Obiegi i obsługa połączeń KM
Moderator: JacekM
Pamiętaj, że to Rembertów. Czasem na Wschodnim, przy jednej krawędzi ledwo się wyrabiają w 10 minutach ze zmianą kierunku w EN57 (co jest porażką...).
A tak zjeżdżasz spory kawałek za peron 20km/h w żeberko, zmiana kabiny, próba hamulców i wjeżdżasz 20km/h znowu w peron. 15 minut - ledwo ledwo...
A tak zjeżdżasz spory kawałek za peron 20km/h w żeberko, zmiana kabiny, próba hamulców i wjeżdżasz 20km/h znowu w peron. 15 minut - ledwo ledwo...
Na bocznicę do lasu nic nie jeździ, na tą do ceramiki również. Ostatni skład jaki tam widziałem to rok 2007, czy 8. Wożono po jedną - dwie cysterny do lokalnej stacji paliw na terenie ceramiki.MichalJ pisze:Czy bocznice w Zielonce są jeszcze czynne? I czy przetrwają przebudowę?
Podany schemat Warszawy Wileńskiej Marki jest aktualny. Chociaż nie rozumiem polityki takiej, że przez tyle czasu, a tym bardziej przy modernizacji linii do Zielonki nie dostosowano urządzeń srk na tej stacji/podg. Co stało na przeszkodzie zamontować wyświetlany wskaźnik W24 na semaforze A1/2 i dostosować przebieg. Dzięki temu dziś nie byłoby sytuacji, że na tor lewy jeździ się na zastępczy+blachę, a w nocy na rozkaz, i czas przejazdu z Wileńskiej do Ząbek wynosi "dzięki" temu 16 minut (jazda 20 km/h przez cały najbliższy odstęp).
www.linia29.cal.pl Linia 29 Tłuszcz-Ostrołęka
Jest na to jedna prosta i konkretna odpowiedź - urządzenia mechaniczne scentralizowane - czyli urządzenia w historii kolei chyba najtrudniejsze do przebudowania i wprowadzania jakichkolwiek modyfikacji "wprzód" (bo likwidacja jakichś funkcji połączona z demontażem elementów to problemem nie jest specjalnym). Widziałeś kiedyś z bliska te urządzenia? Zdajesz sobie sprawę, że takie "dostosowanie" przebiegu to znaczna modyfikacja skrzyni zależności (z grubsza nierealna z powodu braku części czy nawet specjalistów). Na dziś cały ten posterunek jest po prostu do kolejnej przebudowy i wymiany urządzeń srk (a tak naprawdę to pewnie niestety do zaorania razem z łącznicą i wszystkimi bocznicami).laczor pisze: Podany schemat Warszawy Wileńskiej Marki jest aktualny. Chociaż nie rozumiem polityki takiej, że przez tyle czasu, a tym bardziej przy modernizacji linii do Zielonki nie dostosowano urządzeń srk na tej stacji/podg. Co stało na przeszkodzie zamontować wyświetlany wskaźnik W24 na semaforze A1/2 i dostosować przebieg. Dzięki temu dziś nie byłoby sytuacji, że na tor lewy jeździ się na zastępczy+blachę, a w nocy na rozkaz, i czas przejazdu z Wileńskiej do Ząbek wynosi "dzięki" temu 16 minut (jazda 20 km/h przez cały najbliższy odstęp).
A uproszczona próba hamulca?rufio198 pisze:15 minut to wystarczający czas na wykonanie wszystkich wymienionych przez Ciebie czynności.
Po każdej zmianie kierunku jazdy winna być zrobiona uproszczona próba hamulca
Ile czasu przeznaczone jest na przeprowadzenie uproszczonej (
No to sobie poczytaj ile czasu potrzeba, oraz kiedy wykonuje się uproszczoną a kiedy szczegółową próbę hamulca.tomstak pisze:A uproszczona próba hamulca?rufio198 pisze:15 minut to wystarczający czas na wykonanie wszystkich wymienionych przez Ciebie czynności.
Ile czasu przeznaczone jest na przeprowadzenie uproszczonej (o szczegółowej) próby hamulca? W praktyce przeprowadzana jest biegusiem w 7 minut.
Podpowiem Ci Tymesz bo może na radiu nie słychać - w Rembertowie wykonuje się uproszczoną próbę hamulca.
Poza tym w przeciwieństwie do Ciebie mam lepszy wgląd w przyczyny opóźnień- i na pewno nie jest to opóźnienie na starcie z winy późnego zgłoszenia gotowości pociągu.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Pytanie było z rodziny retorycznych (ale gdybyś nie wiedział - odpowiednio 20 i 40 minut).rufio198 pisze:No to sobie poczytaj ile czasu potrzeba, oraz kiedy wykonuje się uproszczoną a kiedy szczegółową próbę hamulca.tomstak pisze: A uproszczona próba hamulca?
Ile czasu przeznaczone jest na przeprowadzenie uproszczonej (o szczegółowej) próby hamulca? W praktyce przeprowadzana jest biegusiem w 7 minut.
Podpowiem Ci Tymesz bo może na radiu nie słychać - w Rembertowie wykonuje się uproszczoną próbę hamulca.
Poza tym w przeciwieństwie do Ciebie mam lepszy wgląd w przyczyny opóźnień- i na pewno nie jest to opóźnienie na starcie z winy późnego zgłoszenia gotowości pociągu.
Ale zdajesz sobie sprawę, że zgłoszona Dyspozytorowi Zakładowemu oficjalna przyczyna opóźnienia, wcale nie musi być rzeczywistą przyczyną opóźnienia (Niczego w/w przypadku nie insynuuję).
A zdajesz sobie sprawę ze Dyspozytor Zakładowy ma możliwość weryfikowania tego co kierpoć zgłasza? Słyszałeś o takim wynalazku jak SEPE? PLK-a raczej nie jest skora do ukrywania opóźnień z winy przewoźnika
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
Dzięki za odpowiedzi.
Tylko w tym konkretnym przypadku, według regularnego pasażera 90480 ten skład rzadko kiedy zjeżdża w żeberko, zazwyczaj obraca się w peronach (w międzyczasie S2 do Sulejówka kierowany jest na tor niewłaściwy), tak więc nawet opóźnienie rzędu +5 z Sochaczewa nie powinno być powodem ciągłego odjazdu 90480 z Rembertowa z pięcio-sześciominutowym opóźnieniem. Ciekawe jakie są zgłaszane powody, jeśli w ogóle są zgłaszane.
Tylko w tym konkretnym przypadku, według regularnego pasażera 90480 ten skład rzadko kiedy zjeżdża w żeberko, zazwyczaj obraca się w peronach (w międzyczasie S2 do Sulejówka kierowany jest na tor niewłaściwy), tak więc nawet opóźnienie rzędu +5 z Sochaczewa nie powinno być powodem ciągłego odjazdu 90480 z Rembertowa z pięcio-sześciominutowym opóźnieniem. Ciekawe jakie są zgłaszane powody, jeśli w ogóle są zgłaszane.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A klonowanie po zbanowaniu? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No, też by się Tomstakowi przydało...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow