Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 22 lis 2013, 15:57

No ładnie. Ale parę tysięcy ludzi na Zaciszu zostaje bez autobusu i 512 mocno dubluje 111.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 22 lis 2013, 16:39

winnux8 pisze:To przy okazji numer zmieńmy ;)
Po co kolejne koszty?
emyl pisze:171 do podbicia? IMHO Szkoda topić brygady na zakrętach w Śródmieściu.
Brygad się akurat nie topi, jedynie dodatki się ucałodziennia.
emyl pisze:Obecna trasa 190 jest chyba jednak optymalna. To znaczy najlepsza nie jest, o czym świadczy fakt przemieszczania się po mieście stadnie i często w pół taktu, ale lepiej raczej się nie da. Można najwyżej pracować nad udrażnianiem konkretnych odcinków, co przecież i tak czynić należy.
Tak jak napisałem - 190 pracuje najlepiej na wschodnim odcinku, dlatego bardziej bym po prostu skupił ją tutaj.
ashir pisze:To może już lepiej jako 360. :wink: I będzie cała rodzina. :D
Nie, nie ma co mnożyć oznaczeń, poza tym wtedy to będzie lepiej wyglądać w rozkładzie.
ashir pisze:A co w zamian na Powstańców Śląskich, Człuchowskiej i Lazurowej? :-k
105, 109 i tramwaje.
ashir pisze:3 brygady? :shock: Panie, miej litość przy obiegu 30 minut już teraz prawie się jeździ w kółko.
Po co przerwy na linii, gdzie czas pracy wynosi raptem 3 godziny?
ashir pisze:A taka linia to po co? I skąd się wzięło tyle brygad, a może jednak start z Zacisza? :>
Chodziło o Zacisze.
emyl pisze:W większości sensownych systemów się od tego odchodzi, bo założenie jest takie, że autobusy mają czytelne wyświetlacze, a ludzie umieją czytać.
Wystarczyłoby nauczyć się programować wyświetlacze tak, aby albo numer linii był w negatywnie albo kraniec.
person pisze:Nie ma skrętu z Andersa w Anielewicza. Powrót na Solidarności przez JPII zawsze następuje przez Nowolipki.
Chodziło mi oczywiście o Nowolipki.
Matrix2441 pisze:No ładnie. Ale parę tysięcy ludzi na Zaciszu zostaje bez autobusu i 512 mocno dubluje 111.
Zwykła pomyłka - chodziło o Zacisze. BTW, kilka tysięcy? Nie przesadzajmy.

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 22 lis 2013, 18:29

No ja dobrze zjeździłem Zacisze i orientuję się jaka tam jest gęstość zabudowy, a ponadto niestety domków, bloczków ciągle przybywa.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 22 lis 2013, 19:04

Matrix2441 pisze:No ja dobrze zjeździłem Zacisze i orientuję się jaka tam jest gęstość zabudowy, a ponadto niestety domków, bloczków ciągle przybywa.
Zadziwia mnie jak to się tam wszystko mieści...
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

ashir

Post autor: ashir » 22 lis 2013, 20:35

Domas pisze:Nie, nie ma co mnożyć oznaczeń, poza tym wtedy to będzie lepiej wyglądać w rozkładzie.
Jak najbardziej ma sens, skoro (w dodatku) trasa się różni od trasy podstawowej 160. :)
Domas pisze:105, 109 i tramwaje.
Gdzie tam masz 109? A 105 to tylko na Lazurowej jest, a tramwaje tylko na Powstańców Śląskich. Przykłady kompletnie nietrafione, już bardziej bym zrozumiał jakbyś podał 112 i 189, ale potok na tej trasie jest zbyt wysoki, żeby można było tak po prostu wyciąć 190 bez żadnej rekompensaty. Byłoby to przegięciem, a przecież twierdziłeś, że ZTM takich rzeczy nie robi. (-( W dodatku nie rozumiem z jakiej okazji Torwar jeszcze częstszą linię ma dostać, przecież tam nie ma takiego zapotrzebowania?
Domas pisze:Po co przerwy na linii, gdzie czas pracy wynosi raptem 3 godziny?
Chyba nie zdajesz sobie sprawy, że 22-23 minuty to jazda na styk, tym bardziej, że z powrotem jest jazda na około. :wink:

