Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O tym, co ma zostac wykonane, kazdy moze przekonac sie osobiscie - wystarczy przeczytac PF-U na stronie Tramwajow: http://tw.waw.pl/zampubl/NZ-206-2008/index.html
Owszem, czesc elementow jest "tylko" do zaprojektowania. Sa to te elementy, ktore mialyby najwyzszy "wspolczynnik strachu" - czyli wykonawcy najwiecej by sobie policzyli. Nie znaczy to, ze rezygnuje sie z ich realizacji!
Proponuje sprawe potraktowac tak, jakby to byl przetarg na sama dokumentacje (tak, jak mialo byc pierwotnie), a wykonawstwo czesci elementow potraktowac jako bonus. Niestety konczy mi sie czas w kafejce na jednej z wysp jonskich i mam czas tylko Was pozdrowic!
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 07 Paź, 2008 08:49 ]
Zapewniam, dokladna lektura przekona Was, ze to nie jest "tylko remont"...
Owszem, czesc elementow jest "tylko" do zaprojektowania. Sa to te elementy, ktore mialyby najwyzszy "wspolczynnik strachu" - czyli wykonawcy najwiecej by sobie policzyli. Nie znaczy to, ze rezygnuje sie z ich realizacji!
Proponuje sprawe potraktowac tak, jakby to byl przetarg na sama dokumentacje (tak, jak mialo byc pierwotnie), a wykonawstwo czesci elementow potraktowac jako bonus. Niestety konczy mi sie czas w kafejce na jednej z wysp jonskich i mam czas tylko Was pozdrowic!
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 07 Paź, 2008 08:49 ]
Zapewniam, dokladna lektura przekona Was, ze to nie jest "tylko remont"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak więc, przeczytawszy artykuł widzę, że może lepiej nie otwierać na razie skrzynki służbowej.
A propos szklanych wiat, których nie będzie - owszem, na Starym Mieście ich nie będzie, bo ten przystanek będzie zaprojektowany - i wcale nie "tylko", bo rozpoznanie geologiczne i zaprojektowanie prawidłowego rozwiązania nie jest zadaniem banalnym, a wiec obarczonym sporym "współczynnikiem strachu". Dodajmy, że budowa będzie najprawdopodobniej możliwa bez zamykania ruchu tramwajów, co było warunkiem koniecznym ze względu na planowane na wczesną wiosnę 2010 rozpoczęcie prac przy budowie II linii Św. Metra.
Ale to nie znaczy, że remont jest "prowizorką"! Wystarczy spojrzeć do PF-U i można przeczytać, że te przystanki, które są objęte remontem, czyli przy Parku Praskim i Ratuszu, będą, owszem, całe zadaszone i odgrodzone od ulicy, poszerzone (w przypadku Parku Praskiego - bagatela - niemal dwukrotnie!), wyposażone w gabloty informacyjne, oświetlenie, kosze na śmieci z segregacją odpadów, liczne miejsca siedzące, zasilanie do automatów biletowych, nawierzchnię kamienną (chyba że Biuro Architektury zażyczy sobie kostki, ale w to wątpię raczej) i co tam jeszcze TW zapisały. To ma być prowizorka?!
Weźmy torowiska - to "tylko wzmocnienie", żeby mogły jeździć autobusy, oznacza wybebeszenie wszystkiego do powierzchni gruntu albo mostu (a na tzw. wiadukcie Pancera - poniżej tej powierzchni, bo ten "prowizoryczny" remont obejmuje także remont płyty) i wybudowanie od nowa, w nowym układzie geometrycznym (ze względu na ruch autobusów - szerszym), w zupełnie nowej konstrukcji.
A propos szklanych wiat, których nie będzie - owszem, na Starym Mieście ich nie będzie, bo ten przystanek będzie zaprojektowany - i wcale nie "tylko", bo rozpoznanie geologiczne i zaprojektowanie prawidłowego rozwiązania nie jest zadaniem banalnym, a wiec obarczonym sporym "współczynnikiem strachu". Dodajmy, że budowa będzie najprawdopodobniej możliwa bez zamykania ruchu tramwajów, co było warunkiem koniecznym ze względu na planowane na wczesną wiosnę 2010 rozpoczęcie prac przy budowie II linii Św. Metra.
Ale to nie znaczy, że remont jest "prowizorką"! Wystarczy spojrzeć do PF-U i można przeczytać, że te przystanki, które są objęte remontem, czyli przy Parku Praskim i Ratuszu, będą, owszem, całe zadaszone i odgrodzone od ulicy, poszerzone (w przypadku Parku Praskiego - bagatela - niemal dwukrotnie!), wyposażone w gabloty informacyjne, oświetlenie, kosze na śmieci z segregacją odpadów, liczne miejsca siedzące, zasilanie do automatów biletowych, nawierzchnię kamienną (chyba że Biuro Architektury zażyczy sobie kostki, ale w to wątpię raczej) i co tam jeszcze TW zapisały. To ma być prowizorka?!
