Awarie i wypadki kolejowe na Mazowszu

Moderator: JacekM

marian89mr

Post autor: marian89mr » 09 cze 2012, 9:55

Paweł D. pisze:
przewoz pisze:A SOK z Policją to co robili w tym czasie?
Akurat zdecydowane działania na stacji pełnej ludzi, w większości w stanie odbiegającym od trzeźwości, są dość trudne i wymagają dużej rozwagi. Ściągnięty pododdział prewencji bardziej pilnował nie włażenia do tunelu, to bardziej było niebezpieczne.

Co ciekawe, chyba żeby przekonać kibiców do zachowania spokoju na Zachodnim podstawili dla nich nowy, pusty pociąg ... co ciekawe prawie nikt się nie przesiadł .. nie ma to jak w grupie ... i jeden odjechał napełniony po dach, drugi prawie pusty ......

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 09 cze 2012, 10:01

marian89mr pisze:Co ciekawe, chyba żeby przekonać kibiców do zachowania spokoju na Zachodnim podstawili dla nich nowy, pusty pociąg ... co ciekawe prawie nikt się nie przesiadł .. nie ma to jak w grupie ... i jeden odjechał napełniony po dach, drugi prawie pusty ......
O Skierniewicach mówisz? KM jednak mogły przewidzieć, że ciężko będzie przekonać pasażerów do przesiadki. W końcu przerzucić służbowo skład na Wschodni żadna sztuka, albo trzymać rezerwę na obu dworcach.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 cze 2012, 12:22

Paweł D. pisze:
marian89mr pisze:Co ciekawe, chyba żeby przekonać kibiców do zachowania spokoju na Zachodnim podstawili dla nich nowy, pusty pociąg ... co ciekawe prawie nikt się nie przesiadł .. nie ma to jak w grupie ... i jeden odjechał napełniony po dach, drugi prawie pusty ......
O Skierniewicach mówisz? KM jednak mogły przewidzieć, że ciężko będzie przekonać pasażerów do przesiadki. W końcu przerzucić służbowo skład na Wschodni żadna sztuka, albo trzymać rezerwę na obu dworcach.
Ciekawe skąd Twoja wiedza że takowej rezerwy nie było po obu stronach Wisły? Poza tym jakbyś nie zauważył to KM-y planowo jeździły w tym czasie przez Centralny (http://www.rynek-kolejowy.pl/33317 Mecz_Polska__Grecja_Zmiany_w_kursowaniu_pociagow_KM.htm) . Dwa składy zestawione z 3 AKM-ów to były pociagi na zamówienie ZTM.
Nie wiem co za mędrek z fefnastu sztabów organizacyjnych i kryzysowych wymyślił że na odcinku WWO - WZP mają jeździć wahadła w jedną stronę w ilości 6 sztuk. Wiem że ten człowiek nie powinien juz się tym zajmować.
KM-y i tak uruchomiły na przysłowiową gębę 1 pociąg zestawiony z 2 EN57AKM na Lotnisko, 2 pociagi do Skierniewice, jeden do Grodziska i dodatkowo jeden do Zachodniej. Wszelka rezerwa została wyczerpana.
PS. A co do tego pociągu z Zachodniej do Skierek - zanim przejechałby średnicę, zanim by ruszył ze Wschodniej to okazałoby się że jest niepotrzebny
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

przewoz

Post autor: przewoz » 09 cze 2012, 12:25

rufio198 pisze:1 pociąg zestawiony z 2 EN57AKM na Lotnisko
No to pierwsze przełamane, czekam na pierwszego plastika ;) może być nadzwyczajnie :)

Wczoraj poza tym wszystkim:
Na stacji Błonie nastąpiła awaria pociągu nr 9416 rel. Łowicz Główny (16:05) - Warszawa Wschodnia (17:35) uniemożliwiająca dalszą jego jazdę.

