System Pobierania Opłat za Przejazdy ZTM
Moderator: JacekM
Sfałszowanie pieniądza jest karalne samo w sobie, nawet jeśli fałszywe banknoty zakopiemy od razu w ogródku.
Oczywiście podróbka musi być dość podobna do oryginału, nikt np. czarno-białej odbitki nie powinien potraktować poważnie. Ale akurat tym się nie można zasłaniać przy fałszowaniu kart ZTM, fałszywy kontrakt jest łudząco podobny do prawdziwego.
Ale karta ZTM nie jest pieniądzem. W ogóle nie wiem, czym jest w rozumieniu kodeksu karnego, ale chyba dokumentem? Fałszowanie dokumentów jest karalne tylko wtedy, gdy zostało dokonane "w celu użycia za autentyczny".
Oczywiście podróbka musi być dość podobna do oryginału, nikt np. czarno-białej odbitki nie powinien potraktować poważnie. Ale akurat tym się nie można zasłaniać przy fałszowaniu kart ZTM, fałszywy kontrakt jest łudząco podobny do prawdziwego.
Ale karta ZTM nie jest pieniądzem. W ogóle nie wiem, czym jest w rozumieniu kodeksu karnego, ale chyba dokumentem? Fałszowanie dokumentów jest karalne tylko wtedy, gdy zostało dokonane "w celu użycia za autentyczny".
- Bastian
- Sułtan Maroka
Sfałszowania kontraktu na karcie dokonuje się chyba w tym właśnie celu?MichalJ pisze:Fałszowanie dokumentów jest karalne tylko wtedy, gdy zostało dokonane "w celu użycia za autentyczny".
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Tak, dokumentem. Umową ściślej.MichalJ pisze:W ogóle nie wiem, czym jest w rozumieniu kodeksu karnego, ale chyba dokumentem?
[ Dodano: |28 Sty 2013|, 2013 14:52 ]
Owszem, pytanie, czy odbicie na kolorowym xero jest fałszowaniemMichalJ pisze:Sfałszowanie pieniądza jest karalne samo w sobie, nawet jeśli fałszywe banknoty zakopiemy od razu w ogródku.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
No nie, albo jest umową, albo dokumentem. Umowa nie jest rodzajem dokumentu i umowy nie da się sfałszować (można sfałszować dokument, który jest nośnikiem treści umowy, ale nie samej umowy).Wolfchen pisze:Tak, dokumentem. Umową ściślej.MichalJ pisze:W ogóle nie wiem, czym jest w rozumieniu kodeksu karnego, ale chyba dokumentem?
Mniej więcej o to mi chodziło (unikam na forum słownictwa fachowego, żeby nikomu nie komplikować życia). Kontrakt jest potwierdzeniem zawarcia umowy, a więc rozpatrywać go należy na zasadzie podrobienia dokumentu.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
sugerujesz ze nie mam dostepu do google?XoXoXoX pisze:A co nie możesz się doczekać aż ktoś wstawi linka z gotowa aplikacja do pobrania?kontownik pisze:czy zlodzieje tu sa czy nie, to bez roznicy - panowie sam offtop sie zrobil![]()
Gdzie podzialy sie tegie umysly biletmajstrow
Aplikacje sa na wyciagniecie reki, sprzet zreszta tez.
Jesli ktos chce dzialac na powaznie prosze o priv.
To jest proste jak konstrukcja cepa - skoro się korzysta, to się płaci (pomijam tu osoby uprawnione do bezpłatnych przejazdów). Tyle, że w Polsce wydaje się, że ludzie uważają, iż publiczne = niczyje albo że "płace podatki, to po co mam płacić za bilety"...KwZ pisze:Pasażer wchodząc do autobusu jest zobowiązany zapłacić za przejazd - dla mnie jest to oczywiste.
po pierwsze nie jestem twoim przyjacielemMisiekK pisze:Chyba przyjacielu nie wiesz w jakim świecie żyjesz. Korzystanie z biletu nabitego w sposób nielegalny podlega pod paragrafy. Ale pod paragrafy podlega również działalność umożliwiająca wyprodukowanie takiego biletu.
po drugie już kilka razy pisałem jaką miałem motywację, a wg. naszego prawa ani PoC, ani RE nie są karalne.
kluczowe jest tutaj rozróżnienie, co zrobiłem a czego nie:
NIE złamałem zabezpieczeń mifare, na których bazuje WKM - bo już to wcześniej mądrzejsi ode mnie zrobili.
