I co teraz? Nawet według organizatora ta efemeryda przydaje się jak metro przestaje jeździć XDZ przyczyn technicznych linia metra M1 kursuje na odcinkach : Kabaty – Słodowiec i Słodowiec – Kabaty. Zamknięte zostały stacje : Młociny , Wawrzyszew i Stare Bielany. Na odcinkach Metro Młociny – Metro Słodowiec i Metro Słodowiec – Metro Młociny prosimy o korzystanie z autobusowej linii 156.
O stronach ZTM MZA i TW
-
- Kontakt:
Po co metro kursuje, jak wystarczy solówka na 156 raz na pół godziny. Halo, halo, widzę oszczędności. 

- ZielonyJamnik
No i bardzo dobrze. Niech się ludzie przekonują ilu kierowców ZTM, ma w gotowości 
Mkną po koleinach zielone jamniki... 

BTW. Czy ktoś wie/rozumie dlaczego strona ZTM zawsze i wszędzie odsyła do JakDojade, a nie np. do darmowego i opensource'owego OpenStreetMap?
Chciałem sprawdzić lokalizację przystanku Rakowiecka 02, kliknąłem na pinezkę po prawej:
https://www.wtp.waw.pl/rozklady-jazdy/? ... 1&wtp_lm=1
Odsyłając do JD ZTM tylko pompuje im kliki i wpływy z reklam...
Chciałem sprawdzić lokalizację przystanku Rakowiecka 02, kliknąłem na pinezkę po prawej:
https://www.wtp.waw.pl/rozklady-jazdy/? ... 1&wtp_lm=1
Odsyłając do JD ZTM tylko pompuje im kliki i wpływy z reklam...
Podejrzewam, że chodzi o wyświetlanie tablicy odjazdów i możliwość skorzystania z pinezki jako punktu początkowego/końcowego podróży. I to rozwiązanie (jeszcze gdyby poprawnie działało) wolę o wiele bardziej niż statyczne wyświetlanie w OSM.
Bardziej zastanawia mnie fakt, że ZTM od wielu lat nie potrafi samemu stworzyć narzędzia (aplikacji) do planowania podróży. Bardzo chętnie zobaczyłbym u nas coś na wzór BudapestGO.
Bardziej zastanawia mnie fakt, że ZTM od wielu lat nie potrafi samemu stworzyć narzędzia (aplikacji) do planowania podróży. Bardzo chętnie zobaczyłbym u nas coś na wzór BudapestGO.
Za napisanie i utrzymanie aplikacji trzeba płacić i jeszcze zbierać cięgi że coś pokazało się nie tak.
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Na poprzedniej stronie ZTM była wyszukiwarka połączeń, która nie przekierowywała do żadnej innej strony typu Jakdojade. Z tego co pamiętam, to chyba działało to całkiem dobrze.
Nic takiego nie powstanie. Raz, że nie ma woli, dwa że już kiedyś wydano morze pieniędzy na inną wyszukiwarkę.
Nikomu to nie przeszkadza.
Nawet jeśli, to dogadanie się z jakdojade i zamieszczenie odnośnika do ich aplikacji w 100% wypełniłoby ten obowiązek.
I tak jeśli chodzi o pojazdy WTP jest jakby luksusowo. Udostępniono sygnał GPS który wykorzystuje multum aplikacji. A takie KM łaskawie ujawniły typ taboru w pliku pdf, bo pewnie nie nadążali z odpisywaniem i zarzutami że tylko starocie kursują, a sygnału GPS z pociągów za Chiny Ludowe nie ujawnią. Więc nie narzekacie że ZTM nie ma własnej aplikacji.
Ale jest nawet na forum wątek „Wyszukiwarka połączeń oszukuje”. Trochę to było chałupniczo robione, też z chałupniczym utrzymaniem i supportem.Krzysztof_J pisze: ↑28 sie 2023, 10:20Na poprzedniej stronie ZTM była wyszukiwarka połączeń, która nie przekierowywała do żadnej innej strony typu Jakdojade. Z tego co pamiętam, to chyba działało to całkiem dobrze.
Ogólnie pewnie można by kupić Hafas i wrzucić w niego dane WTP (gdzieś już były próby, wydaje mi się). Google też coś takiego umie - są zatem narzędzia, które to robią. Kwestia może większej adaptacji i lepszej integracji JakDojade.
ŁK
A w swojej apce jak pobierają pozycję? Może da się podejrzeć ich apiPaweł D. pisze: ↑28 sie 2023, 11:50I tak jeśli chodzi o pojazdy WTP jest jakby luksusowo. Udostępniono sygnał GPS który wykorzystuje multum aplikacji. A takie KM łaskawie ujawniły typ taboru w pliku pdf, bo pewnie nie nadążali z odpisywaniem i zarzutami że tylko starocie kursują, a sygnału GPS z pociągów za Chiny Ludowe nie ujawnią. Więc nie narzekacie że ZTM nie ma własnej aplikacji.

ŁK
Ha, pewnie to ściśle tajne. Ze dwa lata temu wyłączyli na www. A do wewnętrznego systemu to dostępu nie mam.