Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2023
Moderator: Wiliam
Boję się, że to nie kwestia sprzętu tylko procedur, że tylko instruktor na miejscu może wydawać polecenia. Ale faktycznie - będzie nowe, będzie o czym gadać.
No właśnie nie wiem, co by się stało… Moim zdaniem kompletnie nic. Tramwajem nie da się uciec, obstawiam nawet, że każdy zna całą sieć i wie jak objechać zatrzymanie.
ŁK
Chętnie poczytam co napiszą osoby siedzące za pulpitem o samowolnej zmianie trasy. Bo problem może też polegać na tym, może to być coś krótkiego i wtedy pojechanie objazdem spowoduje wypadnięcie z rozkładu, konieczność robienia skrótów itp, a może być i poważniejsza sprawa. No wtedy to ustalenia na najwyższym szczycie.
-
michael112
W ogóle ciekawostka: dzisiaj podczas wyłączenia na Niepodległości, widziałem 33 w okolicy skrzyżowania Puławska / Woronicza, które najwyraźniej jeździło w całości poza swoją obecną trasą (nie mówię przecież o trasie z 2009 r.). Ciekawe w sumie jak do tego doszło...
Wozy, które utknęły w zatrzymaniu były wycofywane, ten konkretny od Pola Mokotowskiego do Kieleckiej i dalej przejazd w głąb Mokotowa.

-
michael112
To pewnie nie był z R3? Bo jakby był, to rozsądnie byłoby go po prostu wysłać do zajezdni.
8/33 z R4. Ogólnie po tamtej stronie nieduża ilość wozów z R4 utknęła, dużo większy problem miało R3 bo niemal wszystkie dodatki musiały zjechać na inne zajezdnie.

-
michael112
W zasadzie można było zostawić ruch pasażerski na Wołoskiej od Woronicza do Kieleckiej. Świetnie do tego by nadawała się linia 4, bo tam jeżdżą same Hyundaie. Na Kieleckiej 02 motorowy przesiadałby się na drugi koniec wagonu, tak objeżdżał pętlę. Potem na Kieleckiej 01 znowu się przesiadał na drugi koniec i jechał na Wyścigi.
To za 50 lat, jak inteligencję białkową zastąpi sztuczna.michael112 pisze:W zasadzie można było zostawić ruch pasażerski na Wołoskiej od Woronicza do Kieleckiej. Świetnie do tego by nadawała się linia 4, bo tam jeżdżą same Hyundaie. Na Kieleckiej 02 motorowy przesiadałby się na drugi koniec wagonu, tak objeżdżał pętlę. Potem na Kieleckiej 01 znowu się przesiadał na drugi koniec i jechał na Wyścigi.
ŁK
Pomysł nie głupi. Oczywiście zależy jak daleko był prąd odłączony i czy był wolny pracownik do przedstawiania rozjazdów (i ew. pilnowania opuszczenia odbieraków) Mało realne raczej....
-
Stary Pingwin
[/quote]
SNRT jest już prawie na wylocie. Będzie nowe, cudowne, genialne etc. Ale na szczęście nie siedzę w tym.
[/quote]
Jeszcze bardziej nowe, cudowne i genialne niż aktualne?
SNRT jest już prawie na wylocie. Będzie nowe, cudowne, genialne etc. Ale na szczęście nie siedzę w tym.
[/quote]
Jeszcze bardziej nowe, cudowne i genialne niż aktualne?
miłośnik 13N
- Bastian
- Sułtan Maroka
O ile na pętlę da się zjechać tyłem. Jeśli jest zwrotnica odskokowa, to się nie da.michael112 pisze: ↑06 kwie 2023, 18:02W zasadzie można było zostawić ruch pasażerski na Wołoskiej od Woronicza do Kieleckiej. Świetnie do tego by nadawała się linia 4, bo tam jeżdżą same Hyundaie. Na Kieleckiej 02 motorowy przesiadałby się na drugi koniec wagonu, tak objeżdżał pętlę. Potem na Kieleckiej 01 znowu się przesiadał na drugi koniec i jechał na Wyścigi.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
W Warszawie są gdziekolwiek takie?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie znam przyczyn, ale zwrotnice na Kieleckiej się do tego nie nadają na pewno (sprawdzono w praktyce). W szczególności zwrotnicy sterowanej nie wolno rozpruwać, w związku z czym wyjazd z pętli na tor północny odbywałby się z każdorazowym przełożeniem ręcznym, ale to już drobiazg bo mówimy o objeździe, nie eksploatacji liniowej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bardziej chodziło mi o zwrotnicę na torze południowym. Ale faktycznie, rzecz nie w odskokowości, tylko rozpruwalności. Nie jest sterowana, ale czy po przełożeniu ręcznym można ją skutecznie zablokować, by móc wjechać od strony ostrza?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow