Dla kolejarzy jest ważniejszy jest numer pociągu.Wolfchen pisze:Ta numeracja to tylko chyba przydatna dla kolejarzy
O Kolejach Mazowieckich - KM
Moderator: JacekM
Tak w taki sposób się da, ja wolałbym najpierw zapisać a później otworzyć. Przy wolnym komputerze, jest to problemem. Aktualizajcie dopiero dziś zaczeli wpisywać, chodziło mi wcześniej o majowe rozkłady, jak był jeszcze maj. Ale znalazłem lepszy sposób aby sprawdzic czy zmienili dany rozkład.rufio198 pisze:Bez problemu zapisałem - trzeba tylko otworzyć i kliknąc ikonke ,,zapisz''Bon Jovi pisze:Nowa strona Kolei Mazowieckich - jednym słowem - DNO.
Zero informacji o dacie aktualizacji rozkładów, ich pojemności i do tego zablokowana możliwośc zapisania prawym przyciskiem myszy.Rozkłady aktualne, nie ma problemu z ich otworzeniemBon Jovi pisze: Dodatkowo rozkłady w większości aktualne na koniec kwietnia i częśc ma błąd nie można otworzyć. Nie rozumiem całej polityki KM.
Rzeczywiście schemat zprezentowany jest mało czytelny.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
A te całe pokomplikowane numerki to nie wynikają przypadkiem z jakichś wytycznych UTK? Czytałem ostatnio jakiś ich dokument dotyczący oznakowania pociągów, i wydaje mi się, że z niego wynikało, że oznaczenia numeryczne muszą oznaczać konkretną relację, a nie np. jedynie położenie stacji końcowej... a że KM relacji różnych ma od groma, to musiała przyporządkować każdej z nich osobny numer.
W sumie, system może byłby i do przyjęcia, gdyby dorzucić jakiś separator po części numeru oznaczającej numer konkretnej linii, a relacje łączone zrobić jednokierunkowe, tak żeby każdej stacji końcowej odpowiadała zawsze taka sama pierwsza cyfra...
W sumie, system może byłby i do przyjęcia, gdyby dorzucić jakiś separator po części numeru oznaczającej numer konkretnej linii, a relacje łączone zrobić jednokierunkowe, tak żeby każdej stacji końcowej odpowiadała zawsze taka sama pierwsza cyfra...
Tu nie chodzi o wymogi, tylko o to, czy oznaczenia "literowo-cyfrowe" inne, niż "unikalny numer całej relacji" są dopuszczalne...Wolfchen pisze:ZTCW jedynym wymogiem jest czytelne zamieszczenie nazwy stacji końcowej.
W każdym razie, odpowiednie rozporządzenie mówi:
9. Dopuszcza się oznakowanie tras pociągów za pomocą liter, liter i cyfr lub cyfr. Tablice kierunkowe umieszczone na pojazdach kolejowych kursujących na tak oznakowanych trasach muszą zawierać wymienione symbole oznakowania trasy oraz stację docelową.
(czyli BTW, mój pomysł z separatorem byłby z nim niezgodny...)
Czyli z tego by wynikało, że dopuszcza się jedynie numery przyporządkowane do trasy jaką przebywa pociąg, a nie np. położenia stacji końcowej, więc j/w.
No nie wiem, czy sytuacja tu w ogóle jest porównywalna, SKM jeździ po czterech właściwie ustalonych i niezmiennych trasach, a w KM różnych wariantów relacji jest z milion... zresztą, nawet ta SKM wprowadziła dwa osobne oznaczenia dla lini S3 uznawane jako dwie różne linie, bo jeżdżą dwoma trasami - jedną przez DWŚ, a drugą przez DWC.MeWa pisze:Nie. Vide: SKM.
Z drugiej strony - taka S9 m(iał?)a 3 warianty stacji końcowych, ale numer jeden... ale może to dlatego, że SKM pewnie nawet nie konsultowała systemu oznaczeń z UTK, a UTK się nie przyczepił, bo przecież tradycyjnym przewoźnikom kolejowym wolno mniej...
- MeWa
- Cukiereczek
Żeby pasażerowie łatwo wiedzieli na który dworzec dojadą. Nie oznacza się natomiast w numerze linii różnych stacji kolejowych (kursy skrócone do Zachodniej, Legionowo czy Legionowo Piaski).Vilén pisze:nawet ta SKM wprowadziła dwa osobne oznaczenia dla lini S3 uznawane jako dwie różne linie, bo jeżdżą dwoma trasami - jedną przez DWŚ, a drugą przez DWC.
Nie ma obowiązku konsultowania oznaczeń z UTK. UTK zresztą przyczepił się nowych oznaczeń KM-ów. Abstrahując w ogóle od potrzeby regulowania takich rzeczy, ale w przepisach nie ma też mowy o tym, żeby koniecznie każda relacja miała oddzielny numer.Vilén pisze:SKM pewnie nawet nie konsultowała systemu oznaczeń z UTK, a UTK się nie przyczepił, bo przecież tradycyjnym przewoźnikom kolejowym wolno mniej...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Dziś pooglądałem rozrzutność KM. Ja rozumiem, że Słonecznym trzeba się reklamować, ale czy trzeba na niego dawać 5 wagonów (ponad 600 miejsc) jak frekwencja nie starcza nawet na jeden?
Tymczasem wieczorne Siedlce - Kasztanka nabita po dach na 2 wagony. Powodzenia.
Tymczasem wieczorne Siedlce - Kasztanka nabita po dach na 2 wagony. Powodzenia.
No to trochę jeszcze o tych super oznaczeniach i schematach:
http://www.rynek-kolejowy.pl/33463/Czy_ ... e_KMow.htm

http://www.rynek-kolejowy.pl/33463/Czy_ ... e_KMow.htm
Może powiem tak: powinni chyba rozdawać instrukcję, jak te schematy czytaćKoleje Mazowieckie od początku kwietnia wdrażają nowy system oznaczania relacji. Na stacjach i przystankach pojawiły się teraz schematy, które mają ułatwić pasażerom orientację w około 120 różnych numerach, jakie wcześniej pojawiły się na wyświetlaczach i w zapowiedziach. Czy faktycznie ułatwiają?
Znając rzeczywistość KMów, bardzo szybko byłaby potrzebna instrukcja do instrukcji 
Cóż, jak do tej pory, to te całe numery relacji mówią statystycznym pasażerom dokładnie tyle, co numery pociągów - czyli nic.
Cóż, jak do tej pory, to te całe numery relacji mówią statystycznym pasażerom dokładnie tyle, co numery pociągów - czyli nic.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43