[Hydepark] Tramwaje Warszawskie
- Bastian
- Sułtan Maroka
No przecież właśnie to miałem na myśli: człon wiszący można dokładać, byle nie przekroczył on określonej długości.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Ja napiszę nawet inaczej - musi mieć określoną długość.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Czyżby firma nie posiadała naklejek Frutigera? Jeden z pokolizyjnych Swingów po NGN z przodu ma naklejone taborowe według starego schematu zamiast po nowemu jak przyjechał z Mińska 

-
gfedorynski
Bardzo dobrze, cicho!
Problem z dostępnością tych naklejek w TW to chyba jednak większa sprawa niż nam się wydaje:) Dobre oko zauważy, że nawet większość HRC nie ma taborowych pisanych Frutigerem. I nie, nie mam na myśli starego klasycznego kroju, a Myriada Pro.
-
gfedorynski
Tak, omawialiśmy to kiedyś (albo na innym forum). Szczególnie to widać na 6 i 9. Wydaje mi się, że tak jest na wszystkich hultajach, prawdziwego Frutigera widziałem chyba tylko na swingach po remoncie. No i autobusach.
A informacja, że to akurat Myriada Pro jest jakoś potwierdzona?
A informacja, że to akurat Myriada Pro jest jakoś potwierdzona?
-
HubAN
- Kontakt:
Z tego co kojarzę, tylko 4101 i 4201-4210 mają Frutigera, czyli wszystkie z 2021 oprócz 4211 i 4212.
I taka ciekawostka - wszystkie Skody Varsovie też mają Myriad Pro.
I taka ciekawostka - wszystkie Skody Varsovie też mają Myriad Pro.
Wybielone Solarisy:
Pixel: 5201–5212
SiMS: 5214–5216, 5247
Tak to jest, kiedy wymaga się od przewoźników stosowania licencjonowanego fontu nie zapewniając im (i serwisom zewnętrznym) licencji na niego
Elektryk 5955 po naprawie w serwisie zewnętrznym też ma inny font na przodzie. Z resztą, o ile dobrze pamiętam, na stronie WTP też na początku był frutiger, a potem to zmienili?
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Skody mają dwie wersje numerów. Nie mam niestety pod ręką lepszego porównania, ale widać, że cyfry 9 się różnią. A co do tramwajów, to faktycznie chyba jest problem z naklejkami, bo 4209 już od około roku na jednym czole ma taką "chałupniczą" wersję numeru zrobioną na bazie poprzedniego wzoru (chyba, że ostatnio zmienili): Z kolei 3262 chyba od razu po powrocie z Mińska miał dwie wersje numeru (choć ostatnio widziałem, że ujednolicili): Najwyraźniej coś nie wyszło z ujednolicaniem oznaczeń, bo jak widać zamiast porządku mamy coraz większy bałagan. Jak tak dalej pójdzie, to będzie gorzej niż ze starymi numerami, gdzie było kilka wersji kolorystycznych, choć teraz i tak jest lepiej, ponieważ w ostatnim czasie wszystkie wagony nie objęte wymianą na Frutigera (przede wszystkim stopiątki po remontach) otrzymują tylko wersję czarną z białymi cieniami, więc stopniowo znikają różne inne warianty.
To 4209 jest zabójcze. W czasach komuny były ładniejsze wzorniki do cyfr (i liter) 
- ZielonyJamnik
https://transinfo.pl/infotram/zlamany-z ... warszawie/
116Na mają jeszcze oryginalny zadajnik czy już były wymieniane podczas NG?
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Mam wrażenie, że ZTM rozsyłał schemat cyfr przewoźnikom. Czemu nie stosują? To inny temat.
Zadajniki są wymieniane podczas Napraw Głównych. Bredni wypisywanych tradycyjnie przez Transinfo komentował nie będę.ZielonyJamnik pisze: ↑02 maja 2025, 16:33https://transinfo.pl/infotram/zlamany-z ... warszawie/
Sęk w tym, że nie tylko Transinfo tak twierdzi:
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiesci ... -st8437787
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiesci ... -st8437787
No dokładnie, jakich bredni? Tych udostępnionych do publicznej wiadomości przez policję w toku prowadzonego postępowania? Dodatkowo TVN24 udostępniło (za paywallem) fotkę złamanego zadajnika, ale pewnie to fotomontaż 

Nic policja nie udostępniła, szczególnie, że trwa postępowanie zapewne pod nadzorem prokuratora, 11 osób pojechało do szpitali karetkami. Mamy wypowiedź na zasadzie - widzieliśmy, że zadajnik jest uszkodzony (celowo nie piszę złamany, ani urwany).
Przyczynę określi komisja techniczna w której składzie będą również przedstawiciele policji i wcale nie musi to być zgodne z wcześniejszymi rewelacjami dziennikarzy (co mogę stwierdzić z mojego własnego doświadczenia jako stały swego czasu członek takich komisji). Proponuję się nie grzać i zaczekać na oficjalne stanowisko, bo może być niezłe zdziwko. Podstawowe pytanie nie jest dlaczego zadajnik się uszkodził (to jest sprawa kolejnego etapu), tylko dlaczego tramwaj nie zahamował i doszło do kolizji - jak powiedzieli przedstawiciele firmy po testach na miejscu - hamowanie działało.