Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
-
Mateusz950
Człowiek. Oczywiście. To bardzo wyraźnie słychać.xavee pisze:Wie ktoś może czy komunikaty w Bombardierach zapowiada komputer (ivona) czy też nagrany człowiek?
Podobnie we Flirtach.
To akurat nie ma tu znaczenia, zamawiający dopuszcza pojazdy ze świadectwami tymczasowymi.alojz pisze:SA137 nie ma dopuszczenia na 130 km/h.
Niemniej jednak w 6 miesięcy jakościowo nic lepszego od SA135 się nie dostanie. I tu mogę spokojnie napisać: dostaną, co sobie upatrzyli, Link to nie będzie.
Same SA132 i 134 nie są złe, ja kiedyś tylko trafiłem na dość głośną odmianę chyba, bo zespół napędowy wył i trochę nierówno pracował. Ale to może przypadek.
Jechałem kilkoma egzemplarzami SA132.... zbyt głośno w przedziale pasażerskim - słaba izolacja akustyczna przejścia miedzywagonowego.
SA134 - te szynobusy wykorzystuje w eksploatacji Arriva - nie miałem okazji się przejechać
SA136 - szynobus trójwagonowy
SA134 - te szynobusy wykorzystuje w eksploatacji Arriva - nie miałem okazji się przejechać
Nie wiem czy to normalne w KM, ale bardzo mnie zaskoczyli. W toalecie było mydełko, w kranie ciepła woda no i... ręczniki papierowe oraz papier toaletowy (może i szary, ale był). To było w elfie na KM904 (planowo z Gdańskiego
Ciechanów 17:39, w rzeczywistości 18:13).
Ile KM posiada elfów (EN76)?
Ile KM posiada elfów (EN76)?
W kibelkach to było nie normalne.Vilén pisze:To normalne (a przynajmniej na linii KM9, na innych nie jeżdżęJachim pisze:Nie wiem czy to normalne w KM, ale bardzo mnie zaskoczyli. W toalecie było mydełko, w kranie ciepła woda no i... ręczniki papierowe oraz papier toaletowy (może i szary, ale był).).
W ogóle woda to już osiągnięcie. Z resztą sam wiesz.
Z wodą w kiblach jest tak: jak przez kibel nie ucieka, bo się nóżka zablokowała, to na 70-80% jest, a że to nie jest mechanizm idealny.Jachim pisze:W kibelkach to było nie normalne.Vilén pisze: To normalne (a przynajmniej na linii KM9, na innych nie jeżdżę).
W ogóle woda to już osiągnięcie. Z resztą sam wiesz.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
SA134 eksploatują Koleje Dolnośląskie i PR-y w Opolu. Całkiem przyjemnie się nimi jeździ, w/g niektórych lepiej niż SA137 produkcji NEWAGU.AAdamq pisze:Jechałem kilkoma egzemplarzami SA132.... zbyt głośno w przedziale pasażerskim - słaba izolacja akustyczna przejścia miedzywagonowego.
Ja osobiście wielkiej różnicy nie widzę.
SA134 na początku sprawiały trudności eksploatacyjne, teraz jest spokój ( poza grudniowymi przypadkami )
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
SA134
EN96
W końcu trafił mi się najnowszy eksperymentalny HIPER-kibel, pora na wrażenia.
Pociąg zdążył mnie rozczarować jeszcze zanim przyjechał. Opóźnił się o 26 minut. Nie mam pojęcia, z jakiego powodu, ale na starcie nie dodało mu to uroku.
Wytoczył się. Nacisnąłem przycisk z pamięcią, znany mi dobrze z 19/27/35WE i wrota otworzyły się jak we flircie - szybko i gładko (choć nie mam wielkich nadziei, że tak zostanie). Wsiadłem do środka i uderzył mnie zapach pociągowej świeżości. Usiadłem. Moje uszy zaatakował przeraźliwy pisk sygnału zamykania drzwi. A myślałem, że stare mińskokible i busy-mercedesy miały denerwujące sygnały. Okropieństwo.
Rozejrzałem się. Znajomy SIP typu "STACJA!" otworzył gębę. Monitorki LCD dumnie wyświetlały reklamę reklamowania. Skoro już o SIPie mowa - zapomniałem zacytować niezwykle rozwiniętą trasę wyświetlaną na LEDach: (tak, to wszystko)
Wyposażenie wiele się nie różniło od zwykłego turbokibla - poza klimatyzacją, której nie sprawdzimy jeszcze przez jakiś czas. Zauważyłem za to tabliczkę informacyjną z logiem Newagu. Ech.