NIE udostępniłem kluczy, które umożliwiają odczyt karty (chociaż każdy może je wyciągnąć korzystając z już opublikowanych, znów NIE przeze mnie programów).
TAK udostępniłem poznany przeze mnie techniką RE format karty WKM na forum.
TAK poinformowałem opinię publiczną nt. braku zabezpieczeń na karcie i "problemie" z brakiem wdrożenia przetargu na zabezpieczenia.
TAK przeprowadzałem testy PoC na własnoręcznie nagrywanych kartach, ale NIE posługuję się nimi do wyłudzania czegokolwiek. mam swoją własną SWKM i bardzo lubię ją doładowywać co 90 dni
a pracę mam i o nią dbam - sam sobie jestem szefem.
No nie... Cała Polska na to czeka. Wszyscy chcą poznać - dawaj!kontownik pisze:sugerujesz ze nie mam dostepu do google?
Aplikacje sa na wyciagniecie reki, sprzet zreszta tez.
Jesli ktos chce dzialac na powaznie prosze o priv.
Mam wrażenie, że ci co produkują tu najwięcej postów jacy to hako-mako najmniej o temacie wiedzą.
Tak, tak - w sumie masz rację, przepraszam. To rzeczywiście trudna sytuacja, bo stoimy po różnych stronach tej barykady.asq pisze:po pierwsze nie jestem twoim przyjacielem![]()
Myślę (ba, jestem prawie pewien), że dobry papuga mógłby mieć problemy z obroną takich intencji. Generalnie jeden z klasyków kiedyś stwierdził, że mowa jest srebrem, a milczenie złotem - nie warto się pewnymi rzeczami chwalić nawet jak intencje są najszczersze i coś się udało osiągnąć. A z drugiej strony jak przekręcić to miliony i szybko zwiać na Kajmany, bo w okolicy wszyscy mają z III RP umowy ekstradycyjne. Na byle co nie warto się łaszczyć.asq pisze:po drugie już kilka razy pisałem jaką miałem motywację, a wg. naszego prawa ani PoC, ani RE nie są karalne.
Mimo wszystko - nie warto sobie gównami srać w papiery, bo to potem boli 10 lat. W życiu człowieka to jednak spory odcinek i może kiedyś niemiło ukąsić.asq pisze:a pracę mam i o nią dbam - sam sobie jestem szefem.
EOT - Moderatorzy niech posprzątają ten wątek - dyskusje na pograniczu prawa są poza zainteresowaniem forum.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przepraszam, że się bezczelnie tu wbiję, ale wrzucę link, co by nie zapomnieć - podyskutuje się później 
http://www.rynek-kolejowy.pl/39380/ZTM_ ... jskiej.htm
http://www.rynek-kolejowy.pl/39380/ZTM_ ... jskiej.htm
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- fik
- Naczelne Chamidło
Od teraz:
za oferty ładowania kart, poszukiwanie osób ładujących karty, sugestie, że można załatwić ładowanie karty i inne zajmowanie miejsca w łańcuszku kodowania poza systemem ZTM - bezwarunkowo dożywotni ban na całe forum;
zabronione jest również podawanie szczegółów technicznych (w tym, ale nie wyłącznie struktury danych na karcie) oraz proszenie o podanie tychże szczegółów. Karą będą upomnienia, punkty oraz bany na podforum biletowe;
dozwolona jest ogólna dyskusja o niedoskonałościach systemu i potencjalnych możliwościach jego naprawy.
Proszę się grzecznie stosować, dobranoc.
Proszę się grzecznie stosować, dobranoc.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!