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 22 lis 2013, 22:06

Matrix2441 pisze:No ja dobrze zjeździłem Zacisze i orientuję się jaka tam jest gęstość zabudowy, a ponadto niestety domków, bloczków ciągle przybywa.
Hm... sprawdziłem, faktycznie trochę tego jest, ale nadal mają tam m.in. 120, ale mimo wszystko 512 bym na razie zostawił.
ashir pisze:Jak najbardziej ma sens, skoro (w dodatku) trasa się różni od trasy podstawowej 160. :)
Nie ma sensu, bo na odcinku od Metra Ratusz Arsenał do Kina Femina odbywał by się po prostu bez pasażerów.
ashir pisze:Gdzie tam masz 109? A 105 to tylko na Lazurowej jest, a tramwaje tylko na Powstańców Śląskich. Przykłady kompletnie nietrafione, już bardziej bym zrozumiał jakbyś podał 112 i 189, ale potok na tej trasie jest zbyt wysoki, żeby można było tak po prostu wyciąć 190 bez żadnej rekompensaty. Byłoby to przegięciem, a przecież twierdziłeś, że ZTM takich rzeczy nie robi. (-(
109 i wzmocnione 171 zastępowałoby 190 na odcinku od Śródmieścia do Bemowa-Ratusz, zaś na pozostałych odcinkach cały czas jest 105, 112, 189 i tramwaje.
ashir pisze:W dodatku nie rozumiem z jakiej okazji Torwar jeszcze częstszą linię ma dostać, przecież tam nie ma takiego zapotrzebowania?
Idąc Twoim tokiem myślenia na Torwarze 171 powinno jeździć co 20 minut, bo nie ma na to potoku. Odpowiedź masz wyżej - nie będziemy kombinować z trasą tej linii, a jedynie podbijemy jej częstotliwość, żeby na odcinku śródmiejsko-wolsko-bemowskim zastąpiło 190.
ashir pisze:Chyba nie zdajesz sobie sprawy, że 22-23 minuty to jazda na styk, tym bardziej, że z powrotem jest jazda na około. :wink:
To można dołożyć jedną brygadę, co za problem...

ashir

Post autor: ashir » 22 lis 2013, 22:22

Domas pisze:Nie ma sensu, bo na odcinku od Metra Ratusz Arsenał do Kina Femina odbywał by się po prostu bez pasażerów.
Czemu? Dawne 360 zaliczało napotkane przystanki, a do samego przystanku Kino Femina, może by ktoś chciał jednak dojechać.
Domas pisze:109 i wzmocnione 171 zastępowałoby 190 na odcinku od Śródmieścia do Bemowa-Ratusz, zaś na pozostałych odcinkach cały czas jest 105, 112, 189 i tramwaje.
A ja nic nie pisałem o odcinku Pl. Bankowy - Bemowo-Ratusz, bo z uwagą przeczytałem projekt. Natomiast na trasie: Bemowo-Ratusz - Powstańców Śląskich - Człuchowska - Lazurowa - Górczewska - Os. Górczewska nie można od tak odjąć sobie od 6 do 10 kursów na godzinę. Tym bardziej, że ci ludzie jednak nie wsiadają na Bemowie-Ratusz, a jadą już wcześniej 190, czyli niepotrzebnie musieliby się przesiadać. A ta grupa osób wcale taka mała nie jest...
Domas pisze:Idąc Twoim tokiem myślenia na Torwarze 171 powinno jeździć co 20 minut, bo nie ma na to potoku. Odpowiedź masz wyżej - nie będziemy kombinować z trasą tej linii, a jedynie podbijemy jej częstotliwość, żeby na odcinku śródmiejsko-wolsko-bemowskim zastąpiło 190.
Ale tam jest potok więksy niż co 20 minut, ale nie na co 7,5 minuty przez cały dzień. Autobusy jeździłyby bez sensu na długim odcinku, a dla Nowego Bemowa też niepotrzebny prezent. No w międzyszczycie to tam raczej 171 nie jeździ przepełnione?
Domas pisze:To można dołożyć jedną brygadę, co za problem...
To chyba powinnieneś wiedzieć jak wygląda sytuacja na tej linii, skoro się bierzesz za zmiany? No różnica jednak jest, skoro do tej pory upierałeś się, że 3 brygady przy częstotliwości 7,5 minuty jak najbardziej będą w porządku.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 23 lis 2013, 18:05

