Tym ciągiem gdzie szybciej przejde piechotą niż autobusem w korku stojącym pojadę.. DEBILIZMchruscik pisze:hapuscili tam tyle linii bo musza juz teraz tam generowac potoki i przyzwyczajac lud do jezdzenia tym ciagiem ale metrem.
[GW] Za duĹźo autobusĂłw na ciÄ gu ĹwiÄtokrzyska - Tamka
Moderator: Wiliam
- Aleksander2560
- (Aleksander2634)
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
-
Ikarus 5780
Dokładnie, a odcinek Nowy Świat - Metro Świętokrzyska to chyba cały dzień szybciej jest przejść niż autobusem.Aleksander2634 pisze: Tym ciągiem gdzie szybciej przejde piechotą niż autobusem w korku stojącym pojadę.. DEBILIZM
@ Bastian, masz rację nie chciałbym płacić ich czynszu
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Różnie. Świętokrzyska jest dla mnie pod względem korków totalnie nie przewidywalna. Raz autobus stoi tam strasznie długo, a czasem przejedzie tylko z postojami na światłach. Co nie zmienia faktu, że w większości przypadków szybciej jest przejść. Jednakże zdarza się, że korek zdaje się być ogromny, a 506, którego przy Nowym Świecie jeszcze nie było widać mija mnie przed Marszałkowską. Suma summarum temu ciągowi bus-pas jest potrzebnyIkarus 5780 pisze:
Dokładnie, a odcinek Nowy Świat - Metro Świętokrzyska to chyba cały dzień szybciej jest przejść niż autobusem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Aż się prosi, żeby na dole zrobić okrężną organizację ruchu, czyli dopełnić to,
co w tej chwili jest przy zjeździe z Mostu Świętokrzyskiego. Wtedy każde ze skrzyżowań mogłoby mieć nie 4 fazy, tylko dwie, a w dodatku w prawo skręcałoby się niemal bezkolizyjnie (zostałaby tylko kolizja z przejściami dla pieszych, które mogłyby być na przyciski).
Zjazd z Tamki byłby wtedy w 3 pasy, więc jeden można by przeznaczyć na przystanek,
a w drugą stronę przystanek może być przy Topiel, gdzie również byłyby 3 pasy.
Czy to takie trudne i niewykonalne przez lata?
co w tej chwili jest przy zjeździe z Mostu Świętokrzyskiego. Wtedy każde ze skrzyżowań mogłoby mieć nie 4 fazy, tylko dwie, a w dodatku w prawo skręcałoby się niemal bezkolizyjnie (zostałaby tylko kolizja z przejściami dla pieszych, które mogłyby być na przyciski).
Zjazd z Tamki byłby wtedy w 3 pasy, więc jeden można by przeznaczyć na przystanek,
ŁK
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie do końca rozumiemŁukasz pisze:Aż się prosi, żeby na dole zrobić okrężną organizację ruchu, czyli dopełnić to,
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- MeWa
- Cukiereczek
inna sprawa, czy wygodniej - pod górę i np. w deszczuAleksander2634 pisze:Tym ciągiem gdzie szybciej przejde piechotą niż autobusem w korku stojącym pojadę.. DEBILIZMchruscik pisze:hapuscili tam tyle linii bo musza juz teraz tam generowac potoki i przyzwyczajac lud do jezdzenia tym ciagiem ale metrem.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Budapeszt na jakiejś ważnej ulicy (nie byłem, nie widziałem, wiem z jakiejś strony... ale mam wrażenie że o tym pisałem z powołaniem na źródła <może nie tu, ale na Skajskraperze>) pokazał, co należy zrobić (tak teoretycznie odnosząc sprawę do Świętokrzyskiej): pod ziemię wpakował ruch blachosmrodowy i na powierzchni pozostawił ulicę pieszo/tramwajową. To jest podejście dokładnie odwrotne do 'tunelizacji ruchu tramwajowego' zwanego premetrem, ale czuję jego 'wielkomiejskość XXI wieku: to nie tramwaj się chowa przed ludźmi w tunelu, tylko blachosmród.
W Warszawie wykonanie tunelu 'blachosmrodziarskiego' w ciągu Świętokrzyskiej widziałbym tak: wlot przed rondem Towarowa/Prosta (Dmowskiego?), wylot za skarpą (patrząc na wschód).
