Jak kształtować układ komunikacyjny?
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
-
geograf_OSU
- Bastian
- Sułtan Maroka
Z napełnieniem było marnie, ale gdy wycofana została z Górczewskiej z okazji remontu pętli, a potem już została skrócona, to ludzie wciąż męczyli o jej powrót. Teraz na Powstańców zostanie, ale może nie powinna pojechać na Górczewską, tylko na Bemowo? 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Czas przejazdu w sumie jeszcze do strawienia (max 72 min.), ale chyba nie ma aż takiego zapotrzebowania na ciągu Powstańców Śląskich. Dochodzi też kwestia jakiejś koordynacji tego dłuższego 189 (zakładam, że np. do Nowego Bemowa) ze 106 i 184. To w sumie w szczycie w DP daje trzy linie niekoordynowalne z uwagi na korki - 106 i 184 zamiast jeździć na przemian najczęściej jeżdżą teraz prawie razem, 189 to jest oddzielny temat, a w DS nadpodaż.Bastian pisze: Teraz na Powstańców zostanie, ale może nie powinna pojechać na Górczewską, tylko na Bemowo?
Podpis nie kursuje do odwołania. Przepraszamy.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Pytanie, czy wtedy 106 byłoby jeszcze wtedy potrzebne...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Poza tym, im więcej dopchasz teraz linii, tym ciężej będzie Ci zrobić cięcia jak wybudujesz tramwaj na brakującym odcinku Powstańców Śląskich...
Co do samego 189 - założę się, że bardzo pomogłoby mu dobudowanie przystanku na południowym wylocie skrzyżowania Powstańców - Górczewska, w miejscu obecnego czasowego dla Z-1. Może być to nawet przystanek tylko dla niego.
Co do samego 189 - założę się, że bardzo pomogłoby mu dobudowanie przystanku na południowym wylocie skrzyżowania Powstańców - Górczewska, w miejscu obecnego czasowego dla Z-1. Może być to nawet przystanek tylko dla niego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pierwsze czy drugie?Bastian pisze:A owszem.
[ Dodano: Pią 11 Lip, 2008 23:26 ]
Nie wiem, czy tam jest do zrobienia więcej niż pojedyncze stanowisko (20 m), a przy trzech linia miałbym obawy.Nordyk110 pisze:I dla 106 i 184 by się przydał .
Zwłaszcza, że mówmy tu o atrakcyjności dla Bemowa - zakładam, że jak ktoś złapał 106 czy 184, to nie musi się z nich na 189 akurat tutaj przesiadać, natomiast jeśli podjechał np. 171, to i owszem - tym bardziej że to tylko jeden wlot do sforsowania.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Drugie.inż. Glonojad pisze:Pierwsze czy drugie?
Co do pierwszego - mam wrażenie, że cały obwód zachodni jest do rewizji.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W tym tempie ma szanse doczekać z tą rewizją do tramwaju na Powstańców... mam nadzieję, że do końca września da radę ogłosić przetarg na dokumentację i jeszcze w czasie budowy S8 rozpocząć budowę torów, chociaż drugiej jezdni Powstańców w WPI brakuje i to jest spory kłopot.Bastian pisze:Drugie.inż. Glonojad pisze:Pierwsze czy drugie?
Co do pierwszego - mam wrażenie, że cały obwód zachodni jest do rewizji.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
mogłoby, ale nie jest to niezbędne, podobnie jak w przypadku 184 i 106. Co innego w przypadku 189.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Pozwoliłem sobie wrzucić tu (a w zasadzie przenieść) "teoretyczną" część postu z innego tematu, bo ciekaw jestem waszych opinii na ten temat:

W ankiecie w temacie "Jakiej nam trzeba komunikacji?" wyraźne pierwsze miejsce zajęła częstotliwość kursowania. A jak z przełożeniem na konkrety?Bastian pisze:Linie częste przyciągają pasażerów, słabe zaś ich tracą. częstotliwość jest natomiast wypadkową potrzeby (potok), oferty (częściej, jeśli się chce przyciągnąć pasażerów) i środków (tabor, kierowcy, wozokilometry). Liczymy na to, że poprawianie częstotliwości kursowania obwodów poprawi w nich frekwencję, co spowoduje, że nikomu nie przyjdzie do głowy ich cięcie. Nikt przecież nie tnie linii, do których pasażerowie się ledwo mieszczą. Gdy zaś pasażerowie "polubią" linie częste, na które będzie się opłacało kilka minut poczekać, ale i do nich przesiąść, będzie wreszcie można pokasować różne grzmoty kręcące się tu i tam. Zróżnicować tabor na linie "magistralne" i potrzebne (nikt nie mówi, że nie ma takich!) socjalne itp. Przypadek 174, czesto na forum jest przytaczany, jest wyjątkiem i polega na czym innym! Zmiany tej linii zbiegły się z procesem narastania trudności w poruszaniu się po mieście, z uruchomieniem trampasa na WZ itp. (na co nakłada się również długotrwały proces starzenia się ludności Mokotowa), co spowodowało, że ludzie po prostu przestali nią jeździć. W takiej sytuacji albo można ich zachęcać jeszcze lepszą częstotliwością, albo dostosować częstotliwość i tabor do zmniejszonych potrzeb. Generalnie lepsze jest to pierwsze, ale w tym przypadku nie byłoby zasadne dokładanie brygad w sytuacji, gdy istnieją połączenia alternatywne, z których ludzie korzystają chętniej (metro, tramwaje - praktycznie cała trasa 174 jest mniej lub bardziej w ich zasięgu). Ja wolę te wozy widzieć na 112 co 8 minut, czy 131 co 6 minut.
Natomiast czasem zdarzają się różne nagłe cięcia, jak np. zeszłego lata. Można wtedy ciąć nieefektywne połączenia, można też ciąć częstotliwości wszystkiego, co się rusza. Nieraz, niestety, czyniono to drugie, co szkodzi układowi komunikacyjnemu, ale jest uzasadnione ze względów społecznych (protesty). Nasza ekipa chce bronić pierwszej drogi, ale nie będzie to pewnie łatwe - sami widzicie, jaki jest opór, także i wśród was, na zabranie jakichkolwiek połączeń. Potrzeb przybywa szybciej, niż taboru (z tym proszę prosto do Rady Miasta, tu można sobie darować narzekanie), nieraz pojawia się więc dylemat typu:
a) linia co 1220, 2 linie co 20
20
b) linia co 1215, 2 linie co 20
30
c) linia co 1210, 2 linie co 20
likwidacja
Dla szarych ludzi - niestety - bardziej w pierwszej chwili jest odczuwalna likwidacja połączenia, niż pogorszenie częstotliwości. Wy, bardziej świadomi realiów i zależności, może i nawet zagłosujecie na cięcia kosztem mało efektywnych połączeń. Tylko pewnie "byle nie moich", czyż nie?