O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 18 sie 2011, 7:45

Glonojad pisze:Czy kierownikiem działu ds. informacji jest w KM p. A. Hitchcock?
Czego przepraszam? Pieśń przyszłości, niestety.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 sie 2011, 9:41

Znaczy się kto w takim razie zajmuje się informacją pasażerską w KM?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 sie 2011, 9:47

Sekcja Obsługi Podróżnych- dokładniej wszystkie komunikaty itp robi jeden człowiek pracujący oficjalnie na 8 godz.
Jakie dostaje informacje z Marketingu, telegramy PLK-i itp, takie robi komunikaty.
Informacje wizualne na taborze wgrywane są w sekcjach eksploatacji taboru - Grochów, Ochota itp.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 18 sie 2011, 22:14

Dziś w piętrusie widziałem naklejkę "Pamiętaj o podpisaniu swojej Warszawskiej Karty Miejskiej" #-o
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 18 sie 2011, 22:19

marian89mr pisze: Że to nie jest skm tylko KM i na tym odcinku są droższe, dodatkowo że zapłaciła 2 zł za wydanie biletu w pociągu (czego nie ma w skm) i na koniec, że życzę miłej podróży.
Skąd kierownik ma wiedzieć że pasażerka pomyliła przewoźników?

px33

Post autor: px33 » 18 sie 2011, 22:43

rufio198 pisze:dokładniej wszystkie komunikaty itp robi jeden człowiek pracujący oficjalnie na 8 godz.
Ile wy tam macie systemów i jak skomplikowane (obsługują rozkłady z czasami czy same trasy?), że potrzebny jest osobny człowiek na pełen etat? Przy wpisanych wszystkich trasach (co na dobrą sprawę powinien skonwertować producent SIP-u przy wdrożeniu, jeśli jest nowy) jedyną pracą powinny być uaktualnienia czyli nawet przy kilku niekompatybilnych systemach kwestia zrobienia modyfikacji, wyeksportowania pliku i wysłania na serwis żeby wgrali (wrzucili na serwer)

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 sie 2011, 23:16

Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś o jakim systemie informacji pisze- nie pisze o stronie internetowej ( bo w tej chwili nawet nie wiem kto za rozkłady na niej odpowiada ) tylko o komunikatach ze zmianami i rozkładach wiszących w gablotach na peronach. Ręcznie wypisywanych z telegramów.
Nawiasem mówiąc o takim SIP-ie jak jest w ciągu Al. Jerozolimskich to na kolei można pomarzyć póki co. Może będzie to realne jak na dobre ruszą GPS-y - choć osobiście w to wątpię. Z drugiej strony jeżeli miałby tak działać jak działa obecnie na Jerozolimskich to lepiej żeby go nie było.
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

px33

Post autor: px33 » 18 sie 2011, 23:20

Myślałem, że piszesz o systemach informacji wizualnej w pociągach (tablice, ekrany, gadaczka itp.).

Ale nie macie jakiegoś systemu obiegu dokumentów (choćby i opartego na mailach) żeby w takich sprawach wysyłać gotowe pdfy do wydrukowania?

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 sie 2011, 23:39

Obieg dokumentów to jest - tylko co z tego że przyjdą poprawki w pdf-ach, gotowe do wydrukowania, jak są przeważnie w nich błędy.
Zresztą żeby takie przyszły to jest cud - przeważnie przychodzą telegramy z PLK-i i trzeba je ,,obrabiać''

Jakie są systemy wizualnej informacji w pociągach nie wiem. Wiem że co jakiś czas przyjeżdżają fachowcy i wgrywają nowe relacji, ewentualnie poprawiają błędy już stwierdzone.
Dokładniejszych informacji na ten temat może Ci dostarczyć Fidzio - on lepiej się w tym orientuje.
A gadaczka w pociągach - to jest najnowsza wersja systemu mechanik/kierownik.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 18 sie 2011, 23:47

JotPeCet pisze:Dziś w piętrusie widziałem naklejkę "Pamiętaj o podpisaniu swojej Warszawskiej Karty Miejskiej" #-o
Pełno jest takich naklejek w KMowych kiblach :(

marian89mr

Post autor: marian89mr » 19 sie 2011, 0:01

Premo pisze:
marian89mr pisze: Że to nie jest skm tylko KM i na tym odcinku są droższe, dodatkowo że zapłaciła 2 zł za wydanie biletu w pociągu (czego nie ma w skm) i na koniec, że życzę miłej podróży.
Skąd kierownik ma wiedzieć że pasażerka pomyliła przewoźników?
Bo mówiła, że ostatnio płaciła za bilet 2,8 zł .... wszyscy dookoła się zorientowali, że pomyliła przewoźnika .... kierownik pewnie też .... ?

Awatar użytkownika
moonwalker

Post autor: moonwalker » 19 sie 2011, 9:05

Pytanie premia - czy taki twór jak Zegrzyk jeszcze funkcjonuje?

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 19 sie 2011, 9:12

marian89mr pisze: Bo mówiła, że ostatnio płaciła za bilet 2,8 zł .... wszyscy dookoła się zorientowali, że pomyliła przewoźnika .... kierownik pewnie też .... ?
2,8zł przed podwyżkami kosztował bilet jednorazowy na odległość 1-5km

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 19 sie 2011, 11:24

moonwalker pisze:Pytanie premia - czy taki twór jak Zegrzyk jeszcze funkcjonuje?
Odpowiedź premia - nie.
Jedynie S-9 do Wieliszewa dojeżdżają.

AAdamq

Post autor: AAdamq » 23 sie 2011, 15:48

Są zamknięcia na szlaku Pasieki - Ostrołęka i włos się jeży z powodu dbałosci o pasażerów przez dyżurnych ruchu PLK i kierowników pociągów z KM....
1. Chyba nie ma problemu z przyjeciem pociągu kończącego bieg przy peronie 1 na stacji w Pasiekach - blizej do aurtobusu. Jeśli pociąg skończył bieg przy peronie 2 to dyżurny nie powinien dostac premi przez co najmniej pół roku.
2. Jeśli pociąg skończył przy peronie 2 to obowiązkiem drużyny konduktorskiej jest zapewnienie przejscia przez tory w miejscu bezpiecznym (na końcu peronu), ale nie na przełaj przez tory tuż przy zatrzymanym taborze... przepisy BHP mówią coś innego.

ODPOWIEDZ