O stronach ZTM MZA i TW

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

adamrozbicki

Post autor: adamrozbicki » 07 kwie 2025, 14:06

Jeżeli ktoś myśli, że pracownicy ZTM już pokazali większość swoich intelektualnych możliwości w dziedzinie komunikacji na temat komunikacji, to uprzejmie donoszę, że nie!

"W związku z kolejnym etapem prac budowlanych związanych z budową tramwaju do Wilanowa od soboty 05.04.2025 r. od ok. godz. 22:00 zamknięta zostaje jezdnia wschodnia na skrzyżowaniu ul. Sobieskiego z al. Witosa i al. Sikorskiego. Ruch odbywał się będzie po jezdni zachodniej w obu kierunkach bez możliwości skrętu w lewo z al. Sikorskiego w ul. Sobieskiego."

To która z trzech wymienionych ulic ma być zamknięta? Wschodnią i zachodnią ma tylko Sobieskiego (uwielbiam te kretyńskie opisy zmuszające do zastanawiania się gdzie jest wschód w sieci ulic), ale zamknięta jest Sikorskiego. A ta ma tylko północną i południową.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 kwie 2025, 14:20

Mało jest w Warszawie ulic, które biegną tak jednoznacznie i stale w osi N-S, jak Sikorskiego. Gratuluję, po raz kolejny chciałeś się do kogoś przypierdolić, a udało się co najwyżej wyjść na frustrata.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 kwie 2025, 21:08

fik pisze:
07 kwie 2025, 14:20
Mało jest w Warszawie ulic, które biegną tak jednoznacznie i stale w osi N-S, jak Sikorskiego.
Przyznaję, że ja pomyślałem najpierw o Sobieskiego. A skoro - znasz mnie - ja tak pomyślałem, to tym bardziej nie musi to być oczywiste dla przeciętnego czytelnika.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 kwie 2025, 21:20

Tutaj można się przyczepić tego, że Sobieskiego też ma jezdnię wschodnią, można się też przyczepić tego, że określenie "jezdnia wschodnia na skrzyżowaniu" jest nieprecyzyjne niezależnie od tego, w jakich kierunkach prowadzą krzyżujące się ulice, i to jest absolutnie uzasadniona krytyka, i w pełni zgadzam się, że ten komunikat jest źle sformułowany. Jeśli jednak ktoś krytykuje go w agresywny i nacechowany emocjonalnie sposób, produkując się o intelektualnych możliwościach i kretyńskich opisach, warto byłoby, aby sam dochował tzw. należytej staranności, bo inaczej, jak to mawiają Angole, może skończyć z jajkiem na twarzy.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

mb112

Post autor: mb112 » 07 kwie 2025, 22:11

Z tym nazywaniem jezdni kierunkami, albo co gorsza stron skrzyżowania północno-zachodni, północno-wschodni narożnik itd. to trzeba uważać, bo często jak się spojrzy na mapę to się okazuje, że jest inaczej niż to co się intuicyjnie wydaje. Szczególnie jeśli dana ulica nieznacznie zakręca i zmienia kierunek. Porównajcie sobie np. skrzyżowanie Rosoła/Gandhi i Rosoła/Belgradzka. Który tam jest gdzie np. narożnik północno-zachodni ? Zdecydowanie nie po tej samej stronie na obu tych skrzyżowaniach.

Awatar użytkownika
karmat
Kontakt:

Post autor: karmat » 07 kwie 2025, 23:14

Nie można tego nazwać w normalny sposób wg schematu: które skrzyżowanie, która ulica, jezdnia prowadząca w kierunku X?

adamrozbicki

Post autor: adamrozbicki » 07 kwie 2025, 23:25

fik pisze:
07 kwie 2025, 14:20
Mało jest w Warszawie ulic, które biegną tak jednoznacznie i stale w osi N-S, jak Sikorskiego. Gratuluję, po raz kolejny chciałeś się do kogoś przypierdolić, a udało się co najwyżej wyjść na frustrata.
Słoneczko moje najdroższe, to która jezdnia wschodnia ktorej ulicy została zamknięta? Pozdrawia serdecznie twój wielbiciel frustrat (swoją drogą dlaczego po raz kolejny chciałem się przyp.erdolić? Rzadko piszę :-k bo nie jestem z branży).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 kwie 2025, 5:06

