Niepotrzebne przystanki

Moderator: Wiliam

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 04 lut 2008, 10:10

Lipa pisze:
Lukasz436 pisze:CM. BRÓDNOWSKI (jest 127).
CZY TY ORIENTUJESZ SIĘ ILE LUDZI JEŹDZI W WEEKENDY NA CM BRÓDNOWSKI?
I KAŻESZ WSZYSTKIM CZEKAĆ I GNIEŚĆ SIĘ W 127? A CIEKAWE JAK DOJADĄ DO CMENTARZA Z METRA DW.GDAŃSKI? TAM NIE MA 127 :!:
Ja myślę, że kolega Łukasz436 w ogóle nie zna tamtych rejonów jak daje takie propozycje, a zobaczył w necie wykaz przystanków, albo raz się przejechał 527 i analogicznie uznał, że to samo trzeba zrobić dla 500.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 lut 2008, 10:14

Lipa pisze:A CIEKAWE JAK DOJADĄ DO CMENTARZA Z METRA DW.GDAŃSKI? TAM NIE MA 127
A tym po co Starzyniak? Tak samo tramwajem dojadą do Żaby, tam się mogą przesiąść także w 169.

I nie krzycz (-X
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Lipa

Post autor: Lipa » 04 lut 2008, 10:49

Bastian pisze:
Lipa pisze:A CIEKAWE JAK DOJADĄ DO CMENTARZA Z METRA DW.GDAŃSKI? TAM NIE MA 127
A tym po co Starzyniak? Tak samo tramwajem dojadą do Żaby, tam się mogą przesiąść także w 169.

I nie krzycz (-X
Nie krzyczę tylko nie lubię bezmyślności. A gwoli ścisłości to nie ja pisałem o Starzyniaku.
Ale widzę, że też masz dobre podejście, każesz się ludziom na krótkim odcinku dwa razy przesiadać: najpierw w tramwaj a za chwilę w autobus, i sterczeć w DS na przystankach. A dla kogo 500 będzie jeździć, bo ciekawe gdzie będą do niej ludzie wsiadać jak te wszystkie przystanki byśmy polikwidowali? Cała ta propozycja jest dla mnie pozbawiona sensu i na szczęście nierealna.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 04 lut 2008, 11:37

Lipa pisze:
A dla kogo 500 będzie jeździć, bo ciekawe gdzie będą do niej ludzie wsiadać jak te wszystkie przystanki byśmy polikwidowali? Cała ta propozycja jest dla mnie pozbawiona sensu i na szczęście nierealna.
Zgadzam się z kolegą w 100 %.

Myślę, że najlepiej jak każdy będzie dawał przykłady niepotrzebnych przystanków ze swoich rejonów i takich gdzie często przebywa i tak unikniemy tego typu sprzeczek. Bo jak ktoś się zabiera za nie znane mu rejony to wychodzą takie kwiatki.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 04 lut 2008, 12:10

Ikarus 5780 pisze:
Lipa pisze: CZY TY ORIENTUJESZ SIĘ ILE LUDZI JEŹDZI W WEEKENDY NA CM BRÓDNOWSKI?
I KAŻESZ WSZYSTKIM CZEKAĆ I GNIEŚĆ SIĘ W 127? A CIEKAWE JAK DOJADĄ DO CMENTARZA Z METRA DW.GDAŃSKI? TAM NIE MA 127 :!:
Ja myślę, że kolega Łukasz436 w ogóle nie zna tamtych rejonów jak daje takie propozycje, a zobaczył w necie wykaz przystanków, albo raz się przejechał 527 i analogicznie uznał, że to samo trzeba zrobić dla 500.
Kolega Łukasz jeżdził dokładnie ta trasą do pracy od Lipca 2007 do Stycznia 2008. Więc proszę...

A jeżeli już nie chcecie szybkiego 500 to ja wolę 500 + 127 = 127:::))).

