Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
pisanie za nieważne legitymacje uczniowskie z reguły jest dla kanara nieopłacalne. Jeśli widzi, że ma dzieciaka lat 15 który zapomniał legity, to nawet nie ma co pisać, bo w 99% i tak pójdzie odwołanie, a więc kasy z niego nie będzie. Prawda jest taka, że większość pkb ma to głęboko w dupsku, upierdliwi w tej kwestii bywają zawodowi, a już zupełnie inna bajką jest to, że regulaminy i standardy w HK mówią o spisaniu każdego pasażera, który nie ma biletu lub nie ma dokumentu ulgowego. Ja tam pisałem zawsze, nawet jeśli perfidnie było widać, że to uczeń - niech ztm ma te 14 zł, młody może się czegoś nauczy a zawsze jest też cień szansy, że się w 7dniach nie wyrobi
--
Oko za oko, kwit za dowód.
Oko za oko, kwit za dowód.
Ale masz ISIC wystawiony w PolsceWolfchen pisze:Na mojej jest napisane "Navy Academy", bez żadnego państwa...
Nawiasem mówiąc, to właśnie odnajdujemy ZTMowski bubel prawny. Uprawnieni do ulgi na podstawie ISIC są "Studenci i uczniowie zagranicznych szkół wyższych i średnich, nie dłużej niż do ukończenia 26. roku życia". Nie ma za to ani słowa o tym, w jakim kraju ten ISIC ma być wystawiony. Kontroler nie ma zaś żadnej możliwości sprawdzenia, czy dana osoba jest studentem szkoły polskiej czy zagranicznej.
noidea
- R-9 Chełmska
- fik
- Naczelne Chamidło
Ja zawsze proszę o legitymację szkoły zagranicznejAdam G. pisze: Kontroler nie ma zaś żadnej możliwości sprawdzenia, czy dana osoba jest studentem szkoły polskiej czy zagranicznej.
A czy student polskiej uczelni wyjeżdżający na Erasmusa jest jednocześnie studentem uczelni zagranicznej? ;->
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
Jeśli nie masz karty, bo ją zgubiłeś, to nikt Ci nie uzupełni nowej SWKM...rubeus pisze:słuchajcie jak to jest z wyrabianiem duplikatu zagubionej karty z ważnym kontraktem ?
duplikat będzie naładowany i gotowy do użytku ?
Poproś o wyrobienie nowej karty i poproś o kontrakt taki jaki potrzebujesz.
Pociągi...
Od tego jest SWKM, żeby możliwe było przeniesienie kontraktu.PiotrS pisze:Jeśli nie masz karty, bo ją zgubiłeś, to nikt Ci nie uzupełni nowej SWKM...
Idziesz, wyrabiasz duplikat, płacisz 10 złotych i adje.rubeus pisze:słuchajcie jak to jest z wyrabianiem duplikatu zagubionej karty z ważnym kontraktem ?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
Ano się idzie, wyrabia w jednym okienku a pani w drugim przenosi - ale papierkologi przy tym...Wolfchen pisze:Jak najbardziej można przekodować zawartość utraconej karty na nową.Idziesz, wyrabiasz duplikat, płacisz 10 złotych i adje.
Nic to. Ważne, że mogę się już po mieście poruszać - bo z mojego punktu widzenia straty 'biletu', jest problemem nr 1 w sytuacji utraty całego portfela.