Dominik, nie grzeb w 190, zaklinam cię. Dobrze wiesz, że to jedna z najlepszych (obiektywnie) linii w mieście. A poza samym jej wykorzystaniem, weź jeszcze pod uwagę, że wymiany pasażerskie jasno wskazują na potrzebę zachowania bezpośredniego połączenia Woli (Górczewskiej) z Pragą. O połączeniu z Markami, które ze względu na swą ofertę są kompleksem unikatowym, nie wspomnę.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 24 lis 2013, 22:22

ashir pisze:[...]
Ale kilka osób już Ci pisało, że mnożenie oznaczeń nie ma najmniejszego sensu, bo robi się tylko niepotrzebny bałagan. 171 miałoby być wzmocnione do 7-8 minut ze względu właśnie na skrócenie 190, a bawienie się w warianty typu Nowe Bemowo - Plac Trzech Krzyży lub Torwar nie miałoby najmniejszego sensu i uważam, że po prostu wzmocniłoby się tą linię (171) na całej trasie. Kolejna sprawa to 460 - zawsze można odpuścić w ogóle tą linię i zrobić kursy na 160 na trasie Szwedzka - Metro Ratusz Arsenał z postojem / zawrotką pod zajezdnią, wtedy częstotliwość na tym odcinku wynosiłaby w porannym szczycie około 3-4 minuty (!).
emyl pisze:Dominik, nie grzeb w 190, zaklinam cię. Dobrze wiesz, że to jedna z najlepszych (obiektywnie) linii w mieście. A poza samym jej wykorzystaniem, weź jeszcze pod uwagę, że wymiany pasażerskie jasno wskazują na potrzebę zachowania bezpośredniego połączenia Woli (Górczewskiej) z Pragą. O połączeniu z Markami, które ze względu na swą ofertę są kompleksem unikatowym, nie wspomnę.
Okej, ale z całego projektu uważam, że przynajmniej 160 powinno się zmienić i to w trybie natychmiastowym.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 24 lis 2013, 23:18

Domas pisze:Kolejna sprawa to 460 - zawsze można odpuścić w ogóle tą linię i zrobić kursy na 160 na trasie Szwedzka - Metro Ratusz Arsenał z postojem / zawrotką pod zajezdnią, wtedy częstotliwość na tym odcinku wynosiłaby w porannym szczycie około 3-4 minuty (!).
460 powinno jako pierwsza rzecz lecieć do likwidacji.
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

