O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź:)
Ale geneza nazwy Rondo Babka podoba mi się nawet bardziej niż Żaba.
TO może jeszcze ktoś mi powie skąd "Chłodna"?
Ale geneza nazwy Rondo Babka podoba mi się nawet bardziej niż Żaba.
TO może jeszcze ktoś mi powie skąd "Chłodna"?
http://miastomania.pl - Warszawa w obrazkach (specyficznych)
http://tramwaje.wasowska.net - Trolejbusy i tramwaje. Dawniej i dziś.
http://tramwaje.wasowska.net - Trolejbusy i tramwaje. Dawniej i dziś.
dessa pisze:TO może jeszcze ktoś mi powie skąd "Chłodna"?
Google pisze: W XVII wieku, kiedy na przedmieściach Warszawy zaczęły powstawać jurydyki, teren późniejszego Mirowa znalazł się w granicach jurydyki Wielopole i częściowo jurydyki Grzybów. Wyznaczała go późniejsza sieć ulic: Ciepłej, Chłodnej, Elektoralnej, Waliców, Grzybowskiej i Krochmalnej. Trzy z nich, biegnące w kierunku Woli, to jest: Chłodna, Elektoralna i Krochmalna, to dawne drogi narolne; Ciepła, Waliców i Grzybowska, to ulice wytyczone i nazwane w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XVIII wieku. Ich nazwy tylko pozornie wydają się abstrakcyjne. Okazuje się, bowiem że znajomość historii tego terenu wiele wyjaśnia. Na przykład nazwy ulic: Waliców i Grzybowska upamiętniają nazwiska właścicieli Walicowa i Grzybowa: Bazylego Walickiego i Jana Grzybowskiego; inspiracją do tytułu dla Elektoralnej była godność elektora saskiego, jaką otrzymał August II Sas; nazwy ulic Ciepłej i Chłodnej nawiązują zapewne do warunków klimatycznych panujących w tym rejonie; Krochmalna zwana wcześniej Lawendowską lub Lawendową, (z racji znajdujących się tu licznych ogrodów), otrzymała w 1770 r. swą późniejszą nazwę od usytuowanej pod numerem 1/3 fabryki krochmalu.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
bambi pisze: ul. 21 (Dwudziestego Pierwszego) Pułku Piechoty "Dzieci Warszawy".
A w Ursusie jest po prostu "Dzieci Warszawy"
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
No ale to nie to samo...
Trochę off-topiku stąd wywaliłem...
Trochę off-topiku stąd wywaliłem...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wiem. Ale musiałem się pochwalićBastian pisze:No ale to nie to samo...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Po prześledzeniu przebiegu walk podczas obrony Warszawy w 1939 roku, to można dojść do wniosku że jest to trafnie dobrana nazwa.bambi pisze:To może przerwę tę dyskusję:
ul. 21 (Dwudziestego Pierwszego) Pułku Piechoty "Dzieci Warszawy".
Gdzież by indziej jak nie na moim poczciwym Gocławiu...
I właściwie powinna być jeszcze dłuższa, bo pułk nosił nazwę "21 warszawski pułk piechoty "Dzieci Warszawy"
Nie dyskutuj z idiotą. On sprowadzi dyskusję do swojego poziomu, a wtedy pokona Cię swym doświadczeniem.
-
- Kontakt:
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na tabliczkach chyba jest w cudzysłowie...Jacek Pudło pisze:Wszystkie mapy przeczą twojemu stwierdzeniu.Fikander pisze:Yep, bo zaznaczamy, że chodzi o organizację o nazwie "Solidarność", a nie abstrakcyjną ideę.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- R-9 Chełmska
MSI wciska jeszcze cudzysłówFikander pisze:Jakby to powiedzieć... redagują je kartografowie, nie poloniści, więc to jeszcze nic nie znaczy.Jacek Pudło pisze: Wszystkie mapy przeczą twojemu stwierdzeniu.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32