Demony przeszĹoĹci i skrzeczÄ ca rzeczywistoĹÄ
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja o cukierku, a nie o oleju rycynowym... 
Jeśli założysz, że za wszelką cenę chcesz uniknąć rycyny, to musisz być świadomy, że równocześnie pozbawiasz się wszelkich szans na cukierka. Takiego prawdziwego, słodkiego cukierka.

Jeśli założysz, że za wszelką cenę chcesz uniknąć rycyny, to musisz być świadomy, że równocześnie pozbawiasz się wszelkich szans na cukierka. Takiego prawdziwego, słodkiego cukierka.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- MeWa
- Cukiereczek
Jeśli człowiek jest z czymś utożsamiany, a zarazem sam się z tym silnie identyfikuje, to jak można nie musieć świecić oczami za nieswoje grzechy, jeśli samemu dołożyło się wszelkich starań, by wszystko było ok? I jak w tej sytuacji pogodzić się z tym, że ktoś inny nawalił i że nie wyszło?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Po prostu pogodzić się. Ja ostatnio mam znacznie więcej okazji do takiego świecenia i jakoś żyję - choć rzeczywiście nieraz bywa to frustrujące...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
-
- Kontakt:
Smutna refleksja: X jest dobrym specjalistą w swojej dziedzinie. Pracuje "na państwowym" na kierowniczym stanowisku. Ma czterdzieści kilka lat. Jest człowiekiem inteligentnym, lecz podejmuje błędne decyzje w wyniku różnego rodzaju nacisków politycznych. Podejmuje też dobre.
Pytanie moralne: czy lepiej podejmować różne w skutkach decyzje (i dobre, i złe) z pełną świadomością złych skutków złych decyzji- jednocześnie mając nadzieję, ze tych dobrych będzie wiecej? Czy też podejmować tylko takie decyzje, które z naszego punktu widzenia są dobre (i narazić się)?
Jako dwudziestokilkulatek na kierowniczym stanowisku (na państwowy) poprzysiągłem sobie, że nie podejmę zadnej decyzji będacej niezgodna z moim przekonaniem o jej słuszności. I tak myślę- czy za te kilkanaście lat mój pogląd się zmieni czy nie?
Póki co nie przejechałem sie zbyt mocno na swojej nieprzejednanej postawie, ale wiem jednocześnie ze gdybym lawirował zyskałbym więcej- ale stracił szacunek wobec samego siebie.
Pytanie moralne: czy lepiej podejmować różne w skutkach decyzje (i dobre, i złe) z pełną świadomością złych skutków złych decyzji- jednocześnie mając nadzieję, ze tych dobrych będzie wiecej? Czy też podejmować tylko takie decyzje, które z naszego punktu widzenia są dobre (i narazić się)?
Jako dwudziestokilkulatek na kierowniczym stanowisku (na państwowy) poprzysiągłem sobie, że nie podejmę zadnej decyzji będacej niezgodna z moim przekonaniem o jej słuszności. I tak myślę- czy za te kilkanaście lat mój pogląd się zmieni czy nie?
Póki co nie przejechałem sie zbyt mocno na swojej nieprzejednanej postawie, ale wiem jednocześnie ze gdybym lawirował zyskałbym więcej- ale stracił szacunek wobec samego siebie.
Całuję Was w Wasze małe serduszka.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jest jeszcze druga strona medalu - pragmatyzm. Jeśli nie podejmie złej decyzji X, to zastąpi go Y, który ją podejmie. Zysk moralny dla X niewątpliwy, ale efekt ten sam - zapadła zła decyzja. Dla mnie to nie jest proste - czasem lepiej ratować, co się da... 

Wcześniej jakoś nie zwróciłem na to większej uwagi, a teraz dopiero po pewnych przejściach i doświadczeniach widzę jak bardzo mądre są to słowa. Ma to duże znaczenie w relacjach między ludźmi na różnych płaszczyznach i mogłoby posłużyć jako motto, którym należy się kierować. Jako, że wątek jest dość uniwersalnie zatytułowany pozwolę sobie postawić takie pytanie: czy jest jakieś wyjście z sytuacji, kiedy jedno uważa, że nic nas nie dzieli, a drugie, że (już) nic nas nie łączySzamot pisze:...życzyłbym sobie i wszystkim przede wszystkim akceptacji tego co dzieli i koncentracji na tym co łączy

- ZaciszaniN
- Kontakt:
Tak - iść spaćTOMEK pisze:czy jest jakieś wyjście z sytuacji, kiedy jedno uważa, że nic nas nie dzieli, a drugie, że (już) nic nas nie łączy

Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dostosować się. Tu nie ma sensu nic robić na siłę...
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Jak dla mnie, to to działa w jedną stronę. Ta osoba, która uważa, że nic nie dzieli nie przekona drugiej na pewno. Ta która uważa, że nic już nie łączy może przekonać tę drugą osobę... I to bardzo boleśnie. Na miejscu tej osoby nie czekałbym żeby się przekonać jak bolesne może być to przekonanie. Game over.TOMEK pisze:czy jest jakieś wyjście z sytuacji, kiedy jedno uważa, że nic nas nie dzieli, a drugie, że (już) nic nas nie łączy