A w ogóle to tramwaje ładniej wyglądają na ulicy niż ciąg blachosmrodów. Dlatego uważam ogólnie, że idea 'Budapeszt' jest nowocześniejsza od idei premetra. W 2002 roku byłem w Dortmundzie, przez środek 'starówki' jeździł tramwaj (linia 403 i 404). ZTCW jeździ nadal, ale w tunelu.
Pytam Was: czy w potencjalnym ciągu tunelowym 'Świętokrzyska' nie lepiej byłoby dla ogólnych warunków życia w mieście (biorąc pod uwagę też warunki estetyczne) rozszerzyć ten tunel metra, które i tak ma tamtędy pójść, do pasów drogowych i 'schować' brzydki ruch samochodowy?
W Warszawie wykonanie tunelu 'blachosmrodziarskiego' w ciągu Świętokrzyskiej widziałbym tak: wlot przed rondem Towarowa/Prosta (Dmowskiego?), wylot za skarpą (patrząc na wschód).
A w ogóle to tramwaje ładniej wyglądają na ulicy niż ciąg blachosmrodów. Dlatego uważam ogólnie, że idea 'Budapeszt' jest nowocześniejsza od idei premetra. W 2002 roku byłem w Dortmundzie, przez środek 'starówki' jeździł tramwaj (linia 403 i 404). ZTCW jeździ nadal, ale w tunelu.
Pytam Was: czy w potencjalnym ciągu tunelowym 'Świętokrzyska' nie lepiej byłoby dla ogólnych warunków życia w mieście (biorąc pod uwagę też warunki estetyczne) rozszerzyć ten tunel metra, które i tak ma tamtędy pójść, do pasów drogowych i 'schować' brzydki ruch samochodowy?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na -2 to jest metro (z dokładnością do miejsc, gdzie jest na -7, bo komuś się most nie podobał...
).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No nie, może być trzynawowy tunel, z metrem w środku na torowisku wydzielonym
...
ludzie, opamiętajmy się! Może zamiast pchać ruch tunelem przez środek miasta, wybudowac jednak trochę obwodnic, co?
ludzie, opamiętajmy się! Może zamiast pchać ruch tunelem przez środek miasta, wybudowac jednak trochę obwodnic, co?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Afaik Karowa przejazd jest tylko dla pojazdow do 3,5 tony i jest zerowa szansa ze dla busow ktos zrobi tutaj wyjatek.Ja jestem zwolennikiem proponowanej przez Glona opcji, aby ruch na zachód skierować przez Karową, KP, Królewską, a na południe przez Tamkę z jednym pasem dla samochodów osobowych i ze skrajnymi jako bus-pasami w dwóch kierunkach.
Pchanie ruchu w Obozna tez jest imo troche poronionym pomyslem.
Ciezko byloby go rozprowadzic potem na skarpie w kierunku Swietokrzyskiej.
Puszki przez Karasia do Swietokrzyskiej ,busy prosto do KP?
Korki x2 imho.
Jest momentami bardziej stroma niz Tamka (na Tamce % nachylenia jest w miare rownomierny) wiec w gre wchodzililyby roboty ziemne, czyli nastepne koszta plus konserwator na karku.
Jedyne co mozna w obecnej chwili zrobic to pomyslec nad sygnalizacja i organizacja ruchu pod skarpa.
Obecnie nie ma wyjazdu z Karasia na KP inaczej niż przez Kopernika, Świętokrzyską i Nowy Świat.ness pisze:Pchanie ruchu w Obozna tez jest imo troche poronionym pomyslem.
Ciezko byloby go rozprowadzic potem na skarpie w kierunku Swietokrzyskiej.
Puszki przez Karasia do Swietokrzyskiej ,busy prosto do KP?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Na Karowej powinny wylądować osobówki, aby na Tamce można było wyznaczyć dwukierunkowy bus-pas.ness pisze:Afaik Karowa przejazd jest tylko dla pojazdow do 3,5 tony i jest zerowa szansa ze dla busow ktos zrobi tutaj wyjatek.Ja jestem zwolennikiem proponowanej przez Glona opcji, aby ruch na zachód skierować przez Karową, KP, Królewską, a na południe przez Tamkę z jednym pasem dla samochodów osobowych i ze skrajnymi jako bus-pasami w dwóch kierunkach.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"