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 04 lut 2008, 14:50

Lukasz436 pisze: Kolega Łukasz jeżdził dokładnie ta trasą do pracy od Lipca 2007 do Stycznia 2008. Więc proszę...
Ok, rozumiem, ale z tego projektu wynikało jakbyś w ogóle nie znał tamtej trasy, zwracam honor i przepraszam.

Co do moich propozycji to albo zostawić jak jest albo co najwyżej wywalić Kołową dla 500. Nic poza tym. Niestety 127 częstotliwości się nie zwiększy, bo za dużo brygad trzeba by było na to przeznaczyć. Poza tym z tego co często obserwuje to 127 często jeździ luźne, a 500 przeważnie nabita, przez ludzi przesiadających się na Gdańskimi i przez to, że omija sporo przystanków, ale nie za dużo. Jeśli by wywalić te przystanki co dla 527 to przypuszczam, że w międzyszczycie i często w DŚ byłoby dokładnie tak jak na tej linii, prawie puste autobusy.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lut 2008, 19:56

A widzisz, bo to jest tak, że często przecenia się atrakcyjność prędkości połączenia, zapominając o wadze częstotliwości i dostępności (dróg dojścia). Nie bez powodu przecie z takich Jelonek masz dość tłoczne 26 co 4 minuty mimo szybszych 506 i E-6. Które, a zwłaszcza to drugie, jakoś w szwach to nie pękają. Bo prędkość podróży to nie czas przejazdu między przystankami, ale czas od drzwi do drzwi - na co składają się jeszcze dojścia (a więc - gęstość przystanków) i czas oczekiwania (zależna od częstotliwości i to rzeczywistej).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 lut 2008, 20:50

inż. Glonojad pisze:Nie bez powodu przecie z takich Jelonek masz dość tłoczne 26 co 4 minuty mimo szybszych 506 i E-6. Które, a zwłaszcza to drugie, jakoś w szwach to nie pękają.
Rano są bardzo ciasne! Po południu frekwencja w autobusach jest mniejsza ze względu na ryzyko korka na Połczyńskiej. Buspas rozwiąząłby sprawę.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 10 lut 2008, 14:28

Po uruchomieniu linii 307 i 390 teraz aż się prosi od przestankowanie linii 805 na Radzymińskiej. Wiem, że w przypadku linii 718 ZTM znalazłby zaraz 1000 powodów dlaczego nie można zrobić tego samego (np. brak alternatywy dla 718 na Radzymińskiej poza godzinami szczytu czy w DS), ale linia 805 wydaje się być oczywistością.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 11 lut 2008, 17:08

Frencher pisze:Po uruchomieniu linii 307 i 390 teraz aż się prosi od przestankowanie linii 805 na Radzymińskiej. Wiem, że w przypadku linii 718 ZTM znalazłby zaraz 1000 powodów dlaczego nie można zrobić tego samego (np. brak alternatywy dla 718 na Radzymińskiej poza godzinami szczytu czy w DS), ale linia 805 wydaje się być oczywistością.
Dokładnie, poza tym to będzie się pozytywnie odbijało na frekwencji tej linii. Kiedyś ludzie wsiadający na Rejtana czy Szkolnej wybierali rano wybierali tylko 805, bo 718 było nabite po brzegi i nie dało się wsiąść, teraz linie jeżdżą często i ludzie idą na przystanek na co popadnie i czasami 805 dojeżdżą do Warszawy z zajętymi wszystkimi miejscami siędzącymi i kilkoma stojącymi, jeśli wywaliło by się : Stację Benzynową, Bystrą, Krynoliny, Tużycką, Kościeliską, Jórskiego, Al. Solidarności czyli prawie jak za starych dobrych czasów to 805 od razu by jeździło nabite. Rzeszotarskiej nie postuluje, bo tam często wysiada dużo ludzi w rannym szczycie.
Jedynym mankamentem do którego mogli by się przyczepić to brak możliwości skoordynowania 718 i 805.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 11 lut 2008, 18:20

