O spółce Przewozy Regionalne

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 wrz 2009, 17:33

Bastian pisze:A przez granicę piechotą :P
To niestety jest zagrożenie, ale nie da się raczej w naszej rzeczywistości tego uniknąć.
Bastian pisze:Nie, ja tylko żartuję, to przecież byłby absurd... byłby, prawda? :>
Ogólnie żyjemy w kraju absurdów, ale uważam, że pociągi jednego z województw powinny dojeżdżać do stacji położonej przy granicy w taki sposób, aby na tej stacji była możliwość przesiadki w inny pociąg osobowy jadący dalej. Jak to jest na przykład w Skarżysku - przyjeżdża osobowy KM z Radomia, a następnie bez problemu można załapać się na osobowy do Kielc.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 wrz 2009, 18:53

Wolfchen pisze:uważam, że pociągi jednego z województw powinny dojeżdżać do stacji położonej przy granicy w taki sposób, aby na tej stacji była możliwość przesiadki w inny pociąg osobowy jadący dalej
Uff, a już się bałem, że pociągi do Iłowa i Bobrownik to jednak nie był sen :]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 wrz 2009, 19:07

Wolfchen pisze:. No i moim zdaniem niekorzystne jest, aby jedna firma obsługiwała pośpieszne i ekspresy jeżdżące po tych samych trasach, bo w teorii wyklucza to brak faworyzowania droższych pociągów kwalifikowanych :>
Tak, to rzeczywiście skandal, żeby oblegane pociągi w lepszych godzinach były droższe od pustawych pociągów w godzinach nieatrakcyjnych...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 wrz 2009, 19:59

Bastian pisze:Uff, a już się bałem, że pociągi do Iłowa i Bobrownik to jednak nie był sen :]
A to już inna kwestia... Najzwyklejsze w świecie niedogadanie się władz dwóch województw.
Glonojad pisze:Tak, to rzeczywiście skandal, żeby oblegane pociągi w lepszych godzinach były droższe od pustawych pociągów w godzinach nieatrakcyjnych...
Nie, to jest jak dla mnie zwykłe racjonowanie podaży przewozów kolejowych. Nie każdego stać na wydawanie stówy na bilet w jedną stronę. A ponadto nie chodzi tylko o to, czy pociąg jest droższy czy tańszy, ale na dobrą sprawę, to w ciągu dnia między Warszawą a Poznaniem nie kursuje żaden pociąg, który nie jest kwalifikowany. Trzeba się przesiadać w Kutnie, albo jechać przez Toruń. Rozumiem, że jak się chce jechać taniej, to trzeba kombinować, ale bez przesady. Obecnie z Radomia do Wrocławia nie dojedziesz wcale nocnym pociągiem. Do Gdyni jest co prawda rzeźnia, ale w niej z miejscami bywa różnie - choć ostatnio nawet dodali jeden wagon, w stosunku do tego, co było w maju.
Już nie wspominam o debilnym pomyśle budowy KDP, jednocześnie planując zamknąć kilka tysięcy km linii kolejowych...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

patryk148

Post autor: patryk148 » 04 wrz 2009, 21:41

ale Bobrowniki nie są przy granicy województw. cała linia Skierniewica - Łowicz jest w łódzkim. to ostatni przystanek, żeby zjechać torem nie wjeżdżając do Łowicza i nie zmieniać kierunku (skład z lokomotywą, który warca potem do wawy z sochaczewa).

na węgrzech jest co godzinę relacją z budapesztu do budapesztu przez debreczen i miszkolc oraz co godzinę przez miszkolc i debreczen. u nas mogłaby być przez sochaczew i skierniewice oraz skierniewice i sochaczew. tylko po co.

niekktóre InterREGIO ma jedną wadę niestety. kursuje w wybrane dni, najczęśniej w 5 i 7 a ludzie chcą jeździć codziennie. mam nadzieje, że niedługo PR wprowadzą je codziennie, przecież można dodać przystanki, żeby zachęcić pasżerów i wprowadzić taryfę osobową na części (tam będzie dotacja).

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 wrz 2009, 21:43

Jeśli mam już jechać kiblem z Warszawy do Poznania na przykład, to wolałbym nie zwiedzać wszystkich Barłogów i Żychlinów przy okazji.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 wrz 2009, 0:25

Wolfchen pisze:To niestety jest zagrożenie, ale nie da się raczej w naszej rzeczywistości tego uniknąć.
a jakie korzyści względem stanu obecnego płynęłyby z podziału PR na spółki wojewódzkie?

