Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Dotyczy hiperkibli, uwaga z ub. tygodnia.
Ci, którzy to zrobili i potem dopuścili, powinni sami otwierać drzwi
Pamiętacie przyciski z ELFów KM? Te, które można naciskać, naciskać i pojechać dalej?
Tak samo jest w hiperklopach!!
Jeżeli naciśniesz drzwi tuż przed aktywacją i aktywacja pojawi się w momencie, w którym przycisk jeszcze pamięta naciśnięcie (na czerwono przez pół 0,5-1 sek się świeci), i tak będziesz co chwilę nerwowo naciskał, albo trzymał - drzwi się nie otworzą, pojedziesz dalej! Jak w tych ELFach dokładnie!
Myślałem, że nie da się powtórzyć tego błędu, jakże byłem naiwny
Do poprawki ino migiem!
Ci, którzy to zrobili i potem dopuścili, powinni sami otwierać drzwi
Pamiętacie przyciski z ELFów KM? Te, które można naciskać, naciskać i pojechać dalej?
Tak samo jest w hiperklopach!!
Jeżeli naciśniesz drzwi tuż przed aktywacją i aktywacja pojawi się w momencie, w którym przycisk jeszcze pamięta naciśnięcie (na czerwono przez pół 0,5-1 sek się świeci), i tak będziesz co chwilę nerwowo naciskał, albo trzymał - drzwi się nie otworzą, pojedziesz dalej! Jak w tych ELFach dokładnie!
Myślałem, że nie da się powtórzyć tego błędu, jakże byłem naiwny
Do poprawki ino migiem!
- vernalisadonis
A czy nie da się zrobić z tymi przyciskami tak jak w Elfach z SKM? Tam obojętnie kiedy się naciśnie to przycisk do samej stacji będzie się świecił na czerwono, a później jak się drzwi uaktywnią to i się otworzą.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Dla mnie to aż podejrzane. Identyczne przyciski były w 19WE, 27WE, 35WE, a nawet swingach. Wszystkie te pojazdy mają pamięć. A tu nagle bach - nie ma. I jeszcze wygląda na to, że wyszły gorzej, niż w 14WE, gdzie się przynajmniej nie blokują...
edit: właśnie mi się przypomniało - jak jechałem takim hiperklopem to ktoś próbował wysiąść i nie dał rady. Myślałem, że ta pani po prostu zapomniała wcisnąć przycisk, ale taka głupia to chyba nie była... No i pobiegła do innych drzwi, ale już pojechaliśmy dalej...
edit: właśnie mi się przypomniało - jak jechałem takim hiperklopem to ktoś próbował wysiąść i nie dał rady. Myślałem, że ta pani po prostu zapomniała wcisnąć przycisk, ale taka głupia to chyba nie była... No i pobiegła do innych drzwi, ale już pojechaliśmy dalej...
Tak powinien działać każdy przycisk otwierania drzwi. Unifikacja.vernalisadonis pisze:Tam obojętnie kiedy się naciśnie to przycisk do samej stacji będzie się świecił na czerwono, a później jak się drzwi uaktywnią to i się otworzą.
Dokładnie. Zresztą, czy nie jest to kwestia sterowania, a więc przeprogramowania?przewoz pisze:Tak czy inaczej system powinien być jednolity, a nie w każdym nowym i modernizowanym pojeździe jest inaczej i trzeba zgadywać
Wierzysz w cuda?przewoz pisze:Kilka skarg i może ruszą się z tym?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
A to ja tak zablokowałem drzwi, jak chciałem wsiąść do pociągu i za karę musiałem lecieć do innych drzwi. Zapomniałem, że w Elfach tego przewoźnika przycisk jest aktywowany z opóźnieniem i że przycisk nie ma pamięci.VLnt7 pisze:edit: właśnie mi się przypomniało - jak jechałem takim hiperklopem to ktoś próbował wysiąść i nie dał rady. Myślałem, że ta pani po prostu zapomniała wcisnąć przycisk, ale taka głupia to chyba nie była... No i pobiegła do innych drzwi, ale już pojechaliśmy dalej...
Nie tylko u tego... w KŚ, WKD, chyba również KW (jeżeli mowa o nowych pojazdach).
To będzie powodować problemy, bo ludzie przyzwyczajeni (a jacy by mieli nie być...) do problemów z drzwiami w zmodernizowanych EN57, często albo nerwowo naciskają często ten przycisk, albo trzymają go cały czas. W obu przypadkach drzwi w hiperkiblach czy ELFach się nie otworzą ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
To będzie powodować problemy, bo ludzie przyzwyczajeni (a jacy by mieli nie być...) do problemów z drzwiami w zmodernizowanych EN57, często albo nerwowo naciskają często ten przycisk, albo trzymają go cały czas. W obu przypadkach drzwi w hiperkiblach czy ELFach się nie otworzą
Czy ktoś wie, które EN57 pojechały już na modernizację i gdzie?
Kol. mkseba podaje, że aż 20 kibelków oczekuje lub jest w trakcie NG.
http://mkseba.xaa.pl/km.html
Kol. mkseba podaje, że aż 20 kibelków oczekuje lub jest w trakcie NG.
http://mkseba.xaa.pl/km.html
Nie ma z nimi problemów.
Wyświetlacze wyłączają się podczas jazdy po przekroczeniu przez pociąg 40km/h. Nie wiem, czy choć raz widziałem uszkodzony boczny wyświetlacz we Flircie. Prędzej czołowe, albo w ogóle zdarzało się, że cały ich SIP nic nie pokazywał, ale to rzadkość w porównaniu do usterek wyświetlaczy bocznych z EN57, AKM czy nawet ELFów....
Wyświetlacze wyłączają się podczas jazdy po przekroczeniu przez pociąg 40km/h. Nie wiem, czy choć raz widziałem uszkodzony boczny wyświetlacz we Flircie. Prędzej czołowe, albo w ogóle zdarzało się, że cały ich SIP nic nie pokazywał, ale to rzadkość w porównaniu do usterek wyświetlaczy bocznych z EN57, AKM czy nawet ELFów....