Po uruchomieniu linii 307 i 390 teraz aż się prosi od przestankowanie linii 805 na Radzymińskiej. Wiem, że w przypadku linii 718 ZTM znalazłby zaraz 1000 powodów dlaczego nie można zrobić tego samego (np. brak alternatywy dla 718 na Radzymińskiej poza godzinami szczytu czy w DS), ale linia 805 wydaje się być oczywistością.
Ikarus 5780 pisze:Dokładnie, poza tym to będzie się pozytywnie odbijało na frekwencji tej linii. Kiedyś ludzie wsiadający na Rejtana czy Szkolnej wybierali rano wybierali tylko 805, bo 718 było nabite po brzegi i nie dało się wsiąść, teraz linie jeżdżą często i ludzie idą na przystanek na co popadnie i czasami 805 dojeżdżą do Warszawy z zajętymi wszystkimi miejscami siędzącymi i kilkoma stojącymi, jeśli wywaliło by się : Stację Benzynową, Bystrą, Krynoliny, Tużycką, Kościeliską, Jórskiego, Al. Solidarności czyli prawie jak za starych dobrych czasów to 805 od razu by jeździło nabite. Rzeszotarskiej nie postuluje, bo tam często wysiada dużo ludzi w rannym szczycie.
Jedynym mankamentem do którego mogli by się przyczepić to brak możliwości skoordynowania 718 i 805.
Niech więc Marki o coś takiego wystąpią.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 11 lut 2008, 19:10

Jarek pisze:
Ikarus 5780 pisze:Dokładnie, poza tym to będzie się pozytywnie odbijało na frekwencji tej linii. Kiedyś ludzie wsiadający na Rejtana czy Szkolnej wybierali rano wybierali tylko 805, bo 718 było nabite po brzegi i nie dało się wsiąść, teraz linie jeżdżą często i ludzie idą na przystanek na co popadnie i czasami 805 dojeżdżą do Warszawy z zajętymi wszystkimi miejscami siędzącymi i kilkoma stojącymi, jeśli wywaliło by się : Stację Benzynową, Bystrą, Krynoliny, Tużycką, Kościeliską, Jórskiego, Al. Solidarności czyli prawie jak za starych dobrych czasów to 805 od razu by jeździło nabite. Rzeszotarskiej nie postuluje, bo tam często wysiada dużo ludzi w rannym szczycie.
Niech więc Marki o coś takiego wystąpią.
Z tego co wiem żaden z nas nie reprezentuje UM Marki.
Ponadto pragnę przypomnieć, iż nie tak dawno wspomniany Urząd przy pomocy licznych głosów pasażerów właśnie się tego dopominał w ZTM - najpierw mieszkańcy zalali UM Marki pismami, a w drugim etapie to sam Urząd wystąpił do ZTM w tej sprawie dołączając wszystkie nadesłane pisma, a ludzie też w tym samym czasie licznie wysyłali e-maile w tej sprawie do ZTM. Jeżeli Twoim zdaniem to za mało, i jeszcze ZTM potrzebuje jakiegoś wyrażania woli pasażerów i władz samorządowych, to gratuluje poczucia humoru :roll:

Ale chyba to jakaś nowa tradycja w ZTM. Stan informacji pasażerskiej na terenie Marek (gdzie niektóre słupki stoją już po 5 lat) woła o pomstę do nieba - ale ZTM nie widzi potrzeby aby nawet spróbować uzupełnić tego co już brakuje (o wymianie słupków na nowe nawet nie marzę). A zaległości sięgają już czerwca zeszłego roku :!:
I chyba do czasu aż nie wyślę pisma w tej sprawie do p. Ruty żeby przypomniał komu trzeba w ZTM o jego obowiązkach to się nie zmieni.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lut 2008, 19:42

