Korekta taryfy - 2011
Moderator: JacekM
Ad. 01. -- nie są (i nie jest to tematem, ani argumentem nawet)Aligator pisze:Poproś ZTMSkąd takie dane?
01. W innych miastach bilety jednorazowe są tańsze.
02. Sami przedstawiciele ZTM na ich stronie FB przyznają że bilety jednorazowe w Warszawie są "tak drogie" ponieważ dopłaca się z nich do komunikacji nocnej - mniemam że wiedzą co piszą na oficjalnym kanale;)
Ad. 02. -- miałeś przedstawić dowód (czy też źródło), z którego wynikało by, że jednorazowe są rentowne a czasowe nie. Taką tezę postawiłeś wszak. Co do tego mają nocne? Mamy bilety nocne??
ZTM nie mam o co prosić, Twoja teza, Ciebie się prosi.
Powodzenia. Nawet za pomocą FB
Oczywiście, że nie ma sensu, dopokąd nie kupisz i nie utrzymasz samochodu.Aligator pisze:Myślę że tu nie ma sensu się licytować.No toć mówię -- kup samochód, policz REALNE koszty i wróć. Przy liczeniu nie zapomnij o kosztach wynikających li tylko z przebiegu samochodu.
Ja o kosztach przebiegu, a ten o parciejących oponach na postoju... Przed kupnem samochodu zwyczajnie dorośnij może...
[ Dodano: |1 Maj 2011|, 2011 02:52 ]
Ale trafił dobrze, szczególnie Ciebie -- OIDP 6 linii metra, coś 150 stacji...MeWa pisze:Ale może porównujmy z polskimi..
Zapraszam na pokład!
Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz - 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11
Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )
Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz - 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11
Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )
Oczywiście, że nie ma sensu, dopokąd nie kupisz i nie utrzymasz samochodu.
Ja o kosztach przebiegu, a ten o parciejących oponach na postoju... Przed kupnem samochodu zwyczajnie dorośnij może...
Wiesz samochód to mam od paru lat więc wiem ile na niego wydaję, a że się ktoś czepiał tego że za eksploatację trzeba płacić - podając choćby fakt zużywania ogumienia (niejaki Adam G.) - to jasno napisałem co o tym myślę - czy "ten niedorosły gad" musi Ci przypominać o śledzeniu wątków?
Mając samochód wydajesz na eksploatację nawet w sytuacji gdy stoi na parkingu więc i to ma znaczenie przy szacunku oszczędności na bilecie.
Tak naprawdę to dla posiadacza samochodu jedyny plus maskomu to oszczędność czasu - bo nie kupujesz samochodu jeśli Cię nie stać na utrzymanie.
Ad. 02. -- miałeś przedstawić dowód (czy też źródło), z którego wynikało by, że jednorazowe są rentowne a czasowe nie. Taką tezę postawiłeś wszak. Co do tego mają nocne? Mamy bilety nocne??
Czasowe? Oj nie przypominam sobie, okresowe to i owszem - i jak najbardziej są dużo poniżej kosztów - w ramach polityki nagradzania stałych klientów.
Ps. Nie powiedziałem że mamy bilety nocne, stwierdziłem po prostu że ZTM tłumaczy wysoką cenę za bilet jednorazowy faktem iż dzięki temu nie ma potrzeby tworzenia taryfy nocnej - czyli jak by nie patrzeć twierdzą że taryfa jednorazowa dofinansowuje taryfę nocną - gdyby jednorazówki nie były rentowne to przypuszczam że nie byłoby z czego robić dofinansowania dla nocnych (aczkolwiek teza jest trochę grubymi nićmi szyta bo akurat nocna komunikacja ma "całą masę nierentownych połączeń" - ale nie mnie tu oceniać).
Jeżeli natomiast chodzi o podwyżkę jednorazówek to Ruta niedawno dość jasno dał do zrozumienia że jest to decyzja polityczna a nie ekonomiczna - podążając za biegiem słów tego pana "są to bilety dla turystów i ludzi sporadycznie korzystających" - i dlatego mogą być drogie w przeciwieństwie do okresowych - klasyczna retoryka w wykonaniu ZTM (na miarę pretensji do Jabłonny za chęć stworzenia przez tę ostatnią komunikacji alternatywnej dla ZTM albo Łomianek za posiadanie "Ł-ek").
"Spóźniony pociąg przyspieszony relacji xyz, przyjedzie z opóźnieniem ok. 25 minut. Opóźnienie może ulec powiększe... zmianie"
- MeWa
- Cukiereczek
to znaczy? Jakieś przykłady?Aligator pisze:a miarę pretensji do (...) Łomianek za posiadanie "Ł-ek"
a na jakiej zasadzie określa (okreslasz) rentowność jakichś biletów?Jaki czynnik jest decydujący?Aligator pisze:gdyby jednorazówki nie były rentowne to przypuszczam że nie byłoby z czego robić dofinansowania dla nocnych
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
desert_eag
- fik
- Naczelne Chamidło
0 to nie jest większość kontrolerów.reserved pisze: W sumie to najtaniej chyba wyjdzie jeździć na gapę.I tak większość kontrolerów jeździ w kurtkach ZTM-u, które poznać można już na kilometr, a jak raz na parę miesięcy się zapłaci karę to i tak chyba wyszłoby taniej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
zero co?
zero jezdzi w kurtkach?
To ze 2 tyg temu musieli mnie jacys przebierancy kontrolowac na TL.
Chyba ze weszla kolekcja letnia (choc bywa jeszcze troche zimno :F)
Jak ktos jezdzi w szczycie nabitym zbiorkomem to kanara nie spotka, to jest wg mnie glowny problem.
Na takiej grojeckiej 2/3 tramwai jadacych w szczycie na/z okecia jest nabitych i kontrolerzy do nich nie wsiada bo nie maja po co.
zero jezdzi w kurtkach?
To ze 2 tyg temu musieli mnie jacys przebierancy kontrolowac na TL.
Chyba ze weszla kolekcja letnia (choc bywa jeszcze troche zimno :F)
Jak ktos jezdzi w szczycie nabitym zbiorkomem to kanara nie spotka, to jest wg mnie glowny problem.
Na takiej grojeckiej 2/3 tramwai jadacych w szczycie na/z okecia jest nabitych i kontrolerzy do nich nie wsiada bo nie maja po co.
Od 15.04 u zawodowych weszła kolekcja letnia 
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/
Zawodowo
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/
Zawodowo
http://www.zw.com.pl/artykul/10,601098_ ... rowno.html![]()
Bilety droższe nierówno
Awantura w sprawie nowych cen biletów. W planowanej taryfie ich ceny dla strefy podmiejskiej rosną prawie dwa razy szybciej niż dla pasażerów ze stolicy. Czy mieszkańcy peryferii wsiądą do aut?
Władze Warszawy przedstawią dziś radnym z komisji infrastruktury uzasadnienie podwyżki cen biletów, która ma być wprowadzana w trzech etapach – od sierpnia tego roku do 2014 roku. W czwartek zagłosuje nad nią Rada Warszawy, gdzie PO ma większość. Podwyżka jest przesądzona, ale opozycyjni radni szykują się na retoryczną wojnę.
Buntować zamierzają się przedstawiciele 29 gmin podwarszawskich, do których dojeżdżają autobusy linii 700 i 800 oraz pociągi SKM i Kolei Mazowieckich w ramach wspólnego biletu. Bo dla pasażerów strefy podmiejskiej podwyżka będzie nieproporcjonalnie większa.
Dla przykładu: cena biletu 30-dniowego imiennego dla jednej strefy wzrośnie docelowo prawie o 44 proc. (z 78 zł dziś do 112 zł od stycznia 2014 roku), a dla obu stref już o niemal 90 proc. (ze 116 do 220 zł).