ashir

Post autor: ashir » 25 lis 2013, 7:07

Domas pisze:Ale kilka osób już Ci pisało, że mnożenie oznaczeń nie ma najmniejszego sensu, bo robi się tylko niepotrzebny bałagan. 171 miałoby być wzmocnione do 7-8 minut ze względu właśnie na skrócenie 190, a bawienie się w warianty typu Nowe Bemowo - Plac Trzech Krzyży lub Torwar nie miałoby najmniejszego sensu i uważam, że po prostu wzmocniłoby się tą linię (171) na całej trasie. Kolejna sprawa to 460 - zawsze można odpuścić w ogóle tą linię i zrobić kursy na 160 na trasie Szwedzka - Metro Ratusz Arsenał z postojem / zawrotką pod zajezdnią, wtedy częstotliwość na tym odcinku wynosiłaby w porannym szczycie około 3-4 minuty (!).
To właśnie kursy wariantowe wprowadzają bałagan, bo trzeba pamiętać o wszystkich możliwych wariantach linii. Dla mnie im więcej w rozkładzie jest literek, im więcej linia ma podjazdów, objazdów, kursów skróconych czy zjazdów do zajezdni to tym rozkład jest ciekawszy, tylko nie wiem czy inni pasażerowie lubią rozkłady PKSowe? :) Nadal nie wiem dlaczego takie kursy miałaby nie stawać na Muranowie? Tam też ludzie mieszkają/pracują. A zamiast 171 bardziej sensownie jest wzmocnienie 190 na pełnej trasie, bo inaczej i tak coś śladem 190 od Bemowa-Ratusz do Os. Górczewska trzeba by było puścić. Chyba łatwiej pokombinować co zrobić z 171? :-k

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 25 lis 2013, 10:19

ashir pisze:To właśnie kursy wariantowe wprowadzają bałagan, bo trzeba pamiętać o wszystkich możliwych wariantach linii. Osobiście dla mnie to tym więcej w rozkładzie jest literek, tym więcej linia ma podjazdów, objazdów, kursów skróconych czy zjazdów do zajezdni to rozkład jest ciekawszy, tylko nie wiem czy inni pasażerowie lubią rozkłady PKSowe? :) Nadal nie wiem dlaczego takie kursy miałaby nie stawać na Muranowie? Tam też ludzie mieszkają/pracują. A zamiast 171 bardziej sensownie jest wzmocnienie 190 na pełnej trasie, bo inaczej i tak coś śladem 190 od Bemowa-Ratusz do Os. Górczewska trzeba by było puścić. Chyba łatwiej pokombinować co zrobić z 171? :-k
W tym przypadku będą dwa warianty w rozkładzie dla pasażerów: na trasie z Targówka kurs skrócony do MRA, a z Dw. Centralnego / Metra Ratusz Arsenał kursy skrócone do Szwedzkiej, czyli po jednym w każdym kierunku. W przypadku zostawienia 190 przy 171 już nie ma co kombinować.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 25 lis 2013, 23:49

ashir pisze:Osobiście dla mnie to tym więcej w rozkładzie jest literek, tym więcej linia ma podjazdów, objazdów, kursów skróconych czy zjazdów do zajezdni to rozkład jest ciekawszy, tylko nie wiem czy inni pasażerowie lubią rozkłady PKSowe? :)
Ciekawe to jest dopiero to... "zdanie". A w szczególności konstrukcja użyta na ciopątku.

ashir

Post autor: ashir » 26 lis 2013, 15:10

Poprawiłem, to teraz możesz się ustosunkować do mojej wypowiedzi? :)

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 27 lis 2013, 19:24

Nadal jest źle. Poprawna forma to: "im" + [fakty] + "," + "tym" + [opinia].
Po pierwsze tutaj wcale nie występuje żadne zatrzęsienie wariantów, po prostu funkcjonują kursy skrócone jednego typu na kierunek (ewentualnych zjazdów wieczornych nie liczę).
Po drugie, na miłość boską, ilość miejsca w gablotach jest ograniczona.
Po trzecie, szkoda papieru.
Po czwarte, ilość linii (tarczek) na przystanku sugeruje możliwość dostania się w każdy możliwy zakątek miasta bezpośrednio. To dopiero wprowadza w błąd (tutaj też pojawia się czasami argument o braku miejsca).
Po piąte, jeśli ludzie jednak nie umieją czytać, to pora ich nauczyć. Nie możemy w tym kraju wiecznie zakładać, że ludzie to idioci, bo niedługo zaczniemy łupać autobusy z kamienia...

W każdym normalnym systemie dąży się do ujednolicenia oznaczeń oraz redukcji ilości linii. Chyba nie robią tego bez powodu, no nie?

Wystarczy?

ODPOWIEDZ