TVN Warszawa pisze:09.12.2010 21:07 Trzeci termin oddania inwestycji
Od dwóch lat budują kilkaset metrów torowiska
Ile można budować kilkaset metrów torów? Dwa lata? To dla tramwajarzy za mało i ciągle przesuwają terminy ukończenia inwestycji. Mieszkańcy Bemowa mają dość ciągnącej się w nieskończoność modernizacji trasy na Boernerowo.
Chodzi o jedyny w Warszawie jednotorowy odcinek trasy tramwajowej. Drogowcy zamknęli go przy okazji budowy trasy S8. Tramwajarze chcieli go zmodernizować i dobudować drugi tor.
Trzeci termin
Wszystko miało być gotowe do końca listopada tego roku. Aktualny termin to koniec grudnia, choć i ten termin stoi pod dużym znakiem zapytania.
Informacje Budowali parkingi, zaskoczyła ich zima
Budowali parkingi, zaskoczyła ich zima
Prace powinny się tu kończyć, a wciąż brakuje sieci trakcyjnej i podkładów pod tory. Jak tłumaczą urzędnicy opóźnienia spowodowało kilka rzeczy m.in. atak zimy, zmieniony projekt na prośbę dzielnicy, która chciała dobudować rondo oraz kłopoty techniczne.
- Projektant opóźnił swoją prace projektową, naliczyliśmy mu kary – przekonuje Teresa Kotwica, rzeczniczka prasowa Tramwajów Warszawskich.
Kolejny termin
Tramwajarze zapewniają, że spieszą się, żeby nadrobić stracony czas. Jednak już wiadomo, że prezentu pod choinkę nie będzie. - Jeżeli pogoda nam dopisze, to będzie przełom stycznia i lutego – dodaje Kotwica.
Łukasz Wieczorek
bf/par
Eksploatacja jednotoru na Boernerowo
Moderator: Wiliam
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Półtora kilometra toru podwójnego i drugie tyle pojedynczego to kilkaset metrów?
Pomijając problem z projektem, inwestycja robiona jest systemem gospodarczym w wolnej chwili przez ekipy, które robią remonty czy, np ostatnio, dyżury przy zwrotnicach w węzłach...
Pomijając problem z projektem, inwestycja robiona jest systemem gospodarczym w wolnej chwili przez ekipy, które robią remonty czy, np ostatnio, dyżury przy zwrotnicach w węzłach...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Chętnie bym się dowiedział, jak zrobić przekładki infrastruktury podziemnej, budować nowe słupy trakcyjne, rozbudować układ kabli zasilających bez projektu budowlanego. Jednocześnie mając ludzi zaangażowanych w inne roboty na mieście.
Natomiast TW ewidentnie nieudolnie "sprzedają" ten projekt, ale to nie nowina. Powinno wprost podać, co kiedy było gotowe i jakie opóźnienia z tego wynikają, a nie ciągle podawać kolejny, nierealny termin. TW ma niestety z terminami problem nadmiernego optymizmu. Tymczasem założenie projektu było takie - trasa nie jest kluczowa, nie bardzo jest czym po niej jeździć, nie bardzo są na nią jakieś wielkie pieniądze, więc może być budowana długo, ale nie może być budowana drogo. Gdyby było odwrotnie, to od razu jesienią 2008 poszedł by przetarg na DnB za 30 baniek i problem z głowy.
Porównanie do S8 jest absurdalne i może być odczytywane jako zabawne, ale to wszystko.
Natomiast TW ewidentnie nieudolnie "sprzedają" ten projekt, ale to nie nowina. Powinno wprost podać, co kiedy było gotowe i jakie opóźnienia z tego wynikają, a nie ciągle podawać kolejny, nierealny termin. TW ma niestety z terminami problem nadmiernego optymizmu. Tymczasem założenie projektu było takie - trasa nie jest kluczowa, nie bardzo jest czym po niej jeździć, nie bardzo są na nią jakieś wielkie pieniądze, więc może być budowana długo, ale nie może być budowana drogo. Gdyby było odwrotnie, to od razu jesienią 2008 poszedł by przetarg na DnB za 30 baniek i problem z głowy.
Porównanie do S8 jest absurdalne i może być odczytywane jako zabawne, ale to wszystko.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Przede wszystkim to o ile pamiętam pierwotnie planowano remont po śladzie w czasie wyłączenia Gdaki, która chyba ustaliła to na równo rok. Potem wyszedł pomysł dokładania drugiego toru, więc termin się przesunął, poza tym Gdaka z tym swoim kawałkiem też szczególnie nie pędziła (ino nie wiem czy dlatego, że tak jej wyszło czy tak założyla, bo wiedziała, że TW i tak ten kawałek do niczego się nie przyda). A teraz to zima, wiadomo.
W każdym razie z niecierpliwością czekam na powrót dwudziestki i SWINGa w krzakach na Boernerowie![;]](./images/smilies/krzywy.gif)
W każdym razie z niecierpliwością czekam na powrót dwudziestki i SWINGa w krzakach na Boernerowie
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- a/p TALENT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Aaaaaaaaa, to TY zamówiłeś ten śnieg! 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przetarg na przekładki. ZETiT nie ma kanalarzy, telekomunikantów itd.
- Piotrek_2274
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przejazd dwutorowy wraz z sygnalizacją stanowią część kontraktu (chociaż za drugi tor zapłaciły TW i to słono podobno), więc musi być do odebrania roboty zrobiony.
Choć ciekawi mnie, jak odbiorą wzbudzanie tej sygnalizacji
Choć ciekawi mnie, jak odbiorą wzbudzanie tej sygnalizacji
Albo łopatą albo przenośny nadajnik do zwrotnicGlonojad pisze:Choć ciekawi mnie, jak odbiorą wzbudzanie tej sygnalizacji
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.