System Pobierania Opłat za Przejazdy ZTM

Moderator: JacekM

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 sty 2013, 14:45

Sfałszowanie pieniądza jest karalne samo w sobie, nawet jeśli fałszywe banknoty zakopiemy od razu w ogródku.

Oczywiście podróbka musi być dość podobna do oryginału, nikt np. czarno-białej odbitki nie powinien potraktować poważnie. Ale akurat tym się nie można zasłaniać przy fałszowaniu kart ZTM, fałszywy kontrakt jest łudząco podobny do prawdziwego.

Ale karta ZTM nie jest pieniądzem. W ogóle nie wiem, czym jest w rozumieniu kodeksu karnego, ale chyba dokumentem? Fałszowanie dokumentów jest karalne tylko wtedy, gdy zostało dokonane "w celu użycia za autentyczny".

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sty 2013, 14:48

MichalJ pisze:Fałszowanie dokumentów jest karalne tylko wtedy, gdy zostało dokonane "w celu użycia za autentyczny".
Sfałszowania kontraktu na karcie dokonuje się chyba w tym właśnie celu? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 sty 2013, 14:51

MichalJ pisze:W ogóle nie wiem, czym jest w rozumieniu kodeksu karnego, ale chyba dokumentem?
Tak, dokumentem. Umową ściślej.

[ Dodano: |28 Sty 2013|, 2013 14:52 ]
MichalJ pisze:Sfałszowanie pieniądza jest karalne samo w sobie, nawet jeśli fałszywe banknoty zakopiemy od razu w ogródku.
Owszem, pytanie, czy odbicie na kolorowym xero jest fałszowaniem :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 sty 2013, 14:53

Nie, można sfałszować w celu poznawczym, zabawy, cokolwiek. Litera przepisów o fałszowaniu dokumentów oraz pieniędzy się różni i nie jest to bez znaczenia.

bepe

Post autor: bepe » 28 sty 2013, 15:00

Wolfchen pisze:
MichalJ pisze:W ogóle nie wiem, czym jest w rozumieniu kodeksu karnego, ale chyba dokumentem?
Tak, dokumentem. Umową ściślej.
No nie, albo jest umową, albo dokumentem. Umowa nie jest rodzajem dokumentu i umowy nie da się sfałszować (można sfałszować dokument, który jest nośnikiem treści umowy, ale nie samej umowy).

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 sty 2013, 15:06

Mniej więcej o to mi chodziło (unikam na forum słownictwa fachowego, żeby nikomu nie komplikować życia). Kontrakt jest potwierdzeniem zawarcia umowy, a więc rozpatrywać go należy na zasadzie podrobienia dokumentu.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 28 sty 2013, 17:59

Pasażer wchodząc do autobusu jest zobowiązany zapłacić za przejazd - dla mnie jest to oczywiste.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

kontownik

Post autor: kontownik » 28 sty 2013, 18:01

XoXoXoX pisze:
kontownik pisze:czy zlodzieje tu sa czy nie, to bez roznicy - panowie sam offtop sie zrobil #-o
Gdzie podzialy sie tegie umysly biletmajstrow :-k
A co nie możesz się doczekać aż ktoś wstawi linka z gotowa aplikacja do pobrania? ;]
sugerujesz ze nie mam dostepu do google? :-k
Aplikacje sa na wyciagniecie reki, sprzet zreszta tez.
Jesli ktos chce dzialac na powaznie prosze o priv.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 sty 2013, 18:20

KwZ pisze:Pasażer wchodząc do autobusu jest zobowiązany zapłacić za przejazd - dla mnie jest to oczywiste.
To jest proste jak konstrukcja cepa - skoro się korzysta, to się płaci (pomijam tu osoby uprawnione do bezpłatnych przejazdów). Tyle, że w Polsce wydaje się, że ludzie uważają, iż publiczne = niczyje albo że "płace podatki, to po co mam płacić za bilety"... ](*,)

asq

Post autor: asq » 28 sty 2013, 18:34

MisiekK pisze:Chyba przyjacielu nie wiesz w jakim świecie żyjesz. Korzystanie z biletu nabitego w sposób nielegalny podlega pod paragrafy. Ale pod paragrafy podlega również działalność umożliwiająca wyprodukowanie takiego biletu.
po pierwsze nie jestem twoim przyjacielem =;
po drugie już kilka razy pisałem jaką miałem motywację, a wg. naszego prawa ani PoC, ani RE nie są karalne.