Podróżni w kierunku Warszawy zostali zabrani pociągiem nr 44130 rel. Sochaczew (16:59) - Warszawa Wschodnia (18:01).
Kibice musieli być zachwyceni ;)
Na szlaku Mrozy - Kotuń nastąpiła awaria urządzeń sterowania ruchem kolejowym. Pociagi na odcinku Mrozy - Siedlce mogą być opóźnione około 15 - 20 minut. Opóźnienia mogą ulegać zmianie.
Ale i tak wydaje mi się, że było całkiem spokojnie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 cze 2012, 12:36

I jak sobie kolej poradziła?
GW pisze:(...) Po meczu sytuacja momentami wyglądała tam dość dramatycznie. Nasz redakcyjny kolega Krzysztof Śmietana obserwował tłum kibiców napierających na peron i pociągi, które nie mogły ruszyć w kierunku Dworca Śródmieście. Składy stały kilka minut, maszyniści nie dawali rady domknąć drzwi, służby wydawały się zaskoczone. - Na pewno mogło być lepiej z koleją. Wsiadanie podróżnych do pociągów trwało zbyt długo i na stacji Stadion, i na Dworcu Śródmieście - przyznał wicedyrektor Zarządu Transportu Miejskiego Andrzej Franków, który pełnił dyżur w centrum bezpieczeństwa wszystkich służb miejskich i mundurowych przy ul. Młynarskiej.

- Przed meczem zwracałem uwagę na to, że powinna być jakaś śluza przed wejściem na stację. Przekonywano mnie, że Służba Ochrony Kolei będzie wpuszczać kibiców partiami - usłyszeliśmy od wiceprezydenta Warszawy Jacka Wojciechowicza. Apelował do kibiców, by po następnych meczach nie napierali na pierwszy pociąg, bo następne będą podstawiane co kilka minut. Tak było też w piątek i Dworzec Stadion udało się dość szybko odblokować.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... zamin.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

przewoz

Post autor: przewoz » 09 cze 2012, 13:14

Najwyraźniej SOK nie dopełniła obietnicy. Mieli wpuszczać ludzi falami - wpuścili wszystkich i był bigos.
No i te AKM w których duszno, a drzwi nawet nie uchylisz. Ja wracałem później. Ludzi było jak w piątkowy szczyt, ale bez ekscesów. Trochę czekałem i nie widziałem ani tych tkwiących Skierniewic ani Łowicza na AKM. W moim pociągu ludzie byli zadowoleni a w sumie to byli w 90% kibice :)

Ciekawie będzie we wtorek, bo to normalniejszy dzień pracy i więcej ludzi, którzy meczu mogą nie zobaczyć ani w Strefie ani na Stadionie (potrójne składy pożądane..)

To, co mnie denerwowało - skoro i tak na Stadionie wyświetlacza kazały słuchać zapowiedzi, to czy osoba zapowiadająca nie mogła swojego komunikatu wprowadzać na wyświetlacz? Za mało ludzi? To niech PLK postara się o jeszcze jedną osobę.
Na Śródmieściu zapowiedzi były słabo słyszalne, bo ludzie powodowali hałas większy niż wjeżdżający hamujący klop :D

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 09 cze 2012, 15:41

Jechalem skm-ka ze srodmiescia o 20.05 i mimo przepelnienia bylo ok. Zapowiedzi byly nieslyszalne na srodmiesciu. Nie bylo zadnych sluzb na dwocu widocznych , wszyscy sie zmyli. W skam-ce bylo 3 ochroniarzy , ale udawali ze ich nie ma. Najfajniej miala kierowniczka skm-ki podrywana przez cala droge przez 100 kibicow na raz :)

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 cze 2012, 17:14

przewoz pisze:
rufio198 pisze:1 pociąg zestawiony z 2 EN57AKM na Lotnisko
No to pierwsze przełamane, czekam na pierwszego plastika ;) może być nadzwyczajnie :)

Wczoraj poza tym wszystkim:
Na stacji Błonie nastąpiła awaria pociągu nr 9416 rel. Łowicz Główny (16:05) - Warszawa Wschodnia (17:35) uniemożliwiająca dalszą jego jazdę.