Weźmy torowiska - to "tylko wzmocnienie", żeby mogły jeździć autobusy, oznacza wybebeszenie wszystkiego do powierzchni gruntu albo mostu (a na tzw. wiadukcie Pancera - poniżej tej powierzchni, bo ten "prowizoryczny" remont obejmuje także remont płyty) i wybudowanie od nowa, w nowym układzie geometrycznym (ze względu na ruch autobusów - szerszym), w zupełnie nowej konstrukcji.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
http://www.polskatimes.pl/warszawa/5952 ... l#materialPolska The Times pisze:Nadjeżdża rewolucja na torach
Grzegorz Bruszewski 2008-11-12 11:46:07, aktualizacja: 2008-11-12 11:46:07
Kolejny krok przybliżający miasto do zakupu 186 nowych tramwajów za nami - w poniedziałek uczestnictwo w rywalizacji o kontrakt na ich dostawę potwierdziło ośmiu oferentów. Jutro z kolei dowiemy się, ile kosztować nas będzie zaplanowany na przyszły rok ogromny remont torowiska na Trasie W-Z.
(...)
Znacznie wcześniej - bo już jutro - poznamy oferty firm, które zgłosiły chęć realizacji największego od czasów modernizacji w Al. Jerozolimskich remontu tramwajowego na Trasie W-Z od al. Jana Pawła II do ul. Jagiellońskiej. Termin na składanie dokumentów minął dziś.
Oprócz torów wzdłuż al. Solidarności wykonawca zobowiązany będzie również do remontu odcinka torowiska na ul. Marszałkowskiej od ul. Senatorskiej do rozjazdów tramwajowych przy pl. Bankowym oraz przebudowy sześciu przystanków. Firmy muszą przedstawić ponadto rozwiązania przebudowy układu drogowego przy Zamku Królewskim wraz z sygnalizacją świetlną, która ma zwiększyć bezpieczeństwo pieszych i pasażerów i budowy nowych peronów tramwajowych dla przystanków Park Praski i Metro Ratusz Arsenał.
Prace mają ruszyć na początku lata przyszłego roku i trwać do 31 października. Czeka nas więc kilka miesięcy ogromnych utrudnień. Ich przedsmak poznaliśmy w wakacje podczas pierwszego etapu remontu, kiedy modernizowane było torowisko na ul. Wolskiej od cmentarza Wolskiego do ul. Skierniewickiej.
Tramwaje Warszawskie zapewniają jednak, że tym razem prace odbywać się będą etapami. Dokładny harmonogram poznamy w przyszłym roku. Na razie nie wiadomo też, czy wzdłuż wyremontowanego torowiska pojawią się elektroniczne tablice informacyjne, takie jak te w Al. Jerozolimskich.
- Na tę chwilę nie podjęta została taka decyzja, ale bardzo byśmy chcieli, żeby każde nowo wyremontowane torowisko było w nie wyposażone - mówi Michał Powałka. Remont torowiska kosztować ma ok. 60 mln zł.
Pozdrawiam.
- tarantula01
- Kontakt:
Moim zdaniem obecnych wyświetlaczy w metrze też niepowinno być (i nie powinno sięich montować), gdyż ich przydatność dla pasażerów w sensie informacji kiedy będą mieli następny pociąg jest żadna.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
I dalej zostańmy w epoce kamienia łupanego...MeWa pisze:moim zdaniem mogą nie wprowadzać tych tablic, jeśli ich wiarygodność miałaby być na zbliżonym poziomie do tych z Al. Jerozolimskich...
Ludzie...tu chodzi o prestiż miasta. Nie bądźmy cały czas zaściankiem Europy. Troche nowoczesności przyda się każdemu. Zawsze system informacji na tablicach można poprawić. Ja bym bardzo chciał, aby na odcinku na jakim podróżuje tramwajami były takowe tablice.
- MeWa
- Cukiereczek
Tablice wprowadzające w błąd nie są objawem nowoczesności.
cóż, Łódź ma już doświadczenie w remoncie torów u siebie (ŁTR), sam projekt remontu był krytykowany, ciekawe jak wykonanie...Glonojad pisze:Konsorcjum MPK Łódź + Progreg za ok. 61 mln PLN netto
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- humptyangel
- Kontakt:
Byłem w Łodzi akurat dwa dni po otwarciu ŁTR. Jak na nieśmigane tory to porządnie. Tylko, że to wszytko było jeszcze nowe. Nie wiem jak teraz, to paru miesiącach. Ale pierwsze wrażenie pozytywne.
Choć ZUE ma większe doświadczenie. BTW ZUE ma nową bazę przy na prawie rogu Towarowej i Solidarność (chyba, że to baza z remontu tegorocznego)
Choć ZUE ma większe doświadczenie. BTW ZUE ma nową bazę przy na prawie rogu Towarowej i Solidarność (chyba, że to baza z remontu tegorocznego)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji