Eksploatacja jednotoru na Boernerowo

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 paź 2010, 10:39

a/p TALENT pisze:Pod choinkę w tym roku dostaniemy figę, zamiast przeplatanki jednotoru z dwutorem /?/ na Boernerowo. Kolejna inwestycja z wyrolowanym terminem.
Dlaczego tak sądzisz? Boernerowo to jeszcze z półtora miesiąca roboty, powinno być akurat na Gwiazdkę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 26 paź 2010, 15:42

Roboty, robotami a celebracja z odbiorem wyrobi się na Gwiazdkę?
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 26 paź 2010, 16:32

No i czy pogoda pozwoli.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 paź 2010, 17:25

a/p TALENT pisze:Roboty, robotami a celebracja z odbiorem wyrobi się na Gwiazdkę?
Fakt.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 28 paź 2010, 16:32

Obrazek

Zaczęli układać tory na Boernerowo

Zaczęła się opóźniona odbudowa linii tramwajowej na końcowym odcinku ul. Dywizjonu 303 i wzdłuż ul. gen. Kaliskiego.

Linia jest nieczynna od ponad dwóch lat z powodu wytyczania trasy ekspresowej przecinającej Bemowo. Obie inwestycje mają być gotowe do końca roku. Na sporym fragmencie tramwajarze układają drugi tor, powstaje też mijanka dla tramwajów na przystanku koło Wojskowej Akademii Technicznej. Dzięki temu Boernerowo zyska bezpośrednie połączenie tramwajowe z centrum.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... erowo.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

TLG

Post autor: TLG » 07 lis 2010, 21:32

I znów obchodziłem włości i najciekawszą ostatnimi czasy realizację na ich terenie czyli przebudowę torowiska dawnej linii 20. Załączam więc parę strzałów wraz z koniecznym opisem.
Na początek mijanka Stare Bemowo. Tutaj pojawił się pachnący nowością rozjazd.
Obrazek
Za to coś niecoś ubyło po drugiej stronie.
Obrazek
To miejsce będzie się zmieniać dalej.
Obrazek
Mijanka WAT. Są już oba rozjazdy, jak widać prace trwają nawet w niedzielę.
Obrazek
Po dawnej Spółdzielni SPES nie ma śladu...
Obrazek
...jest za to rozjazd i widok na przebudowany "zakręt śmierci"
Obrazek
Torowisko w Dywizjonu 303 zaczyna powoli jakoś wyglądać.
Obrazek
Powstańców Śl. W tle pozostał jeszcze słupek przystankowy po starym przystanku
Obrazek
I strzał w drugą stronę.
Obrazek
Dalej nie zapuszczałem się ze względu na panujące wszechobecne błoto, a w gumofilcach wyglądałbym nieatrakcyjnie. Za to podszedłem od Radiowej i stwierdziłem, że na wschodzie bez zmian
Obrazek
15/12/2005-12/7/2019

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 08 lis 2010, 14:59

Fajnie, dzieki za reportaz. A sie zapytam: na jakim odcinku beda dwa tory? I dlaczego nie podciagnietow dwoch torow do petli Stare Bemowo? Tak nie byloby lepiej?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 lis 2010, 15:10

geograf_OSU pisze:A sie zapytam: na jakim odcinku beda dwa tory?
Tuż za zakręt, co widać na zdjęciu.
geograf_OSU pisze:I dlaczego nie podciagnietow dwoch torow do petli Stare Bemowo? Tak nie byloby lepiej?
Lepiej by było, ale sensu nie ma - wymagałoby to przebudowy całego układu zasilania - obecnie odcinki jednotorowe najlepiej regulują kursowanie pojazdów po trasie ze słabym zasilaniem.

Oczywiście podstacje też by można wymienić, ale póki co nie ma na to kasy, a i znaczenie tej trasy taką inwestycję postawiłoby pod znakiem zapytania.

Aha, no i jeszcze byłyby, OIDP, problemy z instalacjami podziemnymi. Reasumując - dałoby się, ale w tym przypadku skórka nie warta wyprawki.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

TLG

Post autor: TLG » 08 lis 2010, 19:50

Przy czym warto zaznaczyć, że na Kaliskiego rezerwa pod II tor wciąż pozostaje toteż obecna przebudowa nie blokuje drugiego toru na całym przebiegu trasy.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 09 lis 2010, 0:05

Swoją drogą wiadomo jak tam będzie rozwiązane sterowanie ruchem? Analogiczny system do poprzedniego?
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 09 lis 2010, 9:16

Pożegnaliśmy ostatni kurs 20-tki, powitamy pierwszy kurs tramwaju linii :?: na nowym torze na Boernerowo. Za rok...
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 lis 2010, 11:59

W przyszłym roku a może jeszcze w tym, na pewno nie za rok.

Co do zasilania to jest jeszcze jeden problem - nie bardzo byłoby czym zasilić podstację trakcyjną, bo zlikwidowano w tym rejonie jedyny RPZ 15kV. Zasilanie od Powstańców Śląskich zostało / zostanie wzmocnione o dodatkowe przewody - jedyne, co tam ewentualnie będzie można poprawić, to dociągnąć przewody od PT Maczka - o ile da się je puścić przez teren lotniska, inaczej to byłoby bez sensu.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 09 lis 2010, 15:26

Oczywiście miałem na myśli 2011 r. Glonojadzie, a co jest przy ul. Wrocławskiej niedaleko Stolmaru? Chyba trafostacja TW.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 lis 2010, 15:38

PT Wrocławska jest zamknięta- więcej się z niej zasilania wycisnąć nie da, nawet obecnie przetargowana nowa trasa na Powstańców w 90% będzie zasilana z Powstańców Śląskich.

A co? Chciałbyć pociągnąć kable zasilające odcinek od WAT do pętli bezpośrednio Radiową? :-k

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 09 lis 2010, 15:56

Sam ledwie ciągnę a tu taka propozycja.... :D
Idiokracja nas otacza

ODPOWIEDZ