Frencher pisze:Z tego co wiem żaden z nas nie reprezentuje UM Marki.
Pomyłka, to UM Marki powinien reprezentować was :P ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 11 lut 2008, 19:54

Frencher pisze:
Jarek pisze:Niech więc Marki o coś takiego wystąpią.
Z tego co wiem żaden z nas nie reprezentuje UM Marki.
Ponadto pragnę przypomnieć, iż nie tak dawno wspomniany Urząd przy pomocy licznych głosów pasażerów właśnie się tego dopominał w ZTM - najpierw mieszkańcy zalali UM Marki pismami, a w drugim etapie to sam Urząd wystąpił do ZTM w tej sprawie dołączając wszystkie nadesłane pisma, a ludzie też w tym samym czasie licznie wysyłali e-maile w tej sprawie do ZTM. Jeżeli Twoim zdaniem to za mało, i jeszcze ZTM potrzebuje jakiegoś wyrażania woli pasażerów i władz samorządowych, to gratuluje poczucia humoru :roll:

Ale chyba to jakaś nowa tradycja w ZTM. Stan informacji pasażerskiej na terenie Marek (gdzie niektóre słupki stoją już po 5 lat) woła o pomstę do nieba - ale ZTM nie widzi potrzeby aby nawet spróbować uzupełnić tego co już brakuje (o wymianie słupków na nowe nawet nie marzę). A zaległości sięgają już czerwca zeszłego roku :!:
I chyba do czasu aż nie wyślę pisma w tej sprawie do p. Ruty żeby przypomniał komu trzeba w ZTM o jego obowiązkach to się nie zmieni.
Nie siej demagogii. W ciągu roku Marki otrzymały:
-częstsze 718 i 805 z rozkładami jazdy o równych taktach, włącznie z wydłużonymi ramowymi godzinami kursowania.
- nową linię 732, wzbogaconą ostatnio o kilka kursów
- linię nocną N61.
Wiem, że można się pokusić o jeszcze drobne poprawki, ale nie tragizujmy.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 11 lut 2008, 20:39

Dęboszczak pisze:Nie siej demagogii. W ciągu roku Marki otrzymały:
-częstsze 718 i 805 z rozkładami jazdy o równych taktach, włącznie z wydłużonymi ramowymi godzinami kursowania.
- nową linię 732, wzbogaconą ostatnio o kilka kursów
- linię nocną N61.
Wiem, że można się pokusić o jeszcze drobne poprawki, ale nie tragizujmy.
Ależ Ja to absolutnie dostrzegam. Zwracam tylko uwagę tylko na takie oczywistości jak:
:arrow: możliwość wręcz natychmiastowego odprzystankowania linii 805, o co już dawno dopominali się pasażerowie i władze samorządowe, ale bez robienia jakiś sztucznych barier przez ZTM - tu wystarczy odrobina dobrej woli, i oparcie się o już dotychczasowych pismach zgromadzonych w ZTM.
:arrow: czy dramatyzowaniem jest wytykanie faktu, że informacja pasażerska na terenie Marek ostatnią konserwację (poza jakimiś bieżącymi zmianami) pamięta jeszcze w czerwcu 2007 roku :?: Brak naklejek na słupkach można przemilczeć - ale słupki, które od kilku lat stoją, i przez ten czas pod wpływem wiatru i innych czynników atmosferycznych są aż czarne, bujają się we wszystkie strony jak chorągiewka na wietrze (nawet wczoraj na przystanku Rejtana 01 jeden się dosłownie sam przewrócił na oczach pasażerów :!: - pracownicy techniczni UM Marki go sami wkopali po swojemu i teraz jakoś stoi).
Szczególnie urokliwie wyglądają słupki, gdzie gablota to tylko te plastikowe osłonki (tego białego wewnątrz gabloty nie ma) a rozkłady są na taśmę klejącą przyklejone do słupka - naprawdę szczyt elegancji made in ZTM.

ODPOWIEDZ