GĂłrczewska a RZS, czyli o projektach BAKS-u dyskusja
Moderator: Wiliam
ŻW pisze:Otwarcie Górczewskiej w połowie sierpnia
Kierowcy mogą jednak zostać mile zaskoczeni. Ulica może być otwarta wcześniej, bo firmy poszerzające jezdnię są na finiszu robót.
Oficjalny termin oddania jezdni do ruchu to 18 sierpnia. Jednak firma Skanska, główny wykonawca modernizacji, twierdzi, że jest w stanie otworzyć ulicę wcześniej.
– Przez cały weekend przebudowywaliśmy skrzyżowanie ul. Górczewskiej i Powstańców Śląskich. Teraz zostało nam już tylko położenie nawierzchni na kilkudziesięciometrowym odcinku Górczewskiej, tuż za skrzyżowaniem – tłumaczy Piotr Cieszewski z firmy Skanska.
Na finiszu jest również firma Falbruk Falenta, która poszerza 250 metrów Górczewskiej na odcinku od skrzyżowania z ul. Powstańców Śląskich do supermarketu Tesco. Nieoficjalnie mówi się, że ulica mogłaby być oddana już 4 sierpnia.
– Zgodnie z umową mamy czas do 18 sierpnia – mówi Urszula Nelken, rzeczniczka Zarządu Dróg Miejskich. – Chcemy oddać obydwa odcinki poszerzanej ulicy jednocześnie. By tak się stało, trzeba skoordynować zakończenie obydwu inwestycji. Jeśli się uda, to ulice otworzymy przed terminem zawartym w umowie.
Skanska przejęła roboty na ul. Górczewskiej po Miejskim Przedsiębiorstwie Robót Drogowych. Poprzedni wykonawca jedynie rozgrzebał ulicę i zawalał kolejne terminy harmonogramu prac. Ratusz wyrzucił więc MPRD. Wcześniej zrobił to na węźle przy ul. Wołoskiej, gdzie prace dokończyła firma Mostostal (węzeł został oddany w połowie lipca).
Za ponad 10 mln zł Skanska odbudowała wiadukt nad torami kolejowymi, położyła asfalt na nowej jezdni, przebudowała skrzyżowanie z ul. Powstańców Śląskich. Kolejny odcinek ulicy, od skrzyżowania do supermarketu Tesco (ul. przy Tesco była poszerzona już wcześniej), poszerza firma Falbruk Falenta. Za prawie dwa mln zł buduje brakujące 250 metrów drugiej nitki Górczewskiej. Dlaczego nie mogła tego zrobić za jednym zamachem Skanska? – Kiedy podpisywaliśmy umowę ze Skanską, nie mieliśmy jeszcze pozwolenia na budowę tego odcinka drogi. To dlatego, że nie udało się na czas wykupić potrzebnych gruntów – tłumaczy Urszula Nelken.
Data: 2006-08-01; MACIEJ CZERSKI
Zgrzyta mi tu to słowo "sześciopasmówka". Lepiej byłoby chyba "jezdnia z sześcioma pasami ruchu".ŻW pisze:Górczewska już gotowa
Od dziś kierowcy jeżdżą sześciopasmówką prawie do granicy miasta
Zmodernizowany odcinek ul. Górczewskiej otwarto w nocy z czwartku na piątek. Teraz drogowcom zostało jedynie dokończenie chodników i posadzenie drzew i krzewów.
Tym razem obyło się bez uroczystego przecinania wstęgi. Kierowcy z Woli i Bemowa wreszcie mogą odetchnąć z ulgą. Teraz mają do dyspozycji dwie jezdnie po trzy pasy ruchu od wiaduktu kolejowego do pętli autobusowej przy Tesco. Zarządowi Dróg Miejskich udało się skoordynować prace dwóch firm i otworzyć ulice przed zakładanym terminem 18 sierpnia.
Dwie inwestycje
Odcinek poszerzonej Górczewskiej był modernizowany przez dwie firmy: Skanska, która wykonała fragment od wiaduktu do skrzyżowania z Powstańców Śląskich, oraz Falbruk Falenta, która wykonała brakujący, ok. 250-metrowy odcinek jezdni pomiędzy skrzyżowaniem a supermarketem Tesco. – Miastu nie udało się na czas wykupić gruntów przy skrzyżowaniu z ul. Powstańców Śląskich, dlatego nie mogliśmy ogłosić jednego przetargu na cały poszerzony fragment Górczewskiej – mówi Adam Czugajewicz, rzecznik ZDM.
Istniało więc ryzyko, że po zakończeniu prac przez firmę Skanska, powstanie wąskie gardło pomiędzy skrzyżowaniem z Powstańców Śląskich a Tesco. Na szczęście wyłoniona w czerwcowym przetargu firma Falbruk szybko uwinęła się z budową ok. 250 metrów brakującej jezdni i obydwie inwestycje udało się oddać jednocześnie.
Nie zmienia to faktu, że otwarcie ulicy na początku sierpnia 2006 to bardziej porażka drogowców niż spektakularny sukces.
Dlaczego tak długo?
Skanska przejęła w marcu roboty na ul. Górczewskiej po Miejskim Przedsiębiorstwie Robót Drogowych. Poprzedni wykonawca rozpoczął prace w 2004 roku i miał je zakończyć w maju 2005 r. Jednak MPRD jedynie rozgrzebało ulicę i przesuwało kolejne terminy zakończenia prac. Ratusz wyrzucił więc w marcu niesolidnego wykonawcę z placu budowy. Wcześniej zrobił to na dwupoziomowym skrzyżowaniu przy ul. Wołoskiej, gdzie prace dokończyła firma Mostostal Warszawa (węzeł został otwarty w lipcu).
Za 10,8 mln zł Skanska odbudowała wiadukt nad torami kolejowymi przy Górczewskiej, położyła asfalt na nowej jezdni, przebudowała skrzyżowanie z ul. Powstańców Śląskich.
Prawie do granicy miasta
Sześciopasmówka prowadzi teraz od ul. Młynarskiej do pętli autobusowej Górczewska, czyli prawie do granicy miasta. 200 metrów przed skrzyżowaniem z ulicą Lazurową ul. Górczewska zwęża się do jednej jezdni. – Przebudową skrzyżowania z ul. Lazurową zajmiemy się w przyszłym roku – mówi Czugajewicz.
Sama ul. Lazurowa ma być poszerzona za kilka lat. To właśnie Górczewską, a potem Lazurową kierowcy będą mogli dojechać do projektowanego przedłużenia Trasy AK, łączącej planowaną autostradę A2 i most Grota-Roweckiego.
Data: 2006-08-04; MACIEJ CZERSKI
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bardziej fachowo byłoby jednak "dwujezdniowa, sześciopasowa" albo po prostu 2x3 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jak dla mnie to znów było oddanie na pokaz. Zwężenie o jeden pas na wiadukcie, także wężej przed skrzyżowaniem z Powstańców od strony Lazurowej oraz brak nowej nawierzchni w tym miejscu. O oznakowaniu poziomym już nie będę wspomianł. Z taką ilością linii o różnych kolorach to jeszcze się nie spotkałem.  ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wczoraj pojechałem odwiedzic skrzyżowanie po przebudowie i faktycznie jest to ogromna prowizorka. Ale ważne, że jest.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel