(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Lipa

Post autor: Lipa » 16 lis 2009, 10:18

patryk148 pisze:co do zmian numerków, cała dyskysja była kilka miesięcy temu, więc nie będę do niej wracał
Tylko ta zmiana numerków dotyczyła 35 przemianowanego ewentualnie na 19 po trasie NOWE BEMOWO - METRO WILANOWSKA oraz 36 przemianowanego ewentualnie na 2 po trasie METRO MARYMONT (w przyszłości MARYMONT) - OKĘCIE. Tak naprawdę jednak kluczową sprawą jest podmiana końcówek 35 i 36, a czy to będzie 2 i 19 czy też nadal 35 i 36 to już sprawa drugorzędna. I tak pozostało 33 zatem o pozbyciu się "trzydziestek" można zapomnieć.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 16 lis 2009, 11:54

patryk148 pisze:15 METRO MARYMONT - Popiełuszki - trasa 35 - BANACHA (może na solówkach)
jest już podobna linia, zwie się metrem

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 16 lis 2009, 12:08

jasiu pisze:
patryk148 pisze:15 METRO MARYMONT - Popiełuszki - trasa 35 - BANACHA (może na solówkach)
jest już podobna linia, zwie się metrem
O, wybudowali metro na Banacha!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2009, 12:12

I na Popiełuszki, rondzie Arkadii - Babki Radosława, Stawkach i Nowowiejskiej!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 16 lis 2009, 12:57

No ja widzę na mapie cztery linie metra - niebieską, zieloną, żółtą i czerwoną...

...a nie, to mapa Lizbony, miasta ze trzykrotnie mniejszego od Warszawy...

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 16 lis 2009, 18:44

no zaraz, ja zrozumiałem że 15 miałaby jechać wiaduktem nad Dw. Gdańskim - wtedy dublowałaby od Słodowca do Politechniki.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 16 lis 2009, 18:53

pawcio pisze:No popatrz. A ja regularnie widuję niezabieralność tramwajów o 16:15 na Starym Mieście w stronę Pragi.
Proszę bardzo - dziś Ratusz -> Praga, godz. 17.25 - 17.35 odjechały kolejno:
13 - zapełnienie ok. 70%
46 - ok. 20%
23 - 1 wag. 30%, 2 - 60%
4 - ponad 90% (przyjechała juz nabita)
26 - 70 %
23 - 50%
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2009, 20:15

jasiu pisze:no zaraz, ja zrozumiałem że 15 miałaby jechać wiaduktem nad Dw. Gdańskim - wtedy dublowałaby od Słodowca do Politechniki.
Wiesz, gdzie jest ulica Popiełuszki i którędy jeździ 35?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2009, 18:24

A ja nie proponuję żadnej rewolucji - tylko wywalić solówki z R-2, które bez sensu cały dzień czekają odstawione na wieczorne podmiany, a wzamian wydłużyć 16.

michael112

Post autor: michael112 » 17 lis 2009, 23:44

Wypowiem kilka słów na temat mnie dotyczący, to jest na temat zaproponowanej zamiany końcówek 35 i 36. Otóż, pomimo że ogółem ostatnie zmiany głęboko potępiam (mam na myśli zamianę 19 na 10 na Mokotowie oraz skrócenie 33), to jednak w dzisiejszej sytuacji popieram tego rodzaju podmianę. Tylko - jeżeli chodzi o numerki - moim zdaniem jeżeli mają pozostać dzisiejsze, to lepiej już zamienić odcinek na północ od pl. Grunwaldzkiego a nie na południe od pl. Zbawiciela, bo tamten odcinek jest o wiele krótszy i - w przypadku 36 - raczej mało istotny. Jednak najlepiej, żeby połączenie <M> MARYMONT - OKĘCIE obsługiwała nie 2, nie 35, nie 36, ale 15 (ze względów historycznych). W przypadku drugiego połączenia w grę wchodzi IMHO 19 albo 36.
Druga kwestia: Dlaczego (skoro skrócono 33), 36 nie może jeździć na Wyścigi? Przecież tam jest teraz wolny tor. Odcinek <M> WILANOWSKA - WYŚCIGI to zaledwie 3 (słownie: TRZY) przystanki, a odcinek ten jest dziś dosyć skąpo obsługiwany. Pętla Wilanowska też nie będzie pusta ze względu na 44 (choć, nawiasem mówiąc, IMO argument o skracaniu trasy jakiejkolwiek linii tylko po to, żeby jakakolwiek pętla nie była pusta jest kuriozalny)
Trzecia kwestia: Ewentualne przedłużenie 16 przez ul. Woronicza i Puławską do Wilanowskiej / Wyścigów popieram. Po 1. byłaby to rekompensata za rozwalenie dwóch dobrych linii, jakimi były 19 i 33, po 2. daje możliwość wyboru temu rejonowi pomiędzy dojazdem na Wolę i Jelonki (linia 10), a na północ al. JP2 (16).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2009, 23:47

michael112 pisze:(...)Otóż, pomimo że ogółem ostatnie zmiany głęboko potępiam (mam na myśli zamianę 19 na 10 (...)
Ale jakiś argument merytoryczny może, dlaczego lepsze były trzy linie w tym dwie krążące i nie dające się skoordynować, od jednej krążącej i jednej silnej?

michael112

Post autor: michael112 » 18 lis 2009, 0:02

Glonojad pisze:Ale jakiś argument merytoryczny może, dlaczego lepsze były trzy linie w tym dwie krążące i nie dające się skoordynować, od jednej krążącej i jednej silnej?
Jeżeli chodzi o 33, to przed zmianą na tą linię składały się dwie linie (19 i samo 33). Każda z nich funkcjonowała na odcinku wspólnym pomiędzy ZP Piaski a Nowowiejska oraz następnie obsługiwały różne rejony Mokotowa, dając im połączenie z ciągiem JP2: 19 Nowowiejską i Puławską, 33 zaś głównie Wołoską, Woronicza i południową część Puławskiej. Teraz wspomnianego połączenia nie ma ani tu, ani tu, poza 10, która niestety jest "trochę" inną linią (to trochę robi sporą różnicę). Co najważniejsze:
- nie ma ŻADNEJ linii kursującej w relacji: południowa Puławska - Woronicza - Wołoska - JP2
- Wołoska straciła jedną linię. I bynajmniej nie nadrobiono tego częstotliwością, bo 16 kursuje tak samo jak stara 10/33. 17 może i jeździ częściej, ale tylko w weekend.

I z góry przeproszę, ale tego wieczoru nie będzie chyba więcej ripost ode mnie, bo trzeba już iść spać. Jednocześnie, ponawiam prośbę o odpowiedź, czemu 36 nie może jechać na Wyścigi, jeżeli jest wolne miejsce?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2009, 0:11

No i podstawowa funkcja została utrzymana - Mokotów ma dojazd na JP2 via 10 jak miał 19, a Piaski mają podwójną linię nie tylko do Nowowiejskiej, ale aż do Kieleckiej. Inna rzecz, że 95% i tak wysiada najpóźniej na Koszykowej, no ale jest.

Jedyne, czego brakuje, to ALBO 16 wydłużone przez Woronicza (chociaż 33 nigdy nie biło tam rekordów popularności), albo 35 przełożone na Puławską.

michael112

Post autor: michael112 » 18 lis 2009, 16:09

Glonojad pisze:No i podstawowa funkcja została utrzymana - Mokotów ma dojazd na JP2 via 10 jak miał 19,[...]
Jedna "drobna" różnica, to taka, że 10 skręca przy ONZ.
Glonojad pisze: Jedyne, czego brakuje, to ALBO 16 wydłużone przez Woronicza (chociaż 33 nigdy nie biło tam rekordów popularności), albo 35 przełożone na Puławską.
No, ale to 16 powiedzmy, że załatwiłoby sprawę, zwłaszcza że niektórym może 10 w obecnej formie też się przydać, wtedy mamy dojazd przez Puławską i Nowowiejską na południową JP2 i dalej na Wolę i 16 przez Puławską i Woronicza na całą JP2. Co do 35, to ja jakoś nie widzę większej różnicy pomiędzy Twoim 35, a dzisiejszym 36 - chyba że po zakończeniu remontu wiaduktu nad Dw. Gdańskim - wtedy powinno się zostawić połączenie przez Stawki i JP2 ze względu na dojazd do Arkadii.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2009, 16:12

michael112 pisze:
Glonojad pisze:No i podstawowa funkcja została utrzymana - Mokotów ma dojazd na JP2 via 10 jak miał 19,[...]
Jedna "drobna" różnica, to taka, że 10 skręca przy ONZ.
A z Centralnego jest 17 i 33 co 2-3/3-4/5 minut. Wystarczy.

[ Dodano: |18 Lis 2009|, 2009 16:14 ]
michael112 pisze: No, ale to 16 powiedzmy, że załatwiłoby sprawę, zwłaszcza że niektórym może 10 w obecnej formie też się przydać,
Większej liczbie, niż stare 19, bo tworzy logiczniejsze połączenie ukośne, a nie po prostu skręt pod kątem 90 stopni. Optymalnie oczywiście byłoby wyciągnąć 10 przez Królewską do Marszałkowskiej, ale torów braknie. No i wówczas traci cechę tej ukośności.

ODPOWIEDZ