Legitymacja nie jest dowodem tożsamości sensu stricto (takim jest tylko dowód osobisty, paszport i zdaje się prawo jazdy), tylko dokumentem uprawniającym do ulgireserved pisze:A legitymacja?
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
W zasadzie nie ma żadnych przesłanek żeby jakiegokolwiek dokumentu ze zdjęciem nie uznać za dokument tożsamości.
Gdzieniegdzie różnie to jest interpretowane - pani w przychodni twierdziła, że książeczka RUMowska (ze zdjęciem!) nie jest dowodem tożsamości, bo "ma pesel wpisywany ręcznie". To ja się pytam co ze starymi dowodami osobistymi, które kiedyś obowiązywały i tez miały wszystko wpisane ręcznie...
Na swój sposób dokumentem tożsamości jest także sWKM. Dlatego jestem za wprowadzeniem rozwiązania, umożliwiającego 'kodowanie' ulgi na sWKM do określonego czasu. Bo niby czemu nie, skoro legitymacje uczniowskie są ważne do 31 września, to co stoi za przeszkodą, aby do tej daty dokodować jakąś specjalną aplikację na karcie? Emerytem jest się już raczej do końca życia więc ulga nie przepada. Co za problem poświadczyć osobom 70+, że mają już swoje lata, wbijając taką adnotację do pamięci karty? Chyba tylko możliwości odtworzeniowe eldepów i klasyczne "niebopoco"
Gdzieniegdzie różnie to jest interpretowane - pani w przychodni twierdziła, że książeczka RUMowska (ze zdjęciem!) nie jest dowodem tożsamości, bo "ma pesel wpisywany ręcznie". To ja się pytam co ze starymi dowodami osobistymi, które kiedyś obowiązywały i tez miały wszystko wpisane ręcznie...
Na swój sposób dokumentem tożsamości jest także sWKM. Dlatego jestem za wprowadzeniem rozwiązania, umożliwiającego 'kodowanie' ulgi na sWKM do określonego czasu. Bo niby czemu nie, skoro legitymacje uczniowskie są ważne do 31 września, to co stoi za przeszkodą, aby do tej daty dokodować jakąś specjalną aplikację na karcie? Emerytem jest się już raczej do końca życia więc ulga nie przepada. Co za problem poświadczyć osobom 70+, że mają już swoje lata, wbijając taką adnotację do pamięci karty? Chyba tylko możliwości odtworzeniowe eldepów i klasyczne "niebopoco"
--
Oko za oko, kwit za dowód.
Oko za oko, kwit za dowód.
Legitymacja szkolna/studencka jest jedynie dokumentem umożliwiającym stwierdzenie tożsamości. Ale na taki dokument nie zawrzesz na przykład umowy (musisz przedstawić dokument stwierdzający tożsamość)JKTpl pisze:Póki co legitymacja szkolna jest moim dowodem tożsamości, co najwyżej nie poświadcza obywatelstwa RP.
Generalnie są:
Spisuje, a jakże, ale policjant musi potwierdzić Twoje dane w ewidencji PESEL. Co do reszty: patrz wyzejreserved pisze:Wydawało mi się, że jeśli np. policja chce mnie spisać a jestem niepełnoletni, to spisuje mnie na podstawie takiej legitymacji.
Sorki za OT.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Nie, są różnice. Dokumenty stwierdzające tożsamość są akceptowane wszędzie na mocy prawa, a ich ewidencja jest scentralizowana. Dokumenty umożliwiające stwierdzenie tozsamości są dokumentami wydawanymi przez uprawnione organy publiczne (lub prywatne o uprawnieniach organów publicznych) i nie są zamieszczane w centralnej ewidencji i ich akceptowanie jest jedynie wynikiem dobrej woli (wchodzą jeszcze dalej w meandry naszego kochanego prawa, to legitymacja studencka jest wyłącznym dokumentem stwierdzającym uprawnienie do ulgi, ale jednocześnie nie stwierdza tożsamości posiadacza, a jedynie umożliwia jej stwierdzeniereserved pisze:Myślałem, że to jedno i to samo.![]()
Problem jest z prawem jazdy, bo nie ma nigdzie jednoznacznego stwierdzenia, że prawo jazdy poświadcza tożsamość posiadacza w sposób bezwzględny - stąd raz jest w jednej grupie, a raz w drugiej...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
hmm jak to sobie wyobrażasz? nie mogę zakodować sobie biletu 90-dniowego ulgowego, bo mam legitymację tylko do 31 września, bo mi jeszcze jej nie przedłużyli, ale to zrobią?elijah pisze:Na swój sposób dokumentem tożsamości jest także sWKM. Dlatego jestem za wprowadzeniem rozwiązania, umożliwiającego 'kodowanie' ulgi na sWKM do określonego czasu. Bo niby czemu nie, skoro legitymacje uczniowskie są ważne do 31 września, to co stoi za przeszkodą, aby do tej daty dokodować jakąś specjalną aplikację na karcie?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Samemu, czy z rodzicami? Ponadto uznanie przez jeden bank legitymacji szkolnej wynika wyłącznie z dobrej woli tego banku. Ale nie świadczy to o niczym, bo to nie zmienia istoty problemu - czyli zapisów ustawowych...JKTpl pisze:Na podstawie legitymacji szkolnej założyłem konto w banku.