geograf_OSU pisze:Zalezy co sie rozumie przez duble. Zgoda, ze takie linie jak 505 czy 192 byly dublami tramwajow na Pulawskiej i Woloskiej, czy bardzo dawno temu H/101 na Krakowskiej. Tylko ze na tych liniach ludzie "zaglosowali" nogami, czyli wozy tych linii byly slabo zapelnione. Jednak nie wszedzie tak jest chocby 517 czy 521.
To ja jeszcze sprecyzuję swój punkt widzenia: innym prawidłom podlegają linie przez centrum, innym obwodowe. Na wielu spośród tych pierwszych mamy do czynienia ze znacznymi wymianami w centrum, a dodatkowo ze znaczną różnicą przewozów w potoku i przeciwpotoku. To powoduje, że spokojnie można je rozcinać z korzyścią dla regularności kursowania, a zarazem bez utraty potoku. Oczywiście w tej kategorii są też linie o znacznym tranzycie przez centrum lub potokach docentrycznych na jakimś odcinku nakładających się - i one dobrze funkcjonują w całości (dlatego nie jestem zwolennikiem dzielenia 517).
Natomiast z obwodami jest inaczej:
1)
każde skrócenie lub rozcięcie powoduje spadek potoku - część pasażerów będzie wolała pojechać bezpośrednio, mimo że przez centrum
2) pasażerów w centrum jest dosyć, więc dobrze jest podróżujących między dzielnicami obwodowymi przekierowywać na obwód, zostawiając lepsze warunki dla tych, którzy zdążają stricte do centrum; a zachęcić do podróżowania liniami obwodowymi można tylko poprzez dobrą ofertę - linie częste i długie; mogę sobie wyobrazić zastąpienie 189 częstymi liniami Cm. Wolski - Okęcie, Okęcie - Wilanowska, Bokserska - SGGW i Służew - Sadyba, mogłyby one mieć nawet i podaż większą od 189 - ale wtedy to do 517 i 501 byście nie wsiedli
3) obwody mają znacznie bardziej wyrównane potoki w obie strony, więc tym mniej przemawia za ich dzieleniem - nic tu się po prostu nie zaoszczędzi.
A przegubów to ja bym szukał na 182, a nie na 401...
[ Dodano: 2008-07-11, 17:34 ]
Jeszcze na konkrecie: 189 ma napełnienie głównie między Służewiem, a PKP Włochy - i tam są bardzo duże wymiany. Według waszego punktu widzenia (oraz obiektywnie występujących napełnień) sensowne byłoby utworzenie takiej właśnie linii, zaś odcinki Jelonki - Włochy oraz Sadyba - Służew powinny być obsługiwane liniami nieco słabszymi. Zgadujemy, co by się wtedy działo w 501?