Koleją na warszawskie lotnisko

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2009, 10:51

MeWa pisze:Gdyby na taki komfort można byłoby sobie pozwolić... Ale przecież nie będzie i linii lotniskowej, i linii miejskiej...
Dlatego napisałem w duchu: "albo, albo".

Aczkolwiek... linią lotniskową mogłaby być linia planowana (?) przez KM, na którą dostały dofinansowanie unijne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 28 wrz 2009, 12:23

Glonojad pisze:Aczkolwiek... linią lotniskową mogłaby być linia planowana (?) przez KM, na którą dostały dofinansowanie unijne.
W zasadzie ja na to bardziej liczyłem niż na organizację SKM, tylko że nie widzę na razie większych ruchów w tym temacie, poza obietnica kasy z UE...
fidzio pisze:Ogolnie miejsce SKM i podmiejskich pociagow jest na ŚRÓDMIEŚCIU. Przez Centralny powinny jeździć tylko pociągi Przyspieszone.
Przyspieszone, IR czy tam Regio-ekspresy, jak chce nowy szef KM. Jak najbardziej zgoda.
Jeżeli linia lotniskowa KM miała by taką postać, to słać na Centryka.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2009, 15:19

I taka linia KM wówczas przez układ dalekobieżny (bez przystanków między Okęciem a Zachodnim), dalej W-Wa Praga, Legionowo, Modlin. Coś jeszcze po drodze?

A SKM z lotniska niech służy aglomeracji i pojedzie zamiast S-2 na linię siedlecką po układzie podmiejskim.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 28 wrz 2009, 22:41

Glonojad pisze:I taka linia KM wówczas przez układ dalekobieżny (bez przystanków między Okęciem a Zachodnim), dalej W-Wa Praga, Legionowo, Modlin. Coś jeszcze po drodze?
Ja bym mniej więcej tak to widział... Pomiędzy Zachodnią a Okęciem zatrzymałbym na Służewcu jeszcze, pomiędzy Wschodnią a Modlinem? No w sumie nie wiem gdzie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 wrz 2009, 14:15

Służewiec? No może, chociaż jeśli będzie SKM, to będzie można się przesiąść na Zachodnim. Sądzisz, że tyle kołnierzyków będzie chciało się z Okęcia bezpośrednio na Służewiec dostać, że im SKM nie starczy?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 29 wrz 2009, 14:49

Glonojad pisze:I taka linia KM wówczas przez układ dalekobieżny (bez przystanków między Okęciem a Zachodnim), dalej W-Wa Praga, Legionowo, Modlin. Coś jeszcze po drodze?
Warszawa Praga moim zdaniem nie jest najlepszym miejscem, wywaliłbym. I tak mało osób tam wsiadać będzie, dopóki okolica i dojazd się nie ucywilizują ;)
Glonojad pisze:A SKM z lotniska niech służy aglomeracji i pojedzie zamiast S-2 na linię siedlecką po układzie podmiejskim.
A S-2 wtedy na Falenicę i po robocie...
Glonojad pisze:Służewiec? No może, chociaż jeśli będzie SKM, to będzie można się przesiąść na Zachodnim.
Skoro na Służewcu zatrzymujemy pośpiechy, to czemu nie osobowe? :-k Stacja ma perspektywę, tylko trzeba ją dobrze wykorzystać. Wszak, ewentualna linia KM nie będzie linią wyłącznie lotniskową, jakieś połączenia aglomeracyjne (choć nie w stopniu takim, jak SKM) też będzie wykonywać...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 wrz 2009, 0:02

Jedna poprawka - ZTCW KM niekoniecznie pojechać muszą na Okęcie (pewna jest tylko trasa Modlin - W-wa Zachodnia).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 wrz 2009, 0:05

Tak, słyszałem taki pomysł, ale osobiście złożę skargę do MRR jak zrobią taki manewr, bo dostali dofinansowanie z funduszy UE w ramach listy EURO2012 wyłącznie dlatego, że obsługiwać mieli relację centrum - lotnisko.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 30 wrz 2009, 9:56

Glonojad pisze:Tak, słyszałem taki pomysł, ale osobiście złożę skargę do MRR jak zrobią taki manewr, bo dostali dofinansowanie z funduszy UE w ramach listy EURO2012 wyłącznie dlatego, że obsługiwać mieli relację centrum - lotnisko.
Tylko że jak dobrze pamiętam - KM planowały jeździć co pół godz czy co godz. Coś tak pisało swego czasu w ,,Mojej Kolei''
Ale w sumie jak w Modlinie będzie lotnisko to będą jeździć zgodnie z tym na co dostali dofinansowanie :-P
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 wrz 2009, 11:39

"jak" czy "jeśli"? :p

wojtor

Post autor: wojtor » 07 paź 2009, 10:06

Niedługo niedaleko fortu w pobliżu Okęcia zacznie się kolejna inwestycja komunikacyjna - budowa odnogi kolejowej na lotnisko. Tory, które zostaną ułożone w tunelu, ominą fortyfikację od południa. - Umowę z wykonawcą najprawdopodobniej podpiszemy w połowie października. Łącznik ma być gotowy w połowie 2011 r. - planuje Krzysztof Łańcucki, rzecznik spółki PKP Polskie Linie Kolejowe.
całość: gazeta.pl

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 07 paź 2009, 15:48

Chcą się ubiegać o dofinasowanie, ale z ZTCW to Sekita wolała robić turbo-kible (AKM) niż kupić nowy tabor. Nie wiem co teraz?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 paź 2009, 1:19

Obrazek
Tunel na Okęcie? Czekamy na decyzję ministra
Krzysztof Śmietana
2009-10-22, ostatnia aktualizacja 2009-10-22 09:08

Choć budowa torów kolejowych do warszawskiego lotniska ma już dwa lata opóźnienia, urzędnicy czekają właśnie na wolny termin w kalendarzu ministra infrastruktury Cezarego Grabarczyka, by zorganizować fetę z okazji podpisania umowy z wykonawcą.

O brakującym odcinku 1,5 km torów na lotnisko słychać od wielu lat, ale roboty wciąż nie mogą się zacząć. Dzięki niemu pasażerowie mogliby dotrzeć z centrum na Okęcie w ciągu 20 minut. Dwa lata opóźnienia miało projektowanie łącznika. Kiedy w końcu czerwca otwarto oferty firm chętnych do jego budowy, wydawało się, że inwestycja może się zacząć. Nic z tego. Choć minęły już prawie cztery miesiące, umowa wciąż nie została podpisana i koparki nie mogą wjechać na plac robót.

Wprawdzie po wybraniu najtańszej oferty, którą złożył Bilfinger Berger zaprotestowała spółka Torpol, ale już po kilku dniach protest został odrzucony. Firma nie odwoływała się do kolejnych instancji. Niestety, wcześniej spółka PKP PLK aż siedem tygodni analizowała oferty. Dla porównania w przypadku przetargów na autostradę A2 drogowcom zajęło to niecałe dwa tygodnie. Czyżby budowa łącznika na Okęcie nie była priorytetowa?

- Ta inwestycja ma spore opóźnienie, więc zależy nam na jak najszybszym podpisaniu umowy. Ostatnio musieliśmy jednak czekać na kontrolę przetargu przez ministerstwa Finansów i Infrastruktury - mówi Zbigniew Szafrański, prezes spółki PKP Polskie Linie Kolejowe. Według jej rzecznika Krzysztofa Łańcuckiego kontrole skończyły się w poniedziałek i umowa zostanie popisana "jeszcze w październiku".

Związani z inwestycją budowlańcy mówią nieoficjalnie, że kolejarze, którzy ostatnio nie mogą się pochwalić zbyt wieloma sukcesami, chcą z tej okazji przygotować małą fetę. A przygotowania do imprezy muszą potrwać. W spółce PKP Polskie Linie Kolejowe przyznają, że terminy trzeba tak zgrać, by odpowiadały ministrowi infrastruktury Cezaremu Grabarczykowi. - Dlatego umowa będzie podpisana w ostatnim tygodniu października albo w pierwszych dniach listopada - przewiduje Kazimierz Peryt, który spółce w PKP Polskie Linie Kolejowe zajmuje się inwestycjami szykowanymi na mistrzostwa Euro 2012.

Wykonawca wejdzie więc na plac robót po skończeniu sezonu budowlanego. Zimą da się budować tylko wtedy, jeśli nie będzie większego mrozu i śnieżyc. Półtorakilometrowa łącznica kolejowa od stacji PKP Służewiec do lotniska ma być gotowa po 20 miesiącach, czyli pod koniec wakacji 2011 r. Na długości 1,2 km ma prowadzić w tunelu, który połączy się z gotową w stanie surowym podziemną stacją koło terminalu na Okęciu.
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... istra.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

przewoz

Post autor: przewoz » 23 paź 2009, 9:44

GW pisze:Choć budowa torów kolejowych do warszawskiego lotniska ma już dwa lata opóźnienia, urzędnicy czekają właśnie na wolny termin w kalendarzu ministra infrastruktury Cezarego Grabarczyka, by zorganizować fetę z okazji podpisania umowy z wykonawcą.
Za chwilę wezmę taczkę i chyba pojadę z nią do PLK żeby ten beton powywozić. Najlepiej na budowę tunelu. Tylko szpadle im dać i niech kopią.
](*,)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 paź 2009, 14:50

Osoby odpowiedzialne za zwlekanie z podpisaniem umowy powinny odpowiadać za umyślne działanie na szkodę społeczeństwa... ](*,)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