Pod kwestią głośności pojazd mnie nie urzekł - było po prostu głośno. Trzeszczał jak każdy zwykły kibel. Jedna rzecz nie dała mi spokoju i w końcu ją wykryłem - ten hiperkibel wydawał identyczne odgłosy co 35WE! Ciekawy jestem, jak wyjdzie z tymi mińskimi.
Wychodząc zdziwiły mnie 2 rzeczy. Pierwsza to organizacja przestrzeni przy wyjściu na tyle/przodzie. Dość duży kibel, po jednej stronie 2 razy 2 siedzonka w systemie autobusowym. Po drugiej stronie kilka składaków bokiem i ze 2 normalne fotele... też bokiem... Ech. Poza tym "metro" jeszcze upakowano tuż przed kabinę maszynisty, a w turbokiblach zawsze tam były jeszcze miejsca w systemie 2+2.
Podszedłem do drzwi, zobaczyłem znajomy przycisk. Nacisnąłem go i zaświecił się na czerwono - znak, że pamięć działa. Albo i nie. Czerwone światło zgasło po 2 sekundach. I w końcu się nie otworzyły same, gdy się zatrzymał.
TL;DR
Nieźle. Już pomijając ten przycisk (w 22WE na przykład pamięci nie ma), trzeba absolutnie poprawić jedną rzecz: sygnał zamykania drzwi. Naprawdę, od tego uszy pękają.
Pociąg zdążył mnie rozczarować jeszcze zanim przyjechał. Opóźnił się o 26 minut. Nie mam pojęcia, z jakiego powodu, ale na starcie nie dodało mu to uroku.
Wytoczył się. Nacisnąłem przycisk z pamięcią, znany mi dobrze z 19/27/35WE i wrota otworzyły się jak we flircie - szybko i gładko (choć nie mam wielkich nadziei, że tak zostanie). Wsiadłem do środka i uderzył mnie zapach pociągowej świeżości. Usiadłem. Moje uszy zaatakował przeraźliwy pisk sygnału zamykania drzwi. A myślałem, że stare mińskokible i busy-mercedesy miały denerwujące sygnały. Okropieństwo.
Rozejrzałem się. Znajomy SIP typu "STACJA!" otworzył gębę. Monitorki LCD dumnie wyświetlały reklamę reklamowania. Skoro już o SIPie mowa - zapomniałem zacytować niezwykle rozwiniętą trasę wyświetlaną na LEDach: (tak, to wszystko)
Kod: Zaznacz cały
Trasa:
Warszawa Zachodnia -> DęblinPod kwestią głośności pojazd mnie nie urzekł - było po prostu głośno. Trzeszczał jak każdy zwykły kibel. Jedna rzecz nie dała mi spokoju i w końcu ją wykryłem - ten hiperkibel wydawał identyczne odgłosy co 35WE! Ciekawy jestem, jak wyjdzie z tymi mińskimi.
Wychodząc zdziwiły mnie 2 rzeczy. Pierwsza to organizacja przestrzeni przy wyjściu na tyle/przodzie. Dość duży kibel, po jednej stronie 2 razy 2 siedzonka w systemie autobusowym. Po drugiej stronie kilka składaków bokiem i ze 2 normalne fotele... też bokiem... Ech. Poza tym "metro" jeszcze upakowano tuż przed kabinę maszynisty, a w turbokiblach zawsze tam były jeszcze miejsca w systemie 2+2.
Podszedłem do drzwi, zobaczyłem znajomy przycisk. Nacisnąłem go i zaświecił się na czerwono - znak, że pamięć działa. Albo i nie. Czerwone światło zgasło po 2 sekundach. I w końcu się nie otworzyły same, gdy się zatrzymał.
TL;DR
Nieźle. Już pomijając ten przycisk (w 22WE na przykład pamięci nie ma), trzeba absolutnie poprawić jedną rzecz: sygnał zamykania drzwi. Naprawdę, od tego uszy pękają.
Wychodzi na to, że obsługują w miarę jeden obieg na razie, bo jedzie chyba na 20842 do Mińska, to będzie wracać z Mińska do Grodziska na 80332/3.VLnt7 pisze: Jeden z tych hiper kibli stoi właśnie w Skiercach.
Drugi obieg hiperkolpów wczoraj widziałem jako 927 z Zachodniej do Rembertowa i wracał jako (ten widziany) 90320 do Grodziska. Może dziś też?