Tereny pod zabudowę
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- vernalisadonis
We Wrocławiu jak została sprzedana zajezdnia autobusowa przy ulicy Grabiszyńskiej, to postawili bloki, a została hala w której znajduje się Centrum Historii Zajezdnia.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wydaje mi się, że po Zajezdni Inflancka w Warszawie nic nie zostało.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Trochę inne czasy były chyba, teraz jest moda na mieszanie tradycji z nowoczesnościąKwZ pisze:Wydaje mi się, że po Zajezdni Inflancka w Warszawie nic nie zostało.
ŁK
W dzisiejszym artykule w Wyborczej, możemy dowiedzieć się, że firma deweloperska Atrium ma zamiar zburzyć CH Reduta, CH King Cross oraz CH Targówek by na ich miejscach zbudować osiedla.
Reduta i King Cross to rozumiem, ale Targówek? Czy oni tam nie robili właśnie jakiegoś remontu?
ŁK
Był, widocznie już się zamortyzował.
Z punktu widzenia miasta - co jest większym generatorem ruchu? Centrum handlowe czy osiedle?
Wydaje mi się, że centrum, a zatem że z punktu widzenia miasta opłacałoby się zachęcić do zachowania go bliżej środka miasta, aby nie wydłużać podróży ludzi.
Wydaje mi się, że centrum, a zatem że z punktu widzenia miasta opłacałoby się zachęcić do zachowania go bliżej środka miasta, aby nie wydłużać podróży ludzi.
Patrząc na tendencje chociażby w USA, to internet zabija centra handlowe i prawdopodobnie to dopiero pierwsze zamknięcia. Takie kolosy jak Złote Tarasy, czy GalMok pewnie przetrwają. Ale takie BlueCity, Centrum Ursynów, Land, Klif, Ken Center mogą nie przetrwać.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Chodzenie do centrum handlowego jest już niepopularne. Najprostsze zakupy robi się we wszechobecnych dyskontach, ich nie brakuje na każdym osiedlu, więc po co jechać specjalnie do molocha i się męczyć?
Już jakiś czas temu ogłoszono, że Land idzie do wyburzenia:
https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artyk ... -wyburzone
(uwaga! artykuł bez Paywalla!)
W dzisiejszym tekście o planach Atrium:
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7 ... cross.html
(uwaga! artykuł zzzzzzzzzzz Paywallem!)
możemy przeczytać, że jeden fetysz zastąpi inny:
" Mam wrażenie, że boom na wielkopowierzchniowe obiekty stricte handlowe już minął."
(...)
"Myślimy o mieszkaniach na wynajem,"
I tak to się kręci. Od fetyszu, do fetyszu.
Nawiasem mówiąc mieszkania w miejscu Reduty... Piękne otoczenie, piękny ściek. Nic, tylko zamieszkać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No, nie do końca. Na to trzeba patrzeć w ujęciu urbanistycznym. Wstawienie osiedla w środek monokultury biurowej gwarantuje, że sporo korposzczurów tam zamieszka, wycinając część podróży niepieszych z systemu. Z drugiej strony, rozbudowa dowolnej monokultury o znów to samo, problemy komunikacyjne nasili.
Przy czym centra handlowe są stosunkowo przyzwoite o tyle, że najmniej uzależnione od systemu zmianowego: pracują większość dnia (choć najsilniejszy ruch jest po poludniu) i dwukierunkowo.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
No i osiedle w miejscu Reduty będzie miało swoją stację WKD, dojazd do Śródmieścia w 10 minut bez ściemy to jest dobry towar, patrząc na korki w okolicach Zachodniego, na Niemcewicza i na Wawelskiej.
Tylko żeby się mieścili do tego WKD 
- a/p TALENT
Oby powstała normalna tkanka miejska a nie enklawy na wzór badziewia urbanistycznego z rejonu ul. Jana Kazimierza.
Idiokracja nas otacza
Wystarczy żeby było słońce przez 2h dziennie. Blok na bloku będzie.a/p TALENT pisze: ↑05 wrz 2021, 13:11Oby powstała normalna tkanka miejska a nie enklawy na wzór badziewia urbanistycznego z rejonu ul. Jana Kazimierza.