kluczowe jest tutaj rozróżnienie, co zrobiłem a czego nie:
NIE złamałem zabezpieczeń mifare, na których bazuje WKM - bo już to wcześniej mądrzejsi ode mnie zrobili.
NIE udostępniłem kluczy, które umożliwiają odczyt karty (chociaż każdy może je wyciągnąć korzystając z już opublikowanych, znów NIE przeze mnie programów).
TAK udostępniłem poznany przeze mnie techniką RE format karty WKM na forum.
TAK poinformowałem opinię publiczną nt. braku zabezpieczeń na karcie i "problemie" z brakiem wdrożenia przetargu na zabezpieczenia.
TAK przeprowadzałem testy PoC na własnoręcznie nagrywanych kartach, ale NIE posługuję się nimi do wyłudzania czegokolwiek. mam swoją własną SWKM i bardzo lubię ją doładowywać co 90 dni :D

a pracę mam i o nią dbam - sam sobie jestem szefem.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sty 2013, 22:36

kontownik pisze:sugerujesz ze nie mam dostepu do google? :-k
Aplikacje sa na wyciagniecie reki, sprzet zreszta tez.
Jesli ktos chce dzialac na powaznie prosze o priv.
No nie... Cała Polska na to czeka. Wszyscy chcą poznać - dawaj!
Mam wrażenie, że ci co produkują tu najwięcej postów jacy to hako-mako najmniej o temacie wiedzą.
asq pisze:po pierwsze nie jestem twoim przyjacielem =;
Tak, tak - w sumie masz rację, przepraszam. To rzeczywiście trudna sytuacja, bo stoimy po różnych stronach tej barykady.
asq pisze:po drugie już kilka razy pisałem jaką miałem motywację, a wg. naszego prawa ani PoC, ani RE nie są karalne.
Myślę (ba, jestem prawie pewien), że dobry papuga mógłby mieć problemy z obroną takich intencji. Generalnie jeden z klasyków kiedyś stwierdził, że mowa jest srebrem, a milczenie złotem - nie warto się pewnymi rzeczami chwalić nawet jak intencje są najszczersze i coś się udało osiągnąć. A z drugiej strony jak przekręcić to miliony i szybko zwiać na Kajmany, bo w okolicy wszyscy mają z III RP umowy ekstradycyjne. Na byle co nie warto się łaszczyć.
asq pisze:a pracę mam i o nią dbam - sam sobie jestem szefem.
Mimo wszystko - nie warto sobie gównami srać w papiery, bo to potem boli 10 lat. W życiu człowieka to jednak spory odcinek i może kiedyś niemiło ukąsić.

EOT - Moderatorzy niech posprzątają ten wątek - dyskusje na pograniczu prawa są poza zainteresowaniem forum.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

asq

Post autor: asq » 28 sty 2013, 22:46

MisiekK pisze:EOT - Moderatorzy niech posprzątają ten wątek - dyskusje na pograniczu prawa są poza zainteresowaniem forum.
odrobine obiektywizmu (-(

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 sty 2013, 23:46

Moderatorzy posprzątają, jak się wyśpią. Chwilowo kłódeczka, temat wróci całkiem niedługo.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 lut 2013, 15:22

Przepraszam, że się bezczelnie tu wbiję, ale wrzucę link, co by nie zapomnieć - podyskutuje się później ;)

http://www.rynek-kolejowy.pl/39380/ZTM_ ... jskiej.htm
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 15 lut 2013, 22:14

Od teraz:
-> za oferty ładowania kart, poszukiwanie osób ładujących karty, sugestie, że można załatwić ładowanie karty i inne zajmowanie miejsca w łańcuszku kodowania poza systemem ZTM - bezwarunkowo dożywotni ban na całe forum;
-> zabronione jest również podawanie szczegółów technicznych (w tym, ale nie wyłącznie struktury danych na karcie) oraz proszenie o podanie tychże szczegółów. Karą będą upomnienia, punkty oraz bany na podforum biletowe;
-> dozwolona jest ogólna dyskusja o niedoskonałościach systemu i potencjalnych możliwościach jego naprawy.

Proszę się grzecznie stosować, dobranoc.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Zablokowany