– To dyskryminacja – twierdzi radny Mazowsza Jacek Sasin (PiS). – Prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz wymyśliła, że załata swój budżet kosztem mieszkańców przedmieść Warszawy, którzy na nią nie głosują w wyborach samorządowych.
– Ta podwyżka to polityka monopolisty – mówi wójt Raszyna Andrzej Zaręba. – I tak dopłacamy ZTM 2,4 mln zł rocznie do dziesięciu linii „700” i „800” na terenie Raszyna. W interesie Warszawy powinno być zachęcanie mieszkańców do przesiadki z auta do komunikacji miejskiej, a nie odwrotnie – podkreśla.
Czy samochód będzie się opłacał? Policzmy. Bilet 90-
-dniowy imienny na dwie strefy będzie kosztował od 2014 roku 550 zł. Przy cenie paliwa 5 zł za litr daje to równowartość 110 litrów benzyny. Przy spalaniu 10 litrów na 100 km możemy przejechać 1100 km. Np. z Raszyna do centrum Warszawy jest 15 km. Do jazdy dom – praca – dom paliwa wystarczy nam na 36 dni (7 tygodni dojazdów do pracy). Dojazdy zaczną się opłacać dopiero, gdy zaczniemy jeździć co najmniej we dwójkę.
Parkometry? Jeśli ktoś parkuje w strefie, też ma ze strony miasta zachętę. Kontrole są nieefektywne, a ceny za postój jeszcze co najmniej przez rok nie pójdą w górę, bo zostały zamrożone przez ustawę o drogach publicznych. Ministerstwo Infrastruktury dopiero przymierza się do jej nowelizacji.
Według dyrektora Zarządu Transportu Miejskiego Leszka Ruty, założenie podwyżki biletowej było właśnie takie, żeby jak najmniej dotknąć pasażerów ze strefy miejskiej, w szczególności tych z biletami 30- i 90-dniowymi.
– Gminy podwarszawskie i tak pokrywają tylko 30 – 40 proc. kosztów funkcjonowania komunikacji miejskiej na swoim terenie – usłyszeliśmy w ZTM. – Najazdu aut nie będzie. Ceny paliwa są wysokie, komunikacja i tak będzie opłacalna. Do tego z biletem jeździmy po całym mieście.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
-
Stary Pingwin
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tańsza raczej nie będzie. Rozpoczęła się motoryzacja Indii.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
KLIK
![]()
Bilet kompromitacji miejskiej powstrzyma podwyżki?
W czwartek radni prawdopodobnie przegłosują podwyżkę biletów komunikacji miejskiej. W środę zaś, Czesław Bielecki będzie rozdawał mieszkańcom "bilet kompromitacji miejskiej", apelując do władz o zaniechanie podwyżek.
Głosy o tym, że podwyżka biletów nie jest jedynym rozwiązaniem problemów komunikacji miejskiej słychać z wielu stron. Dziś do grona sceptyków dołączył Czesław Bielecki, główny oponent Hanny Gronkiewicz-Waltz w ubiegłorocznych wyborach. Bielecki organizuje jutro happening: na stacji metra Centrum będzie rozdawał warszawiakom "bilety kompromitacji miejskiej". To lista niespełnionych obietnic komunikacyjnych. Zdaniem byłego kandydata PiS na prezydenta, podwyżki powinno się zrekompensować m.in. integracją komunikacji autobusowej i szynowej czy systemem zniżek.
Swoje propozycje racjonalizacji działania komunikacji miejskiej prezentowało też stowarzyszenie SISKOM. Ich zdaniem, pieniądze uzyskane z podwyżki można wygospodarować usprawniając kursowanie autobusów, wprowadzając przywileje dla komunikacji czy podnosząc opłaty za parkowanie. Ten ostatni postulat podchwycili stołeczni urzędnicy, jednak wymaga ona zmian w ustawie.
Najbliższa sesja Rady Warszawy rozpocznie się w czwartek o 10. W porządku obrad znalazło się głosowanie nad podwyżką cen biletów.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Cały Bielecki - zero konkretów...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.