Podróżni w kierunku Warszawy zostali zabrani pociągiem nr 44130 rel. Sochaczew (16:59) - Warszawa Wschodnia (18:01).
Kibice musieli być zachwyceni ;)
Na szlaku Mrozy - Kotuń nastąpiła awaria urządzeń sterowania ruchem kolejowym. Pociagi na odcinku Mrozy - Siedlce mogą być opóźnione około 15 - 20 minut. Opóźnienia mogą ulegać zmianie.
Ale i tak wydaje mi się, że było całkiem spokojnie.
Dołóż do tego gaszenie przez straż pożarna na Wschodnim kibla w wagonie push - pull w pociągu do Łukowa
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

MichalJ

Post autor: MichalJ » 09 cze 2012, 19:49

Co to jest "wahadło w jedną stronę"?

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 cze 2012, 20:32

Robocza nazwa pociągu jadącego ze Wschodniej do Zachodniej czynnie i powrót jako służbowy

przewoz

Post autor: przewoz » 09 cze 2012, 20:54

Właśnie widziałem jakoś około 16.40 straż pożarną, ale nie wiedziałem po co ona tam jest :) Ale to jakby za wcześnie na pożar Łukowianki :) chyba że wiedzieli o tym od wyjazdu z Centralnego.

Zobaczymy, jak będzie we wtorek. Ja nie wiem, czy wrócę na strefę kibica. Tak beznadziejnego piwa okupionego łącznie godzinnym oczekiwaniem dawno nie było w moich ustach, więc nie wiem czy będę obserwował średnicę od Śródmieścia, czy od Wschodniej.
Najważniejsze, żeby służby porządkowe jakoś potrafiły ludzi poszeregować. Tylko najgorsze, że wszyscy i tak będą chcieli pójść na najbliższy pociąg, bo według ich myślenia "cholera wie, kiedy następny".

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 09 cze 2012, 21:12

rufio198 pisze:Ciekawe skąd Twoja wiedza że takowej rezerwy nie było po obu stronach Wisły? (...)PS. A co do tego pociągu z Zachodniej do Skierek - zanim przejechałby średnicę, zanim by ruszył ze Wschodniej to okazałoby się że jest niepotrzebny
Ja tylko wyraziłem opinie, że puszczanie pociągu na zachód zaczynającego na Zachodniej okazało się niewypałem. Ale skoro wszystkie inne rezerwy zostały wysłane a niedałosię pchnąć tego w miarę szybko przez Gdańską to trudno. Wierz mi, że wiem, że zdecydowana większość działań to był żywioł, bo wcześniejsze, z dokładnością do minuty na nawet sekund (a kolej tak w końcu funkcjonuje) plany życie i tłum zweryfikował. A gdybym chciał ponarzekać, to pewnie na forumach gazety itp. pełno wpisów o kompromitacji władz. Z obawy o własne zdrowie wolę ich nie czytać.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 10 cze 2012, 7:56

przewoz pisze:...więc nie wiem czy będę obserwował średnicę od Śródmieścia, czy od Wschodniej...
Zapraszam na obserwację na WWO do wigwamu :D
Mam nockę z 12 na 13

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 10 cze 2012, 14:17

rufio198 pisze:
przewoz pisze:...więc nie wiem czy będę obserwował średnicę od Śródmieścia, czy od Wschodniej...
Zapraszam na obserwację na WWO do wigwamu :D
Mam nockę z 12 na 13
Określenie Toi-Toi bardziej pasuje do postawionego kontenera i jeszcze ten pałacowy metraż.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 10 cze 2012, 15:21

Postawili nową budę na miejscu starej. Tam metraż jest większy

ODPOWIEDZ