Aplikacje oparte o dane udostępnione przez m.st. Warszawa
Jak rozkłady przychodzą 12 godzin przed wejściem w życie, to takie bywają efekty uboczne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Jak zawsze wszystko na ostatnią chwilę. 
Ale to zastanawiające, że jak linia zmienia rozkład czy trasę to odbywa się to bez problemów. Jak się pojawia nowa linia czy trasa, to wszystko się sypie. Ktoś te dane ręcznie przepisuje czy co?
Zakres zmian czy jej przyczyna nie ma wprost na to przełożenia. Jest kwestia objętości danych (tu poszło dobre pół sieci) i wyprzedzenia publikacji.
Z 11 też był problem, a chyba aż tak plików nie powiększyła. Wygląda jakby to było zgrywane na dyskietki 1'44 i ktoś musiał to wgrać na kilka serwerów. Mamy XXI wiek, to chyba nie tak powinno wyglądać.
Nie znasz implementacji procesu publikacji rozkładów do takiej paczki, ja w sumie też. Mogę się co najwyżej domyślać, że ilość zmienianych linii wpływa na ilość nowych danych, które ona posiada, czyli np. wszystkie odjazdy we wszystkie dni tygodnia, trasa, warianty. Wystarczy spojrzeć, jak wyglądają takie pliki RA, by sobie uzmysłowić ile tego jest, żeby było możliwe do łatwego wykorzystania w aplikacjach.
Skoro wieczorem rozkłady były na serwerze ZTM to znaczy, że były gotowe chociaż 3 dni do przodu, do 31.10 włącznie. Skoro mowa o wyprzedzeniu publikacji, znaczy że muszą podlegać czasochłonnej obróbce. Więc albo robią to skrypty na wolnym serwerze albo czynnik ludzki.
Na ile rozumiem, działa to zerojedynkowo. Masz wszystko albo nic.
W mobile MPK nadal nie ma RJ 14, 16
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
I co ciekawe Mmpk ściągnął aktualizację paru linii cmentarnych, a tramwajów w ogóle nie ruszył.
Czyli dalej nie mam nic.
Czyli dalej nie mam nic.
Cześć wszystkim!
Próbuję ustalić wpływ korków na ul. Wilanowskiej na czas przejazdu autobusów na trasie od Wilanowa do Metra Wilanowska i dalej do Wołoskiej. Wiem, że można ściągnąć dane o położeniu autobusów z miejskiego API, ale widzę, że są tu osoby, które mają już ściągnięte archiwalne dane. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł się podzielić takimi danymi za okres tygodnia albo dwóch w 2023 lub 2024 roku poza wakacjami akademickimi lub feriami dla linii: E-2, 116, 139, 164, 165, 200, 217, 218, 251, 317, 339 oraz 519 (wybrane z tych linii też będą okej, jeśli ktoś nie ma pełnego archiwum).
Na podstawie tych danych chcę ocenić potencjalną użyteczność buspasa na Wilanowskiej i czas przejazdu potencjalnej szybkiej linii autobusowej z Wilanowa do Mordoru.
Jeśli ktoś może pomóc, poproszę o wiadomość. Wielkie dzięki
Próbuję ustalić wpływ korków na ul. Wilanowskiej na czas przejazdu autobusów na trasie od Wilanowa do Metra Wilanowska i dalej do Wołoskiej. Wiem, że można ściągnąć dane o położeniu autobusów z miejskiego API, ale widzę, że są tu osoby, które mają już ściągnięte archiwalne dane. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł się podzielić takimi danymi za okres tygodnia albo dwóch w 2023 lub 2024 roku poza wakacjami akademickimi lub feriami dla linii: E-2, 116, 139, 164, 165, 200, 217, 218, 251, 317, 339 oraz 519 (wybrane z tych linii też będą okej, jeśli ktoś nie ma pełnego archiwum).
Na podstawie tych danych chcę ocenić potencjalną użyteczność buspasa na Wilanowskiej i czas przejazdu potencjalnej szybkiej linii autobusowej z Wilanowa do Mordoru.
Jeśli ktoś może pomóc, poproszę o wiadomość. Wielkie dzięki
-
Matt Cubis
Po otwarciu POW na al. Wilanowskiej w zasadzie hula wiatr (na Dolinie Służewieckiej można być 3-4 minuty przed czasem). Jedyne opóźnienia wynikają z zamkniętego skrzyżowania al. Wilanowskiej z Sobieskiego, na którym i tak nie ma możliwości wyznaczenia buspasa w tym momencie.
-
Konied Makevski
Czy wiadomo, od czego uzależnione jest wstrzymanie pokazywania rozkładów brygadowych w czynaczas? I ewentualnie kiedy ta funkcjonalność zostanie przywrócona?
Jutro będzie, ale są braki w danych od UM
-
Konied Makevski
O, to super! Wszystkie, łącznie z 14 i 16?