Z tego, co wiem, teraz i tak zwiększono kompetencje dyrektorów oddziałów regionalnych i oni z marszałkami ustalają kwestie rozkładowe...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 05 wrz 2009, 7:18

W województwach które angażują środki (Śląskie, Łódzkie) pewnie było by jak z Kolejami Mazowieckimi (w sumie Łódzkie mogłoby wnieść swój kapitał, bo i tak dużo tam KM jeździ).

Inne województwa po prostu zamknęłyby interes pod tytułem 'transport szynowy', a potem go przywracały w bólach w postaci szynobusów.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 wrz 2009, 15:12

MeWa pisze:a jakie korzyści względem stanu obecnego płynęłyby z podziału PR na spółki wojewódzkie?
Urealnienie rozkładu - tyle, ile pieniędzy, ile płaci województwo, to idzie na transport szynowy w granicach tego województwa. Proste. I skończyłyby się plotki, że PRy finansują IR z dotacji od wojewodów.
zofey pisze:W województwach które angażują środki (Śląskie, Łódzkie) pewnie było by jak z Kolejami Mazowieckimi (w sumie Łódzkie mogłoby wnieść swój kapitał, bo i tak dużo tam KM jeździ).
Co do woj. śląskiego, lubelskiego, podlaskiego i podkarpackiego, to ja ciemno widzę takie reaktywacje :P

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 wrz 2009, 16:40

Wolfchen pisze:Urealnienie rozkładu - tyle, ile pieniędzy, ile płaci województwo, to idzie na transport szynowy w granicach tego województwa. Proste. I skończyłyby się plotki, że PRy finansują IR z dotacji od wojewodów.
przecież każde województwo ma swoje udziały, przedstawicieli w Radzie Nadzorczej, przewozy są odzwierciedleniem uzgodnień z poszczególnymi władzami województw.
Jeśli dobrze rozumiem, to wpływy z biletów z nadwyżką pokrywają koszty uruchomienia InterRegio.
Nadal nie widzę tych oszałamiających korzyści, które nie są osiągalne obecnie, a które przemawiają za koniecznym podziałem PR.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

patryk148

Post autor: patryk148 » 05 wrz 2009, 19:02

Akurat podlaskie może zapewnić transport w województwie tylko swoimi szynobusami. Teraz zakupiło 4 nowe sztuki. Problemem jest rozkład (mała praca przewozowa) i dojazd do granicy województw. Była akcja społeczna, żeby połączyć połączenia Olsztyn - Ełk i Ełk - Białystok w jedną Olsztyn - Biąłystok na szynobysach. Mam nadzieję, że się uda nie tylko na tej trasie, ale też na Siedlce - Białystok.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 05 wrz 2009, 21:22

A jaki masz problem z linia Siedlce -Białystok? Przeciez do Siedlec PR jeżdżą- i to właśnie Podlaski zakład
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Zari

Post autor: Zari » 05 wrz 2009, 23:07

rufio198 pisze:A jaki masz problem z linia Siedlce -Białystok? Przeciez do Siedlec PR jeżdżą- i to właśnie Podlaski zakład
Akurat do Siedlec jeżdżą 2 obiegi PR: Siedlce-Czeremcha oraz Siedlce-Hajnówka, które nie są skomunikowane z obiegami Czeremcha-Białystok Więc raczej ciężko tu mówić o sensownym połączeniu Siedlce-Białystok w wykonaniu PR.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 06 wrz 2009, 5:52

Połączenie Olsztyn - Ełk jest uruchamiane przez Warmińsko - Mazurski ZPR , Ełk - Białystok Przez Podlaski ZPR.
Siedlce-Czeremcha i Czeremcha - Białystok są uruchamiane przez Podlaski ZPR.
Teraz już rozumiesz co miałem na myśli ?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Zari

Post autor: Zari » 06 wrz 2009, 11:55

rufio198 pisze:Teraz już rozumiesz co miałem na myśli ?
Tak. Choć z punktu widzenia pasażera to nie ma znaczenia czy połączenie jest uruchamiane przez Podlaski ZPR czy jakiś inny zakład byle dało się w sensowny sposób dojechać.

ODPOWIEDZ