Trasa Siekierkowska

Moderator: Wiliam

mozgow

Post autor: mozgow » 15 lip 2009, 9:23

Obrazek
Życie Warszawy pisze:McProblem z węzłem Marsa
Konrad Majszyk 14-07-2009, ostatnia aktualizacja 15-07-2009 08:12

Z powodu budowy Trasy Siekierkowskiej na Gocławku będą pierwsze na świecie McDonald i Shell z wjazdem, ale bez wyjazdu. Dlaczego? Bo dilerzy BMW i Toyoty kłócą się jak Kargul z Pawlakiem.

Obrazek
źródło: Życie Warszawy
Salon BMW, restauracja McDonald’s i stacja Shella istnieją tu od lat 90. Budowa drugiego etapu Trasy Siekierkowskiej wymusiła modernizację Ostrobramskiej i likwidację ruchliwego wyjazdu. Jak dotrzeć do ul. Rodziewiczówny? Na przejazd nie zgadza się właściciel salonu Toyoty.

Pech prześladuje wartą 125 mln zł budowę estakad łączących Trasę Siekierkowską z ul. Marsa. Ledwie udało się przejąć słynną działkę komisu Bogdan-Car, pojawił się nowy problem z gruntem.

Fast food jak pułapka?

– Z powodu przebudowy Ostrobramskiej za miesiąc zamkniemy na stałe wyjazd z restauracji McDonald i stacji Shell. Zostanie tylko wjazd – mówi rzeczniczka Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych Małgorzata Gajewska.Na pozostawienie wyjazdu nie zgodził się miejski inżynier ruchu Janusz Galas. Według niego, włączający się do ruchu stanowiliby zagrożenie dla aut jadących Ostrobramską.

W McDonaldzie i Shellu wybuchła panika. Obie firmy dzierżawią teren od Auto Fus, czyli dilera BMW (ten nie ma powodu do obaw – jego salon dysponuje bezpośrednim wyjazdem na ul. Rodziewiczówny).

Teoretycznie ze stacji i restauracji kierowcy powinni wyjeżdżać tymczasową drogą z płyt betonowych, która została ułożona na pustej działce należącej do właściciela salonu Toyota Radość. Wyjeżdżający z Shella i McDonalda mieli z niej korzystać w ramach tzw. służebności gruntowej.

Wjedź, jeśli potrafisz

Przy drodze wisi jednak łańcuch z napisem „Wstęp wzbroniony”. Dodatkowa trudność: między działkami jest – w zależności od miejsca – od 20 do 40 cm różnicy. Zwykłym autem nie da się wjechać.

– Mój sąsiad trzy, cztery miesiące temu celowo zerwał płyty i ułożył je w ten sposób – twierdzi właściciel salonu BMW Tadeusz Fus. – Służebność jest zapisana w akcie notarialnym. Złożyłem już przeciwko niemu pozew do sądu o przywrócenie drogi.

– Sąsiad chyba zapomniał, że dokupiłem teren od strony ul. Rodziewiczówny. Służebność gruntowa dotyczy więc 80 proc. drogi – odpowiada Edward Kleszczewski z Toyoty Radość. – Przejazd mogę udostępnić, ale będzie ślepy – wyjaśnia.

To wieloletni spór, w który zaangażowana jest armia prawników. Tadeusz Fus jest przekonany o złej woli konkurenta. Dzisiaj planuje interweniować u prezydent Warszawy, burmistrza Pragi-Południe itd. Edward Kleszczewski twierdzi, że sąsiad latami blokował jego plany inwestycyjne i „nie widzi powodu, żeby mu pomagać”.

Ratuszowi zaproponował, żeby miasto zbudowało ulicę z prawdziwego zdarzenia w zamian za działkę zastępczą dla niego. Drogowcy odpowiedzieli, że dojazdy powinny sfinansować zainteresowane firmy.
Źródło: Życie Warszawy
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 23 lip 2009, 6:30

W obecnie obowiązującym projekcie organizacji ruchu wyjazd powinien być już zamknięty.
Polityka złym doradcą w pracy!

Rosa

Post autor: Rosa » 30 lip 2009, 14:43

http://www.siskom.waw.pl/artykuly/2009/090730_Dz_1.jpg
Nie mogłem znależć tego w Dzienniku więc nie dałem linka do samego artykułu.

Czy autobusy 502 i 525 będą jeździły góra z pominięciem Płowieckiej? Jeśli tak to przy takiej zmianie na półtora roku to znowu konieczna będzie zmiana rozkładu. Może przy okazji kombinowania z 502 uda się w koncu urealnić (zmniejszyć) czas przejazdu 411.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 09 gru 2009, 7:30

Kra pisze: ...W ogóle jak najszybciej powinno się dalej to przedłużenie Siekierkowskiej przebudowywać do drogi "przyspieszonej", przecież to co się rano tam dzieje to ...
Czy TS ma szansę się nie urywać na Dolnym Mokotowie? Przecież ona mogłaby sama z siebie być fragmentem obwodnicy Warszawy...

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 05 mar 2010, 0:28

Obrazek

Rondo Siekierkowskie

Ratusz otworzy w nocy z piątku na sobotę wielkie rondo u zbiegu ul. Marsa, Płowieckiej i Ostrobramskiej. Pasy „wyprowadzą” ruch – jak obok Arkadii. Ale nie będzie świateł.

Rondo będzie miało ponad 100 metrów średnicy. To element budowanego od 2008 roku wielopoziomowego węzła Marsa, czyli plątaniny estakad na granicy Wawra i Pragi-Południe.

Na razie na rondzie kierowcy dostaną do dyspozycji tylko dwa pasy z trzech.

– Ruch będzie się tutaj odbywał na podobnych zasadach jak na rondzie „Radosława” – mówi rzeczniczka Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych Małgorzata Gajewska.

Co to znaczy? Drogowcy namalują na jezdni niestandardowe, kierunkowe pasy ruchu, które „wyprowadzą” ruch z ronda. Z prawego będzie można pojechać tylko w prawo lub prosto, a z lewego – w lewo lub prosto (będą o tym przypominały znaki pionowe przed wjazdem na skrzyżowanie).

– Z naszych wyliczeń wynika, że takie rozwiązanie znacznie poprawi przepustowość ronda. Wloty są tutaj równomiernie obciążone. Rondo powinno więc „pracować” płynnie – twierdzi Grzegorz Janowski z Biura Inżyniera Ruchu.

Problemy zaczną się, kiedy kierowca zagapi się i spróbuje zjechać z ronda z lewego pasa. Wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo stłuczki. Dodatkowa wątpliwość: na skrzyżowaniu sygnalizacja świetlna ruszy dopiero pod koniec roku.

– Wszystko zależy od kierowców. Należy uważnie przyglądać się znakom – mówi Janowski.

– W Warszawie ruch na rondach odbywa się najsprawniej, właśnie kiedy światła są zepsute. A ronda wyprowadzające ruch to jedno z lepszych rozwiązań – uważa Robert Chwiałkowski ze Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji. – Niestety, polscy kierowcy nie patrzą na znaki – przyznaje.

Jak przekonuje, dużo zależy od właściwego oznakowania. Kierowca musi dostać zawczasu bardzo jasną informację, który pas zająć. – Najlepsze byłyby do tego bramy nad jezdniami – uważa Robert Chwiałkowski.

Niestety, tych w pierwszym etapie organizacji ruchu nie będzie. Koszt budowy węzła Marsa to 124 mln zł.

Obrazek
Węzeł Marsa powinien zostać otwarty do 17 listopada tego roku. Czy się uda? Na razie wykonawca ma opóźnienie. Nad rondem przejdą dwie 250-metrowe estakady, które połączą Marsa z Ostrobramską. Gotowe, ale zamknięte, są cztery podziemne przejścia dla pieszych.

Obrazek

Obrazek
http://www.zw.com.pl/artykul/453748_Ron ... wskie.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 mar 2010, 9:20

Problemy zaczną się, kiedy kierowca zagapi się i spróbuje zjechać z ronda z lewego pasa.
Zjechać z ronda dokąd? Przecież nie w prawo. A prosto lub w lewo zjechać mu z tego pasa wolno.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Rosa

Post autor: Rosa » 05 mar 2010, 9:20

Wyglada na to że te namalowane pasy będa jednak lepsze niż te na r Babka. Zobaczymy jak to będzie wygladało w praktyce, za jakiś tydzień sytuacja powinna sie juz ustabilizować.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 05 mar 2010, 10:56

A przystanek w kierunku Grochowskiej gdzie?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 mar 2010, 11:41

2 pasy i średnica wyspy >100 m? Ma szansę działać. (-o<
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 06 mar 2010, 4:50

zofey pisze:A przystanek w kierunku Grochowskiej gdzie?
Na Grochowskiej oznaczonej jako ... Płowiecka.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 mar 2010, 8:29

Na Płowieckiej. Zmiana nazwy ulic jest tuż przed Realem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

mozgow

Post autor: mozgow » 06 mar 2010, 18:58

Na Grochowskiej. Płowiecka kończy się na skrzyżowaniu z Kokoryczki.
Tak jest zarówno na zumi jak i w rzeczywistości (a przynajmniej tak pokazują tablice z nazwami ulic).
Glonojad pisze:2 pasy i średnica wyspy >100 m? Ma szansę działać. (-o<
Dzisiaj, przez chwilę, miałem okazję obserwować jak działa to rondo. Wydaje się że efekt jest co najmniej zadowalający, jednak dopiero w poniedziałek będzie można powiedzieć, czy brak sygnalizacji się sprawdza.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 06 mar 2010, 19:53

Po 13 na Marsa stało się od zjazdu z wiaduktu. Wjazd na rondo z lewego pasa stanowił spory problem. Trzeba było wjeżdżać między ciągle napływające samochody co mogło powodować niebezpieczne sytuacje.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

mozgow

Post autor: mozgow » 06 mar 2010, 20:51

Ja jechałem po 14 i Marsa była pusta aż do samego ronda, na rondzie też właściwie pusto. Jedynie od strony Grochowskiej było więcej samochodów.
Prawdopodobnie natężenie ruchu jest bardzo zmienne i stąd te różnice w obserwacjach.

Rosa

Post autor: Rosa » 06 mar 2010, 21:11

A czy wieczorem to rondo jest na tyle dobrze oświetlone że widac oznakowanie poziome?

ODPOWIEDZ