korki w Katowicach w kierunku na Kraków to standard, z którym już chyba wszyscy się pogodzili" - mówi Adam Wróbel, kierowca golfa, który dowozi kilka razy w tygodniu towar do sklepu w Krakowie.
Ostatni raport NIK o stanie dróg w Polsce nie zostawia na A-4 suchej nitki. Jakość trasy jest fatalna. W kwietniu w 18 miejscach ruszyły remonty nawierzchni oraz mostów. Prace będą kosztować 178 mln zł i potrwają aż do sierpnia 2008 roku. Gigantyczne korki i utrudnienia czekają na kierowców w Katowicach oraz w okolicach węzła Rudno i Balice pod Krakowem. Jedyne, co przypomina, że ta trasa to autostrada, to opłaty. Za przejazd nią kierowcy płacą aż 13 zł.
Alicja Rajtar, główny specjalista ds. marketingu spółki Autostrada Małopolska broni się. "Po podpisaniu w roku 1997 umowy koncesyjnej na pobieranie opłat koncesjonariusz, czyli Stalexport S.A, przeprowadził ocenę stanu autostrady" - mówi. Okazało się, że 80 proc. mostów wymaga remontów, w tym kilkanaście bardzo poważnych. Obecny, bardzo szeroki zakres robót wynika z fatalnego stanu infrastruktury przejętej przez koncesjonariusza.
Dlaczego trasa jest w tak fatalnym stanie? Kto za to odpowiada? "W Polsce drogi powinny być zarówno asfaltowe, jak i betonowe. Tak jest na przykład na niemieckiej <czwórce>, tuż za przejściem granicznym z Polską. Tam co kilkanaście kilometrów nawierzchnia betonowa przechodzi w asfaltową. Taki system zdaje egzamin" - twierdzi prof. Antoni Szydło, szef Zakładu Dróg i Lotnisk w Instytucie Inżynierii Lądowej Politechniki Wrocławskiej. Chodzi bowiem o to, że beton na przemian z asfaltem równomiernie przenoszą obciążenia.
Naprawiana jest, oddana raptem pięć lat temu do użytku, autostrada A-2 na odcinku od Wrześni do Konina. Odbywa się to w ramach gwarancji, która kończy się we wrześniu tego roku. Lista usterek jest ogromna. Kruszy się nawierzchnia, w asfalcie powstają koleiny, nawet na parkingach asfalt "płynie”.
Dlaczego drogi zaraz po wybudowaniu nadają się do remontu? Prof. Antoni Szydło: "Źle została ustalona receptura nawierzchni. Jakość asfaltu zależy od proporcji składników, których skład jest ustalany na etapie badań laboratoryjnych. Jeżeli asfalt jest bardziej wrażliwy na temperaturę, należy dodać do niego polimery, które zmniejszą jego podatność na warunki termiczne".
Uważa, że bardzo istotne przy budowie dróg jest wykonawstwo: "Staranność wykonania to więcej niż połowa sukcesu, a z tym u nas nadal jest kiepsko" - ocenia profesor.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ona nie jest naprawiana - raczej kończą jej budowęNaprawiana jest, oddana raptem pięć lat temu do użytku, autostrada A-2 na odcinku od Wrześni do Konina. Odbywa się to w ramach gwarancji, która kończy się we wrześniu tego roku. Lista usterek jest ogromna. Kruszy się nawierzchnia, w asfalcie powstają koleiny, nawet na parkingach asfalt "płynie”.
@MeWa: była już wersja, że nawet ok. 100 złotych
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Płatne powinny być tak drogi ekspresowe jak i autostrady lecz opłaty powinny być pobierane poprzez system winiet. No i trzeba mieć drogi, żeby za nie płacićBusmann pisze:Wogóle autostrady powinny być bezpłatne, bo później wszyscy się dziwią, że większość kierowców zatyka równoległe drogi, które coraz bardziej niszczeją...
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
DlaczegoMZ pisze:R-11 Kleszczowa pisze:Płatne powinny być tak drogi ekspresowe jak i autostrady.Autostrady tak, ale z drogami ekspresowymi nie zgadzam się - powinny być bezpłatne.
Pomijając, że w Polsce byłyby problemy z trasami alternatywnymi, bo ktoś sobie wymyślił, żeby eSki powstawały poprzez rozbudowę obecnych dróg...
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Jeśli wyłączysz ekspresowe i winiety nie będą droższe niż 200 PLN rocznie, to się podpiszę pod tym obiema rękami...R-11 Kleszczowa pisze:Płatne powinny być tak drogi ekspresowe jak i autostrady lecz opłaty powinny być pobierane poprzez system winiet.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
IMHO winieta roczna powinna kosztować ok. 70-80 PLN (na eSki i autostrady - jak ma to miejsce na świecie) i fajnie by było gdyby jej cena była wliczona w ubezpieczenie pojazduBusmann pisze:Jeśli wyłączysz ekspresowe i winiety nie będą droższe niż 200 PLN rocznie, to się podpiszę pod tym obiema rękami...R-11 Kleszczowa pisze:Płatne powinny być tak drogi ekspresowe jak i autostrady lecz opłaty powinny być pobierane poprzez system winiet.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"