Napisałeś, że wschodnią i zachodnia jezdnię ma tylko Sobieskiego. I zrobiłeś to z poczuciem wyższości intelektualnej nad pracownikami ZTMu. Sęk w tym, że to skrzyżowanie ma taki układ, że Sobieskiego również ma jezdnie wschodnią i zachodnią a co do Witosa też można by mieć poważne wątpliwości, bo jej azymut jest zdecydowanie poniżej 45 stopni. Więc, jak to było w wczorajszej Ewangelii, kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień. Tu się podłożyłeś. Komunikat ZTMu był nieprecyzyjny ale nie błędny. Ty napisałeś oczywistą głupotę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 09 kwie 2025, 11:36

karmat pisze:
07 kwie 2025, 23:14
Nie można tego nazwać w normalny sposób wg schematu:
... albo wrzucić szybki schemat-załącznik do komunikaty? ;)

Z innej beczki.
Odwoływanie się do strony ZTM na stronie WTP na dodatek w komunikacie o objazdach/utrudnieniach związanych z kolejnym etapem inwestycji budowlanej, to chyba incepcja.
BTW - na zalinkowanej stronie ZTM nie ma dużo więcej informacji....
https://www.wtp.waw.pl/newsy/2025/04/08 ... dleglosci/
Więcej informacji na stronie ZTM

adamrozbicki

Post autor: adamrozbicki » 09 kwie 2025, 22:32

pawcio pisze:
08 kwie 2025, 5:06
Napisałeś, że wschodnią i zachodnia jezdnię ma tylko Sobieskiego. I zrobiłeś to z poczuciem wyższości intelektualnej nad pracownikami ZTMu. Sęk w tym, że to skrzyżowanie ma taki układ, że Sobieskiego również ma jezdnie wschodnią i zachodnią a co do Witosa też można by mieć poważne wątpliwości, bo jej azymut jest zdecydowanie poniżej 45 stopni. Więc, jak to było w wczorajszej Ewangelii, kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień. Tu się podłożyłeś. Komunikat ZTMu był nieprecyzyjny ale nie błędny. Ty napisałeś oczywistą głupotę.

Napisałeś, że wschodnią i zachodnia jezdnię ma tylko Sobieskiego. I zrobiłeś to z poczuciem wyższości intelektualnej nad pracownikami ZTMu. Sęk w tym, że to skrzyżowanie ma taki układ, że Sobieskiego również ma jezdnie wschodnią i zachodnią

Próbowałem to zrozumieć ale się poddałem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 kwie 2025, 20:13

Drugie "Sobieskiego" => "Sikorskiego".
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 17 kwie 2025, 11:21

Serio ktoś w tym ZTM wymyślił przystanki na żądanie dla tramwajów czy to tylko brak umiejętności prawidłowego pisania komunikatów ;)
Załączniki
17157.png
Obrazek

Awatar użytkownika
Przecinak

Post autor: Przecinak » 17 kwie 2025, 11:39

Te przystanki na żądnie są chyba przy wszystkich ZZO na jakieś objazdy w związku ze zgromadzeniami publicznymi. Ja tylko czekam aż któryś motorniczy się dopatrzy tego i na trasie objazdowej nie będzie się zatrzymywał. :lol:

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » dzisiaj, 9:51

Kolejny kwiatek na wtp.waw.pl. Od 26 w zmiany w rozkładach tramwajów, to cud, że opublikowali je na ponad tydzień przed czasem. Dla wszystkich linii, ale nie dla 1. Już nie mogę się doczekać tych kursów które przebiegają, przez nieczynny fragment sieci tramwajowej. Czy leci z nami pilot? To już nie tylko chodzi o stronę wtp.waw.pl ale również na serwerach dla aplikacji zewnętrznych jak jakdojade czy czynaczas również jest błędny rozkład tylko jednej linii.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » dzisiaj, 12:56

Rozkłady jazdy teraz nie są publikowane jako cały pakiet, tylko każda linia osobno, jak zostanie indywidualnych przygotowana i obrobiona. 1 jeszcze nie została wrzucona, pewnie będzie we wtorek.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